Mindenáron Bánk bán

2011. augusztus 13. 09:09

Az amerikai Bánk bán-projekt semmi egyéb, mint az üres látványpolitizálás, a talmi országimázs-építés egyik felesleges attribútuma.

2011. augusztus 13. 09:09
Mészáros Tamás
Népszava

„Lehet, hogy mégis lesz Bánk bán-bemutató Los Angelesben. Kérdés, milyen áron. Mert az már kiderült, hogy az a kétszáz millió, amennyit az állam szán a produkcióra, bizony kevés. Legalább a duplájára volna szükség ahhoz, hogy a Los Angeles-i operaház belevágjon a kalandba; ők nem szeretnének anyagi áldozatot vállalni, ha annyira kell a magyaroknak az a Bánk bán Amerikában, hát fizessék ki a költségeit tokkal-vonóval.


A dolog tehát úgy áll, hogy négy tervezett előadáson három-háromezer néző, vagyis összesen tizenkétezren tekintenék meg a magyar nemzeti operát, és ezért le kellene tenni négyszázmillió forintot. Ha a felét a kormányzat állja, akkor a másik kétszázmillió »valahonnan« pótolandó. Tegyük fel, akadnának szponzorok - bár a mai gazdasági helyzetben, válság-, és különadók idején azért megnéznénk, honnan kalapoznák össze a szervezők ezt a summát. Nem véletlen, hogy a tavaly decemberi sajtótájékoztatót követően, miután egy magyar magáncég bejelentette az induló vállalkozást, egyszer csak kiderült, hogy nincs kellő fedezet a projektre. A hírek szerint most majd a minisztérium képviselője újrakezdi a tárgyalásokat Los Angelesben, de nem visz magával nagyobb összegről szóló ajánlatot: a tárca továbbra is »csupán« kétszázmilliót adna az előadás létrehozására. (...)

Az amerikai Bánk bán-projekt semmi egyéb, mint az üres látványpolitizálás, a talmi országimázs-építés egyik felesleges attribútuma. Egyszerűen megengedhetetlen pazarlás, rossz helyre folyatott pénz - és nem utolsó sorban mindazok semmibevétele, akik valóban rászorulnának olyan támogatásokra, amelyeket azzal az indoklással nem kapnak meg, hogy ilyen válságos időkben be kell látniuk: a nemzetgazdaság teherbíró képessége korlátozott. Ennek a hivatkozásnak persze mindig ellenőrizhetetlen a valóságtartalma, hiszen a költségvetési tételek jobbára az aktuális politikai akarat függvényében határoztatnak meg. Magyarán: döntés kérdése, hogy egy ország mennyit szán erőforrásaiból a kultúrájára. Magyarország még a szűkebb térség államainál is arányosan mindig jóval kevesebbet - miközben persze valamennyi kormányzat szerette magát a kultúrnemzet istápolójának hirdetni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Para Celsus
2011. augusztus 14. 10:51
Mé-szaros efftás, inkább küldjük ki a Havas Szófia Állami Népi Kórust (Gordonkával-nagybőgővel kísérve), hogy elénekeljék a Benficát, mi?
korona
2011. augusztus 14. 09:21
"Ti" akarjátok mindenáron megakadályozni, hogy a magyar nemzet ezen az operán keresztül világra kerüljön. "Ti".
pepi
2011. augusztus 13. 22:45
Miért nem Pekingben mutattuk be a Bánk Bánt ? Kína a mi barátunk, nem a liberális Amerika.
de karatna
2011. augusztus 13. 22:31
Mészáros névre hallgató Tamás! Tudom, hogy a magukfajták Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesembert nagyobb történelmi színpadi produkciónak tartják, mint mi magyarok a Bánk Bánt. De egyet ne feledjen! Mi magyarok Los Angelesben (engedelmükkel) a magyarság egyik legjelentősebb történelmi operáját akarjuk bemutatni és nem a kelet-európai galíciáner askenázi zsidóság Tevje zsidó tejesemberét. Azt mutassa be az Izraeli Állami Operaház. Ha elmeséli nekik, hogy csődben van a lapjuk, mert csak saját táboruk olvassa, akkor biztosan kap egy ingyen jegyet a hitsorsosaitól. Jaaaa! Elfelejtettem, hogy maga egy mesümed mesüge!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!