Egyértelmű üzenet

2011. július 02. 13:17

Orbán Viktor elengedte a füle mellett Clinton célzatos kijelentéseit.

2011. július 02. 13:17
Mészáros Tamás
Népszava

„»Befogadó« alkotmányozásra »bátorította« Orbánt, olyan alaptörvény megalkotására, amely összhangban áll a hasonló európai dokumentumokkal. Beszámolt arról, hogy tárgyalásukon szóba került a »sajtószabadság ügye«, valamint emlékeztetett rá, hogy demokráciában rendkívül fontos a fékek és ellensúlyok rendszerének fenntartása.  

Már önmagában az a tény, hogy Hillary Clinton ezeket a témákat Budapesten felvetette, több mint jelzésértékű. Az általa használt kifejezések pedig a diplomácia nyelvén bár, de egyértelmű üzenetet hordoznak: ott kell az alkotmány kívánatos befogadó jellegét hangsúlyozni, ahol az éppenséggel kirekesztő, és azt kell bátorítani a textus felülvizsgálatára, aki erre magától nem hajlik. Mint ahogy a jogállami fékek és ellensúlyok nélkülözhetetlenségére is akkor hívjuk fel a figyelmet, amikor azokat a hatalom veszélyezteti.

Orbán Viktor mindenesetre elengedte a füle mellett Clinton célzatos kijelentéseit, illetve úgy tett, mintha azok általános jókívánságok volnának; válaszában egyszerűen másról beszélt. Közép-Európa jövőbeli jelentőségéről, meg az amerikai tőke fokozandó magyarországi befektetéseiről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2011. július 03. 18:16
"...Kedves Mészáros. Amikor a lopáson lebukni tetszett,egy életre elvesztette az erkölcsi alapot..." Csámcsogni szeretnék. Mi is volt ez a lopás? Mikor, hol stb.
korona
2011. július 03. 10:58
Marhaság volt ennek a Reagen nevű elnöknek szobrot csinálni! Az USA kékharisnyákat küld a nyakunkra, amivel azt fejezi ki, hogy nem vesz bennünket komolyan. Hol van már az "egységes" USA? Szakadozik. New York ne diktáljon egy forrásországnak! Ne alázzon meg bennünket a jelenlegi magyar kormány azzal, hogy folyamatosan nyalja a talpát egy széthullóban lévő, elbitangosodott, bűnzsák USA-nak!
korona
2011. július 03. 10:52
Egyáltalán milyen jogcímen avatkozik bele egy idegen ország abba, hogy a MAGYAROK milyen alkotmányt csinálnak maguknak??? Nemhogy európai országoknak NINCS SEMMI JOGUK beleavatkozni a MAGYAROK belügyeibe, de egy másik kontinens állama méginkább NEM! A MAGYAROK alkotmánya a MAGYAROK belügye !!! Mikor avatkozott bele Magyarország abba, hogy például Izraelnek milyen legyen az alkotmánya (ha van neki ilyen) ??? Attól, hogy valaki itt él, még nem jelenti azt, hogy magyar is.
bigyomail
2011. július 03. 08:54
Így van: mit kell figyelni az USA-ra, mit tudhatnak azok a demokráciáról? Bezzeg Kína, a 60 éves barátunk az igen! Arra figyelünk, az példakép lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!