Nagy lett a mozgás a baloldalon

2011. november 28. 10:22

Az állampárt több százezer tagjától el kell választani azokat, akik súlyos bűnöket követtek el. Interjú.

2011. november 28. 10:22
Balogh András
Magyar Hírlap

– Hogy az egyik legújabb »ütközetet« firtassam: Balogh András szerint az MSZP felelős az MSZMP bűneiért?

– Nem. Magam is elítélem az 1956 utáni kádári retorziókat, elutasítom a kommunista korszak erőszakos, antidemokratikus intézkedéseit, de a volt MSZMP-tagok kollektív megbélyegzését nem tekintem elfogadhatónak. Már csak azért sem, mert Magyarországot a hetvenes-nyolcvanas években nem bűnözőkből álló csoport irányította. Az MSZMP maga is nagy utat tett meg a hetvenes évektől kezdődően: gazdasági, majd politikai reformokat vezetett be. A magát szociáldemokratának tartó MSZP pedig egyértelműen a nemzeti szuverenitás, a tényleges demokrácia, a magántulajdon híve, elkötelezett az Európai Unió és a NATO mellett. Az MSZP-t az elmúlt két évtizedben a magyar választók három alkalommal demokratikus választásokon juttatták kormányra.

– És például Biszku Bélát el kellene ítélni emberiesség elleni bűnök miatt?


– Azokat, akik ténylegesen megtorlásokat kezdeményeztek, és részt vettek bennük, nem lehet összemosni azokkal az emberekkel, akik MSZMP-tagok voltak. Az állampárt több százezer tagjától el kell választani azokat, akik súlyos bűnöket követtek el. Az elszámoltatásnak lehet létjogosultsága, de a politikai leszámolásnak nincs. A Fidesz ominózus felvetése még inkább megosztaná a társadalmat. A lényeg, hogy eltereljék a figyelmet a gazdasági és társadalompolitikai kudarcról. Ugyanakkor jól jöhet egy ilyen eszköz a pártpolitikai küzdelmekben, hiszen a hisztériakeltők tudják: egyetlenegy politikai formáció létezik, amely ténylegesen le tudja váltani a Fideszt: az MSZP.

– Több közvélemény-kutató intézet szerint a Jobbik beelőzte az MSZP-t, és a Gyurcsány-pártnak is már mérhető a támogatottsága.


– Az elmúlt hetekben nagy lett a mozgás a baloldalon, a Jobbik viszont egyedüli szereplő a radikális jobboldalon. Márpedig a kormány politikájában csalódott szavazók jelenleg ebbe a két irányba tudnak »menni«. Hosszú távon a baloldalnak nagyobbak a növekedési képességei. A baloldali emberek most tájékozódnak, de ezen az oldalon így is mi vagyunk a legerősebbek. Az MSZP-nek van tradíciója, intézményrendszere, infrastruktúrája, beágyazottsága.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 28. 18:27
Ez egy fantazmagória: a kormány politikájában csalódott szavazók . Egyébről sem álmodoznak. Pedig a csalódottság az egész levitézlett, vagy helyesebben lelepleződött baloldalra zúdul. Mint kiderült ez az egész eszme egy nagy átverés a hatalom megragadására, hogy utána beindítság a népnyúzó harácsológépezetet. Többnyire idegen segédlettel.
nyugalmazott tanár
2011. november 28. 18:24
"Nagy lett a mozgás a baloldalon" Talán a fészkelődés, miont akinek bolha ugrott a hátsó fertályába. :-))))))) Ezek szerint a jog- és politikai örökösök szerint '56-ért a naptár a felelős. Nagyon szorul az a zabszem...
Rajna
2011. november 28. 13:23
Na azokat a hetvenes évekbeli gazdasági reformokat nyögi - többek között - az államháztartás a mai napig. Kádáréknek lehet, hogy jó volt, de hogy az országnak - legalábbis középtávon - biztosan nem, az eladósítás mellett sikerült egy olyan életszínvonalat és állami szerepet megszoktatni az emberekkel, ami tarthatatlan. Úgyhogy ez pont gyenge érv az MSZMP bűnössége ellen... ettől még a törvény egy marhaság marad. A Biszku-kérdésre meg jött a szokásos vetítés, válasznak a közelébe sem férkőzött.
marós
2011. november 28. 12:35
A maszop nemcsak az országot qrta el, de nagyon, hanem a saját jövőjét is. A választók nem felejtenek, nem lehet mégegyszer a pártállami dumákkal átverni millíókat, a mai kilátástalan helyzetet a jobboldalinak mondott kormány nyakába varrni, mikor mindenki tudja, hogy bajaink gyökere, a világ válsága mellett, a mérhetetlen adósság törlesztése, amit a korrupt szoc-lib kormányok zudítottak a lakosság nyakába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!