Csak semmi puhulás!

2011. június 15. 07:19

Tetemes államadósságunk – ha a költségvetési kiigazítások elakadnak – a nagyszabású állami projekt borulását üzenheti.

2011. június 15. 07:19
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Miként Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott tegnap: »Magyarország ma a feje búbjáig úszik az adósságban.« Márpedig tetemes államadósságunk, valamint az MSZP–SZDSZ-kormány által produkált hitelességi gigadeficit a piaci szereplők számára – ha a költségvetési kiigazítások elakadnak – a nagyszabású állami projekt borulását üzenheti. Nem a véletlen műve, hogy az Európai Bizottság megszorító lépéseket vár a kormánytól, mert a 2012-es költségvetési hiány a tervezettnél nagyobb lehet. Brüsszel ezért a fiskális fegyelem további erősítését ajánlja Magyarországnak.

Még ha első pillantásra a fentiek »erősnek« is tűnnek, a hitelminősítők vegyes megítélése intő jel: miközben a Fitch Ratings javított a kilátásunkon, de nem változtatta meg besorolásunkat a nemzetközi adósság piacán, addig a Moody’s újabb leminősítésről beszél. A harmadik cápa, a Standard and Poor’s pedig hozzá sem nyúl Magyarország besorolásához, amely momentán a bóvli feletti kategóriára elegendő.

A történet azonban csak így kerek: a piacokon március elején még lelkesen fogadták a Széll Kálmán-tervben szereplő kiigazításokat, sőt a 2012-re és 2013-ra vállaltak még soknak is tűntek.

Pár hónap alatt viszont akkorát fordult a világ, s benne Magyarország is, hogy most már a sok is kevésnek tűnik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KCs
2011. június 15. 13:37
Ha egyetértek vele de kibaszott szomorúnak találom akor pluszt vagy minuszt kell nyomnom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!