„Az MDMA segített a lányomnak méltósággal meghalni”

2011. november 21. 16:33

Ideje felülvizsgálnunk elavult nézeteinket az MDMA-ról, mint ahogy a többi pszichedelikus drogról is.

2011. november 21. 16:33
Sárosi Péter
TASZ

„A múltbeli traumák feldolgozása mellett az MDMA-nak valószínűleg komoly szerepe lehet a »jövőbeni« tragédiák feldolgozásában is – így a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek halál előtti stresszének és depressziójának kezelésében. 2008-ban Dr. John Halpern, a Harvard Medical School kutatója elindította az első olyan vizsgálatot, amely a rákos betegek körében vizsgálja az MDMA-val kiegészített pszichoterápia hatásait. Ugyanő idén februárban az Addiction című tekintélyes szaklapban publikálta az MDMA idegkárosító hatásaival foglalkozó eddigi legmegbízhatóbb kutatás eredményeit, amelyből kiderült, hogy a médiahírekkel ellentétben maga az MDMA fogyasztása nem károsítja a kognitív képességeket, magyarul viszonylag nagy biztonsággal alkalmazható gyógyszerként is. Ez persze nem igaz az MDMA utcai mostohatestvérére, az Ecstasy-ra, ami gyakran nem is vagy csak nyomokban tartalmaz MDMA-t, illetve nem megfelelő személyek kezébe juthat akik nem megfelelő környezetben és célokra használhatják azt.

Az MDMA-t egy sor költséges és hosszú klinikai vizsgálat választja el attól, hogy törzskönyvezett gyógyszerré váljon. És persze nem csupán egy új kémiai szerre, hanem szemléletváltásra is szükség van: a jelenleg még perifériára szorult palliatív (a haldoklók életminőségének javítását célzó) ellátásnak is el kell nyernie méltó helyét a társadalomban. Egy valami azonban biztos: ideje felülvizsgálnunk elavult nézeteinket erről a szerről, mint ahogy a többi pszichedelikus drogról is, amelyekre nem csupán a hagyományos értelemben vett gyógyászatban várhat fényes jövő – a megfelelő módon szabályozva segíthetnek nekünk abban, hogy megtaláljuk a helyünket és szerepünket egy olyan világban, ahol egyre többen érezzük magunkat elveszettnek és céltalannak. Ahol csak kevesek képesek méltósággal elmenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trebitsch
2011. november 22. 08:37
http://www.dehir.hu/belfold/megvan-a-dizajner-drogok-elso-aldozata/2011/11/21/
wandakutya
2011. november 21. 22:54
Két idézet a fenti cikkből: "Kevesen tudják, hogy az Ecstasy tabletták fő hatóanyagára, az MDMA-ra már akkor is ígéretes gyógyszerként tekintettek a pszichiáterek, mielőtt az betört volna az elektronikus tánczenei kultúrába." "Ez persze nem igaz az MDMA utcai mostohatestvérére, az Ecstasy-ra, ami gyakran nem is vagy csak nyomokban tartalmaz MDMA-t..." Most akkor fő hatóanyaga az Ecstasynak az MDMA vagy nyomokban sincs benne? Na ennyit ennek a mentalitásnak a komolyságáról... Egyébként meg ha nem tudtok méltósággal élni, nem fogtok tudni méltósággal meghalni sem. Ha elveszettnek és céltalannak érzitek magatokat, azon a legpszichedelikusabb drog sem fog segíteni. Sapienti sat.
LSDr
2011. november 21. 22:42
Az a baj, hogy nem lehet provokálni. Ez bánt. Vagy alszik vagy okos, és meg kell követ(z)ni
LSDr
2011. november 21. 22:26
nem is: bipoláris faszfej vagy. Múlt héten kifigyeltelek, csacsifül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!