Biszku 90: megint elfelejtették Bélát

2011. szeptember 13. 18:59

Egy évvel ezelőtt Biszku valószínűleg azt gondolhatta, minden oka meg van a félelemre, 90. születésnapját azonban már teljes nyugalomban ünnepelheti.

2011. szeptember 13. 18:59
Panyi Szabolcs
Komment.hu

2010. június 16-án számos jel utalt arra, hogy Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmje, a Bűn és büntetlenség, illetve annak első nyilvános bemutatója akár történelemformáló hatású eseménnyé is válhat. Előző nap az országgyűlés kulturális bizottságában részleteket vetítettek a filmből, sőt a testület egy országgyűlési határozati javaslatot is elfogadott, hogy személyiségi jogi okokból ne lehessen dokumentumfilmeket betiltani (Biszku családja ugyanis hasonló indokra hivatkozva nem akarta engedélyezni a vetítést). A bemutatóra végül egy olyan budai helyen került sor, ahol igen gyakoriak a Fidesz-közeli ifjúsági rendezvények, a frissen megalakult kormány miniszterelnök-helyettesének, illetve a Fidesz frakcióvezetőjének jelenléte pedig azt sejtette, hogy a kommunista bűnök büntetlenségének a problémája a közélet aktuális és fontos kérdése lett 2010. nyarán, közvetlenül a kormányváltás után. Olyan kérdés, melyre komoly cselekvési lehetőséggel rendelkező, befolyásos politikusok is odafigyelnek - és talán már gondolkoznak is a megoldáson. Mostanra világosan kiderült, hogy ez csupán illúzió volt.

Pedig legalább három alkalom is lett volna rá, hogy a parlament ún. rendszerváltó törvényekről, köztük az igazságtételről tárgyaljon. Először 2010 nyarán, amikor az első hónapokban egyébként is sorra különféle szimbolikus törvények (pl. Nemzeti Összetartozás Napja, kettős állampolgárság) kerültek a Ház elé. Az egyetlen eredmény akkor a kommunista bűnök tagadásának a büntetéséről szóló Btk.-módosítás lett. A következő, sejthetően az utolsó alkalmat 2011 tavasza és az új alkotmány elfogadása jelentette volna, ám az új alaptörvény sem az ügynökmúlt, sem a kárpótlás, sem a lusztráció, sem az igazságtétel kérdésével nem foglalkozott - leszámítva egy csupán szimbolikus jelentőségű sort a preambulumban a náci és kommunista bűnök el nem évüléséről. Az utolsó utáni lehetőséget pedig a mostani őszi parlamenti ülésszak jelenthetné, amikorra a sarkalatos törvények elfogadását időzítették. Ám mivel az ülésszak kezdetéig semmit nem lehetett hallani arról, hogy a következő hónapokra tervezett törvénydömping során esetleg rendszerváltó törvények is sorra kerülhetnének, Biszku Bélának most sem kell aggódnia.

De nemcsak az rendkívül tanulságos, ahogyan a politika végül gyakorlatilag semmit nem kezdett az egész Biszku-üggyel, hanem az is, ahogyan a nyilvánosság érdeklődése szintén elpárolgott pár hónap alatt. Különösen érdekes, hogy kevés kivételtől eltekintve vajon hová tűnt annak a kormánypárti holdudvarnak és sajtónak a hangja, mely korábban olyannyira határozottan követelte a kommunista múlt maradványainak eltakarítását. Az össznépi felejtés közepette a Biszku-ügyet kirobbantó újságírókon, pár bloggeren és neves történészen, illetve szélsőjobboldali figurákon kívül mindössze egyvalaki akadt, akinek az igazságérzetét sértette, hogy a bocsánatkéréstől elzárkózó, cinikus Biszkunak továbbra sem kell felelnie tetteiért: egy fiatal nemzetközi jogász, Gellért Ádám.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. szeptember 14. 11:29
Egyébként minden bűn tovább fekélyesedik, ha nem kezelik. A bűnösök érdeke lenne, hogy bűnhődjenek, majd bűnbocsánatot nyerjenek. Ezért nem baj, ha bennük marad a bűnük, emésztetlenül és úgy mérgezi őket!
soelmo
2011. szeptember 14. 11:21
Biszku csak egy név a sok pufajkás közül. Nem lennénk kisegítve, ha felnégyelt testét kiszögeznék....miközben a többi körömletépő pufajkás (és leszármazottai) vidáman elmélkednének az ATV-n. Szörnyű bűnöket követett el Biszku, de kevésbé volt ártalmas, mint Pető, Magyar (?), Bauer....mert ők még itt vannak!!!
Zokni
2011. szeptember 14. 08:47
Nehéz probléma ez. Nem tudom, hogy miért került ad acta az ügy, bár ha okokat keresnénk, akkor nyilván elsősorban praktikus politikaiakat kellene (...), de számomra sokkal inkább érdekes egyesek morális, gondolati tisztánlátásának a hiánya, amikor a történelem egyes szereplőit megítélik. Ilyenkor szoktam felvetni, hogy I. István, államalapítónk, meg minden jó, amit el lehet mondani (szent jobb stb... tényleg, mi lenne, ha a balik maradt volna meg...?), végeredményben, a mostani elvek, követelmények alapján, ma közönséges tömeggyilkos lenne, aki még az ő korában is létező tabut, a halottgyalázást is elkövettette, pusztán "politikai" célzatból... (Hogy úgy mondjam: hivatali visszaélésként...) Szóval ugyan tényleg nem lehet a kettőt egy lapon emlegetni, de azért B. esete sem olyan egyszerű...
drieno
2011. szeptember 14. 07:19
biszku ügye csak leállt a bíró miatt, aki az AB-hez fordult, ha megjön a válasz, folytatódik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!