Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Adóverseny, kontra harmonizáció

2011. június 12. 10:34

Verseny ide, verseny oda, annak szabályai inkább az Unió erős országainak szája ízéhez passzolnak.

2011. június 12. 10:34
Michnai Attila
Heti Válasz

„A gyakorlati végrehajtást szabályozó, vonatkozó irányelvek hogy, hogy nem, az EU által is deklarált, 1993-ban még három éven belül érvényesíteni szándékozott alapelvvel szöges ellentétben máig a célországban rendelik a forgalmi adót beszedni. Ez Magyarországnak, csupán a tavalyi EU-hoz igazodó szabálymódosítás egyetlen szeleténél, a bérmunkánál évi ötven-nyolcvanmilliárd forint áfa bevételkiesést jelent. Herich György ezért nyomatékkal hívta fel a figyelmet az azonos, a hozzánk hasonló helyzetben levő országok összefogásának szükségére, különös tekintettel az áfa rendszerének az Unióban éppen napirenden levő átalakítására.

 
Mert változtatni való akadna bőven a tagállamok jellemzően legnagyobb bevételi forrását (nálunk 37,5%-ot) jelentő adónem szabályain. Gondoljunk csak az óriási adócsalásokra hivatkozással túlbürokratizált, mégis leginkább a becsületes, ámde tőkeszegény vállalkozásokat sújtó, a jogos áfa kiutalásokat nehezítő eljárási szabályokra. (Konkrét példa saját praxisunkból: tavaly novemberi, 30 milliós nagyságrendű adó kiutalását halasztja - szigorúan törvényes alapon - mind a mai napig egy valamiért kipécézett gabonaexportőr cég felé a NAV, elismerve, hogy őnála hibát ugyan nem leltek, de a partnereinél azért tovább vizsgálódnának...).
 
Egy szó, mint száz, a hazai adószakértők is támogatnák a kormányfő minap deklarált, adóversenyt serkentő igyekezetét, feltéve, hogy a honi vállalkozásoknak inkább külföldi konkurenseikkel és nem pedig saját hatóságaikkal kell majd megküzdeniük.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tributum
2011. június 14. 05:54
- ??? (Mesterházy? Na, ne...)
Himalája
2011. június 13. 17:26
"A politikus pedig mind a tíznek a nyakán élősködik..." Hm, leírtad az állam lényegét. A közbiztonság, a közegészségügy, stb. csak amolyan mellékes, hogy a dolog legitim legyen, hogy az emberek eltűrjek, ha az állam adó után kotorászik a zsebükben. Pld. csak az Áfa, mellyel az állam az embereket sújtja, bőven elegendő lenne még a legszegényebbeknél is ahhoz, hogy saját maguk tudják fizetni gyerekeik iskoláztatását, és hogy ne legyen szükség a közoktatásra.
celkereszt
2011. június 13. 11:53
"30 milliós nagyságrendű adó kiutalását halasztja" B*+ legalább az az újságíró lenne tisztában a nagyság, mérték és nagyságrend szavak jelentésével, aki gazdasági témába üti az orrát. 30 milliós nagyságrend nem létezik, csak 30 milliós nagyságú és 10 milliós nagyságrendű.
NoCsak
2011. június 12. 11:12
A szegény dolgozik A gazdag kizsákmányolja A katona megvédi mindkettőjüket Az adófizető fizet mind hármójukért A munkakerülő pihen mind a négyőjük helyett A részeges iszik mind az öt helyett A bankár átveri mind a hatot Az ügyvéd becsapja mind a hetet Az orvos megöli mind a nyolcat A sírásó mind a kilencet betakarja földdel A politikus pedig mind a tíznek a nyakán élősködik... AKI TUD JOBBAT SZÓLJON!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!