– Anyu! Nem megyek külföldre dolgozni!!

2012. január 22. 09:05

Mostanában sokszol olvasom itt-ott, hogy itt már nem lehet élni, ergo menni kell innen el. De hova? Arra mindenkinek van egy ötlete. De megéri? Szerintem nem.

2012. január 22. 09:05
Konspirádió
Konspirádió

„Én az elmúlt hét hónapot töltöttem Írországban, élményeim nagyja innen van. Én is elkövettem az alapvető hibákat, amiket minden küldöldre költöző elkövet, ha bevallja ha nem.

1. azt gondoltam egyszerűbb lesz mint itthon,
2. izgalmasnak és pezsgőnek láttam ami rám vár,
3. azt hittem kezdhetem új lappal.

Ezek egyike sem igaz sajnos, mert ott sem egyszerűbb. Aránylag hamar talál az ember magának munkát, főleg ha elvonatkoztat attól, hogy milyen végzettsége van. Szakmában elhelyezkedni lényegében lehetetlen, hacsak nem felszolgáló vagy. (Az orvosok esete ebben az esetben nem releváns, mert őket cégek szervezik ki, tehát ők nem a jellemző fiatal kivándorló esetei.) Gyakorlatilag csak az alja munkákat kaphatja meg a külföldi, ahol sokszor a feltételek és a körülmények kb harmadik világ beliek. A fizetés természetesen tényleg elég jó, példát említve az "aranykapus cég" átlag fizetése 1500 euro. amit gyakran elfelejtenek, hogy ezt nem forintra kell átszámolni hanem ottani értékén kell kezelni. Ez ott egyébként egy kényelmes életet enged meg az embernek. Nem gazdagot, de nyugalmasat, ami az itthoni állapotokhoz képes a csúcs. Nem kell aggódni a holnapért. HA VAN MUNKA! Na és itt van az a bizonyos kutya elásva. Illetve egy kisebb falka. Mert ma már munkát kapni odakint szinte lehetetlen. Egy nem jó munkára is sorban állnak, nem csak bevándorlók. Írországban a szociális juttatásokat is felülvizsgálják és lehetőleg mindenkit visszaküldenek dolgozni. Az íreket elsősorban. Ami azt jelenti, hogy egy most nyitó üzletbe már csak és kizárólag íreket vesznek fel - ami szerintem teljesen normális, csak a mi szempontunkból hátrány. Akkor is ha jobban dolgozunk, többet, sikeresebben, akkor sem kapjuk meg az állást. Anélkül pedig lényegében lehetetlen megélni. (Én 150 önéletrajzot adtam be míg végül egy interjúra bejutottam, ahol szintén három ír fiatalt vettek fel. Nem is titkolták az okát...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
távirdász
2012. január 22. 15:11
Még az átkosba kezdtem a külföldi melót,több mint 30 éve,és nem azért ,hogy világot lássak,hanem anyagi okai voltak.Nyugat-Berlin,Irak,Jemen,Nemetország,Ausztria,Algéria.Dolgozz tisztességesen,bárhol vagy,meg fognak becsülni,vagy maradj anyád mellet es nézd a magasztárt.
Akitlosz
2012. január 22. 13:46
Mert a pénz ottani értéke kevesebb, mint itt? Aztán ugyan miért? Magyarországon szinte minden termék drágább, mint Nyugat-Európában a világrekord ÁFA és a többi termékek árára rakodó egyéb adók miatt. Meg azért, mert saját termelés hiányában kevéssé tudja a magyar piac befolyásolni az árakat. Csak a szolgáltatások drágábbak Nyugat-Európában a magasabb munkabérek miatt, de összességében jóval nagyobb fizetésből vehetik a jóval olcsóbb termékeket. Mennyibe kerül egy ugyanolyan autó Írországban, Angliában, Németországban, Szlovákiában, pláne az Amerikai Egyesült Államokban vagy Új-Zélandot és mennyibe Magyarországon? Mi ez a hülye szöveg a pénz értékéről? Mennyit kell dolgoznod egy kenyérért, egy autóért Írországban és mennyit Magyarországot?
At_
2012. január 22. 12:52
Szerintem nem kizárólag anyagi okai lehetnek annak, hogy valaki külföldön próbálkozik. (1) A képességek kibontakoztatására is több lehetőség van külföldön, egyszerűen azért, mert nagyobb a piac. (2) Az itthoni fojtogató politikai légkörtől is megszabadulhat az ember külföldön: az állandó pártoskodástól, a nepotizmustól, a tekintélyelvűségtől, stb.
ProfWilliam
2012. január 22. 09:55
Ez japánban alapl így volt. Egy hamerom aki volt kint mesélte hogy külföldit még utcaseprő munkára is csak utolsó utáni lehetőségként vesznek fel ha tényleg egy japánt se találnak. Persze nem az ilyen csereprogramos állásokról van szó hanem ha valai 0 háttérrel keres munkát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!