Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Amerika mélységesen aggódik az Orbán-kormány miatt

2011. december 16. 19:01

Az utóbbi idők sarkalatos törvényei nemcsak bennünket, hanem a legfőbb európai szövetségeseinket is riadóztatták. Interjú.

2011. december 16. 19:01
Thomas O. Melia
HVG

hvg.hu : Mit szól ahhoz, hogy a készülő új jegybanki szabályozás miatt az IMF és az unió küldöttsége máris elutazott Budapestről, és megszakadtak a nagy fontosságú tárgyalások?

Thomas O. Melia: Ez a terv sajnálatosan csak gyarapítja azon kormányzati intézkedések sorát, amelyek miatt már korábban kifejeztük aggodalmunkat. Meglátásunk szerint egymást követően több olyan jogszabályt léptettek életbe az ön országában, amelyekkel gyakorlatilag mintegy eliminálni akarják a kormányzati hatalommal szembeni fékeket és ellensúlyokat. Az utóbbi idők sarkalatos törvényei nemcsak bennünket, hanem a legfőbb európai szövetségeseinket is riadóztatták. Nem létezik más modern gazdaságban olyasmi, hogy az utolsó pillanatokban módosítanak egyébként sem rendesen áttárgyalt törvényjavaslatokat. Mindebből a procedúrából kizárják az ellenzéket, kizárják a szakterület főbb szereplőit, szakértőit. Ez történt most is, a jegybank vezetőinek bevonása, a velük való konzultálás nélkül akarnak hozni törvényt a jegybank önállóságának csorbításáról. Igen, ez mélységes aggodalommal tölt el bennünket. Hangsúlyozom: nem véletlen, hogy ezen fennakadtak az IMF és az Európai Bizottság vezető illetékesei, mint ahogy egy hónappal ezelőtt Mario Draghi úr, az Európai Központi Bank elnöke szintén aggodalmának adott hangot a végtörlesztéssel kapcsolatos magyarországi eljárás miatt. Mindezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy az Egyesült Államok kormánya nincs egyedül aggodalmával.

hvg.hu: Nem lát javulást a magyarországi demokrácia terén nyár óta, amikor is itt Budapesten Hillary Clinton külügyminiszter asszony az ön mostani fogalmazásához képest sokkal visszafogottabban ugyan, de szintén aggodalmát fejezte ki?

T. O. M.: Nincs változás azóta. Sőt – ahogy a fenti példák is bizonyítják – inkább romlott a helyzet e téren. A legkülönbözőbb szinteken tárgyaltunk a Clinton-látogatást követően magyar illetékesekkel, diplomatákkal, nagykövettel, idelátogató külügyi vezetővel, és még ennél magasabb szinten is volt konzultáció Magyarországgal. A jelek szerint mindez nem hozott eredményt, így továbbra is aggódunk Magyarország miatt. (...)

hvg.hu: Paul Krugman, a Nobel-díjas amerikai közgazdász a New York Timesban azt írja országunk kapcsán, hogy az amerikai külügyminisztérium a maga részéről elvégezte »házi feladatát«, most az európaiakon van a sor. Mit szól ehhez a gondolathoz?

T. O. M.: Egyetértek Paul Krugmannal abban, hogy mi itt Washingtonban valóban folyamatosan fejezzük ki aggodalmunkat. De azt is látni kell, hogy a bírósági rendszer és magának az új alkotmánynak a kapcsán éppen most fejezte ki igen kemény hangon rosszallását Viviane Reding uniós biztos. És friss dolog az is, hogy az EU- és IMF-küldöttség megszakította látogatását Budapesten. Európai partnereink többsége ugyanazt látja, mint mi, hogy Magyarországon egy bizonyos irányba mennek a dolgok, olyan irányba, amely nem erősíti, hanem gyengíti a demokráciát.

hvg.hu: Mégis milyen irányba?

T. O. M.: Hogy egyre szűkebb kör kizárólagos birtokába kerül a hatalom. A kormányzat saját embereivel tölti meg minden hatalmi ág legfőbb tisztségeit. Az a friss fejlemény is ezt támasztja alá, hogy a bírósági apparátus felé is a kormányzathoz közvetve-közvetlenül kapcsolódó személyt neveztek ki. Kérdem én: ilyen körülmények között miként lehet valós a bírósági ág függetlensége? Olyan kinevezésekről van szó ebben az esetben is és egy sor korábbi sarkalatos fontosságú kinevezés esetében, amely egyetlen párt, egy bizonyos kormány pozícióját látszik hivatottnak tartósítani a választási ciklus utáni időkre is. Ez mutatja, hogy miért van okunk aggódni a fékek és ellensúlyok teljes felszámolása kapcsán. Az MNB ügye még problematikusabb, mert egy szabad piacgazdaság működésének egyik legfőbb letéteményesének függetlensége kerülhet veszélybe. Ez magát a szabad piacgazdaságon alapuló rendszert kérdőjelezheti meg. Emiatt van igazán kétségbe esve az IMF, az Európai Bizottság és vélhetőleg az Európai Központi Bank is.


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. december 17. 20:16
„Katonatisztek ismerték be pénteken a The New York Times múlt heti értesülését, amely szerint a korábban Iránban „feltartóztatott” amerikai drón titkos kémrepülést végzett. Egy perzsa szakértő szerint a pilóta nélküli repülőgép ott szállt le, ahol akarták.” O Mélia én is aggódom önök miatt.
tevevanegypupu
2011. december 17. 17:19
Tenyleg Obama mar tag az lmp-ben?
csenge
2011. december 17. 16:40
" A kormányzat a saját embereivel tölti meg minden hatalmi ág tisztségeit." Mondja ezt egy olyan mélyen demokratikus ország képviselője, ahol még a nagyköveti , bírói kinevezések is attól függenek, mennyi pénzzel vagy kapcsolati tőkével támogatta az illető a végtelenül demokratikus egyszemélyi vezetés választási kampányát. És még ezek akarják megismételtetni a választást Putyinékkal!
korona
2011. december 17. 11:15
Ne legyetek hazaárulók! Mert mi kell az élethez? Tisztességes fizetés, nyugdíj és jó környezet, de nem idegen. Akik elhagyták ezt a hazát, más országban élnek, nem feledhetik el, nem törölhetik ki szívükből, lelkükből örökre. Lehet, hogy ott jobb az élet, de vajon boldogabb-e minden téren? Hiába a szép tájak, hiába a sok pénz, hiába a családi örömök, de az ember, ha magában van, nem igaz, hogy nem kalandozik vissza régi iskolájába, régi barátai közé, elhagyott városába, falujába gondolataiban. Vajon le tudunk-e mondani életünk egy részéről? Legyen az nehéz, legyen az könnyű, lelkünkben csak teljes életben tudunk létezni. Ne legyetek hazaárulók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!