A kenyér ízű karácsonyi igazság

2011. december 25. 17:26

A honosítási törvény rendkívüli lehetőségeket teremt ahhoz, hogy ne csak hírből, képeslapról vagy világhálós kapcsolatépítés révén ismerjük egymást.

2011. december 25. 17:26
Sylvester Lajos
Gondola

„Kaptam rokoni üdvözleteket Minnesotából, baráti jókívánságokat Chicago-ból, Haway-ból, Ingolstatból, Ausztráliából, fiam, menyem most utazik az USA-ból Costa Ricába, és már megvan a repülőjegye Új-Zélandba, ahová geológus kutatómérnökként hivatalos. (...)

Vannak, akik a jobb anyagi körülmények miatt hagyják el a szülőföldet. Néhány évre, vagy végleg. Napjainkra inkább ez jellemző. Egész szakmák is útra kelnének, mint a magyarországi rezidens orvosok. Ezzel a kategóriával nem foglalkozom, pedig szívesen mesélnék számukra történeteket, milyen karácsonyaink voltak a háborút követő évtizedekben. Vannak aztán, mint Fazakas János tizedes, akiket a második világégés katonaként sodort a világ végére, Dél-Afrikába, ahol 67 év múltán is érzi a háromszéki pityókás kenyér ízét, hazai napilapot olvas, és János meg Gyuri fia is ismeri és beszéli anyanyelvét. És ismét vannak mások, mint a fiúnk és menyünk, akik az itthon még hozzá nem férhető tudományos világban emberként és magyarként vállalják a »kinti« helytállást, hisz ez egyszersmind »benti« is, magára a nemzetre vet olyan fénynyalábot, amelyet, nem egyszer, az itthon kártékonykodók festenek át mérges vörösre.

A magyarság megtartásáról és megőrzéséről már csak kárpát-medencei és világméretekben lehet beszélni. Ezt lehetővé teszi, egyrészt a modern kommunikációs eszközök léte, a lelki és fizikai kapcsolattartás, a Fazakas János karmester hagyományos, kopertás levelezése. Másrészt ehhez a kapcsolattartáshoz és együtt maradáshoz megvannak a jogi, az intézményi keretek is. A Magyar Országgyűlés által elfogadott és alkalmazott honosítási törvény rendkívüli lehetőségeket teremt ahhoz, hogy ne csak hírből, képeslapról vagy világhálós kapcsolatépítés révén ismerjük egymást, és ne csak virtuális élmény legyen együvé tartozásunk, hanem élő és eleven gyakorlat is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2011. december 26. 11:02
"Haway-ból," Nesze neked Hawaii...
pascal
2011. december 25. 17:39
"Vannak, akik a jobb anyagi körülmények miatt hagyják el a szülőföldet." Ez nem igaz. Szegény testvírek az üldöztetés, a fizikai erőszak elől menekülnek Kanadába. Felháborító, hogy a kisebbségnek is dolgoznia kellene itthon. Innen is boldog karácsonyt kívánok nekik és hosszú kíntartózkodást, amire a kanadai büntetőtörvények minden esélyt biztosítanak is számukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!