A szerszám rosszabbik vége

2011. október 12. 18:34

Ki tudja, hány inkvizíció, nemzetiszocializmus vagy kommunizmus szükséges még ahhoz, hogy egyesek megtanulják: az önkény nem játék.

2011. október 12. 18:34
kesztió
Szabadtér

A Mandiner konzervatív hírportált jó ideje nem az általa képviselt szemlélet, szerkesztői koncepció teszi egyedivé az internetes sajtó egyre népesebb tömegében, hanem a cikkekhez, sajtószemlékhez hozzászólók esetenként minősíthetetlenül színvonaltalan hangneme.  Így elvileg rangon aluli lenne külön bejegyzést áldozni egy, az említett portálról származó és fenti leírásnak maradéktalanul eleget tevő komment boncolgatásának, de keresve se találnánk jobb állatorvosi lovat a »harcos« jobboldaliság mögött meghúzódó naivitás szemléltetésére.(...)

A komment elkövetőjének ugyanis meggyőződése, hogy az inkvizícióhoz hasonló, valamilyen eszme úgymond védelmére kitalált kegyetlen, diktatórikus intézmény csakis azok ellen fordulhat, akik az eszmének – vélt vagy valós – ellenségei. Pedig ha venné a fáradságot és felütné a történelemkönyvet – s itt nem feltétlenül a Katolikus Egyház históriájának sötétebb lapjaira gondolok, de a náci, kommunista stb. diktatúrák történetére is – hamar rájöhetne, hogy egy önkényen alapuló, magyarán mindenféle ellenőrzés alól könnyen kiszabaduló hatalom éhségét korántsem csillapítja a klasszikus értelemben vett ellenfelek kigittelése.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2011. október 13. 15:28
Kesztió, Kesztió, Téged olvasván miért van az az érzésem, mint holdtöltekor?
packó_
2011. október 13. 10:15
Jól van kesztió, a világ évekig az írásodról beszél majd. Kiadják könyvben is. Az olvasók szétverik érte a kirakatot.
sine ira et studio
2011. október 13. 09:41
Kesztió úr, túl a történelmi pontatlanságokon egy gondolatomat hadd osszam meg önnel, ha már diktatúra került szóba. Ezen az oldalon gyakran szemléznek baloldali kötődésű lapokból, melyek állandóan a diktatúrától rettegnek, ami egyrészt unalmas, másrészt meg hülyeség. Bár a rettegők gyakran nem a legszebb hangnemben kapják meg a magukét (és nem tőlem!), de a többség szerintem nem diktatúrát akar, ha pedig igen, annak egy oka van: elegük van a tehetetlen, töketlen demokráciából, melyet saját maga gátol meg a hatékonyságában. Elegük van abból a jogból, ami nem képes őket megvédeni a bűnözőktől, elegük van abból a piacból, ami a bőségben sem képes nekik enni adni, és még folytathatnám. A diktatúra sosem úgy születik meg, hogy a diktátor eléggé gonosz és üyes ahhoz, hogy átvegye a hatalmat, hanem elődei hibáiból.
tarackos
2011. október 13. 08:24
Balavány is próbálkozott tegnap, de fölösleges a surmóknak magyarázni. Szánalmas életük csak a gyűlölködésből áll. De nem az ő hibájuk, nyilván otthonról hozták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!