Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Hogy kerültünk ekkora bajba?

2012. január 06. 11:14

Magyarországot nem lehetne ilyen szinten megalázni, ha nem szorulnánk az IMF és az EU hitelére.

2012. január 06. 11:14
DeDi P.
Index

„Magyarországot nem lehetne ilyen szinten megalázni, ha nem szorulnánk az IMF és az EU hitelére. Ha nem lenne ekkora tétje az USA és az EU jóindulatának. Indulhatnának eljárások, lehetnének negatív cikkek – mint tavaly januárban a médiatörvény miatt –, de az egész nem volna ennyire éles.

Orbán Viktor kezdettől tudta, hogy elveszik cselekvési szabadsága, ha adományra szorul. Nagyon nem akarta, hogy így legyen. Amikor viszont kiderült, hogy másképpen nem megy, akkor megpróbálta a lehetetlent: úgy kérni, mintha ezért nem kellene cserébe soha semmit sem adnia. Ahogy a pálforduláskor már írtuk, az IMF-hez fordulással a kormány vert helyzetbe került. Akkor megbukott a kormány stratégiája. Gyurcsány Ferenc esetében láttuk, hogy micsoda tehetetlenséghez és kínos időhúzáshoz vezet, ha valaki megpróbál úgy tenni egy halálos csapás után, mintha minden rendben lenne.

Ruletthasonlattal: 2010-ben mindent feltettek egy színre. Nem jött be. És innentől kezdve a vereséget kezelni kellene. Új stratégiával, új csapattal, de valahogy reagálni kellett volna. Ehelyett Selmeczi Gabriellát kaptuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bertorelli
2012. január 06. 16:54
Sajnos stratégiai hibát követtek el a srácok. Nem most. 2010 májusában. Azzal, hogy eldöntötték a határon túliak szavazatira is számíthatnak 2014 -től, már nem négy hanem nyolc évvel kalkulálhattak. ( Legalábbis igen jó sanszuk volt akkor, hogy ennyivel számoljanak). Tehát volt nyolc tervezhető év. Miért kellett mindenbe belefogni, és ilyen rohamtempóba kapkodva kormányozni a hajót, úgy tenni mintha nem 8 hanem max. 2 -3 évük lenne rá ? Miért nem osztották el úgy a főbb csapásokat ( Médiatörvény, Alkotmány, adótörvények, stb. stb.), hogy elegendő időt hagyjanak a gyakorlatban történő tesztelésére ? Ráadásul, ha nem kapkodnak, hanem lassan, megfontoltan lépkednek előre, sok pofont elkerülhettek volna. Sok esemény pl: görög válság még nem volt látható 2010 tavaszán, így lett volna lehetőségük menet közben változtatni a terveken. Az a baj, hogy sok dolog a jobboldali szavazók számára is nehezen érthető.
Viktus
2012. január 06. 15:42
A Figyelő a jelentésre hivatkozva azt írja, az IMF szerint a jegybanki függetlenség visszaállítása; a Költségvetési Tanács megerősítése; szigorúbb költségvetési politika; a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük; az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése; a tervezett reformok végig vitele; a szociális juttatások rendszerének átalakítása; a közösségi közlekedési vállalatok átszervezése; a magáncsőd intézményének a bevezetése területén kell lépéseket tennie a magyar kormánynak. A lap idézi a jelentést, amely szerint Magyarországon jelenleg „bonyolult a politikai klíma”. Arra is felhívják a figyelmet az IMF szakértői, hogy ugyan a magyar gazdaságra egy sor olyan külső tényező hat negatívan, amelyeket a kormány nem képes befolyásolni, de mérsékelné a rosszabb forgatókönyvek megvalósulásának az esélyét, ha a kormány felhagyna az ad-hoc intervencionista intézkedések meghozatalával, ami 2011-et jellemezte, illetve megerősítené a gazdasági intézményeket. Valós veszélynek nevezi, hogy az Európai Unió - az immár nyolc éve tartó túlzott deficiteljárás miatt - retorzióként megvonja Magyarországtól a kohéziós alaptól nyújtott támogatást, ami által a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegtől esne el az ország. A dokumentum megfelelőnek nevezi az ambiciózus költségvetési célokat, ugyanakkor leszögezi: megvalósulásukat veszélyeztethetik a romló makrogazdasági feltételek és a politikai kisiklások. Az egyre bonyolultabbá váló adórendszert úgy kellene átalakítani, hogy szolgálja a középtávú növekedési célokat, a tervezett strukturális reformokat pedig teljesen végig kell vinni, miközben a munkaerő-piaci torzulásokat el kell kerülni - olvasható a jelentésben a Figyelő szerint. http://hvg.hu/gazdasag/20120106_imf_figyelo - Jól megaláznának az biztos :D
Viktus
2012. január 06. 14:53
"hvg.hu: Felelősnek tartja-e magát a forintgyengülés miatt? Orbán Viktor: Mármint a jegybankelnök úr? Erről nem nyilatkozott. hvg.hu: Nem. Ön, miniszterelnök úr! Orbán Viktor: Semmilyen személyes felelőssége a jegybank elnöknek nem került szóba a tárgyaláson. hvg.hu: Ön, személy szerint! Orbán Viktor: Az sem." :D Nem véletlenül tart itt az ország ...
Viktus
2012. január 06. 14:30
A Fitch egy fokozattal "BBB-"-ról, BB+"-ra minősítette Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságait, a kilátások pedig negatívak. A Fitch indoklása szerint a leminősítés tükrözi az ország fiskális pozíciójának, a külső pénzügyi környezet, valamint a növekedési kilátások romlását, ami részben a befektetői bizalmat csökkentő és az EU/IMF megegyezést komplikáló "unorthodox" gazdaságpolitikai lépéseknek "köszönhető".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!