Újabb megalapozatlan leminősítés

2012. január 06. 17:04

A hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható.

2012. január 06. 17:04
NGM
Közlemény

„A Fitch mai bejelentése, miszerint megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot megalapozatlan volt.

Az alábbi okok alátámasztják, hogy a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható.

A jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.

Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil. Az Európai Unió által is visszaigazoltan 3% alatt tudjuk tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.

Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege.

A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni. Ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása.

Az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. A kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

Budapest, 2012. január 6.

Nemzetgazdasági Minisztérium”

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erik a Narancs
2012. január 07. 00:37
"Újabb megalapozatlan leminősítés" azert erdekes lenne, ha az Orban-Matolcsy banda elarulna, hogy ha a hitelminositok hazudnak, szerintuk milyen befektetesi kategoriaba tartozik Magyarorszag es milyen kamaton lennenek hajlandoak kolcsonadni sajat orszaguknak. Mert az allamadossag csokkento alapba eddig egy filler nem sok, sem erkezett toluk.
Bow-Lee & Chooty Gaetsy
2012. január 06. 20:10
A leminősítés teljesen megalapozatlan, lássuk be.Csak addig várjunk türelemmel, míg a fordítókorongon belendített banán faszányosan beizzítja a láthatatlan, agysebészeti/sompálinkás/ sikert. Simplicity, that's all folks. Jobb helyeken az ilyen problémák kezelését/minősítését nem befektetési kategóriákban, hanem kaliberben mérik. R.Mátyás, come back, all is forgiven!
parafin
2012. január 06. 18:55
Szánalmas. Ennek a megírásáért fizetünk köztisztviselőket? Vajon kinek írták?
OmegaMale
2012. január 06. 18:39
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/06/nem_sokkolt_a_fitch/ Kemény fél óráig tartott az árfolyamkilengés... mekkora FAIL! XD A délutáni short-roham érdeklődés hiányában ELMARADT. Már senkit sem érdekel az egész. A kormány kommunikáció szokás szerint *csillámfaszlámára* sikerült, de már senkit nem érdekel XD. Épp most olvastam: http://www.hir24.hu/belfold/2012/01/06/ezt-varja-az-imf-az-ideiglenesen-fuggetlen-magyarorszagtol/~~fokusz A túlzottdeficit-eljárás miatt retorziót (=2%-nyi GDP) Fletóék nyugodtan vállalhatnák (8 évből 6 az övékké volt és akkor a dinamikát nem számoltam hozzájuk...), mondjuk, a régi mondás szerint mindenki hozza vissza, amit hazavitt... * kiadáscsökkentés -> részemről mehet, az én jövedelemsávomban már csak a levegő van ingyen XD * jegybanki függetlenség -> mivel eddig is túl független volt és Simorhoz nem nyúlnak hozzá, mert annyit jajveszékelt már, így nincs mit visszaállítani, ez is ingyen lesz :D * Költségvetési Tanács megerősítése -> ha már az IMF úgyis belepofázik mindenbe, legalább súlytalanok maradnak, hiszen úgyse ők lesznek a leggenyóbbak, jöjjön :D * a költségvetési kiadások lefaragása -> leépítés a közigazgatásban, ez is kurvára hidegen hagy engem, az orvosok meg lelépnek, ha nem tetszik nekik, amihez asszisztáltak. Majd vigyázok magamra, hogy ne legyek beteg. * az ad-hoc gazdaságpolitika beszüntetése -> azt mondta a Patás, hogy mostantól csak üzemeltetnek, akkor ez is pipa * a tervezett reformok végigvitele -> ebbe is félig bele fog dögleni az összes demokráciaféltő, de egyék meg, amit a felmentősereg főzött nekik * a szociális juttatások rendszerének átalakítása -> ez is úgy hangzik, hogy karcsúbbak lesznek * a közösségi közlekedés átszervezése -> nyugdíjasok is fizetnek ezentúl, welcome * a magáncsőd intézményének a bevezetése -> erről itt egy cikk: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mikor_lesz_magancsod.500259.html Kedves demokrata ellenállók! Kisírtátok magatoknak a felmentősereget. A vinnyogók akkora cumizást intéztek maguknak, hogy ha engem annyira nem is érintenek az IMF-megszorítások, legalább lesz min röhögnöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!