Bin Laden halott - és az ideológiája?

2011. május 03. 11:11

Tagadhatatlan, hogy bin Laden sokak számára ikonná vált - hasonlóképpen egy letűnt kor Amerika-ellenes szabadságharcosához, Che Guevarához.

2011. május 03. 11:11

„Habár életében számtalan ellenséget szerzett magának a Föld legkülönbözőbb pontjain, nem utolsósorban a modernizációra, gazdasági-társadalmi nyitásra vágyó muzulmán tömegek körében, tagadhatatlan azonban, hogy Osama Bin Laden, az al-Kaida és a szeptember 11-i merénylet atyja egyben sokak számára ikonná is vált - hasonlóképpen egy letűnt kor korábbi Amerika-ellenes szabadságharcosához, Che Guevarához. Mindketten egy általuk szentnek tekintett ügy érdekében, az Amerika által megtestesített »Gonosz« ellen folyamodtak a szélsőséges politikai erőszakhoz, kihasználva a modern kor tömegkommunikációs - azaz tömegmanipulációs - eszközeiben rejlő lehetőségeket. Az általuk hirdetett »nemes célok« legitimálták követőik számára az erőszakot. A kommunista és az iszlamista terrort.

Amerika hibái és gyengeségei nélkül azonban egyikük sem vált volna blaszfém politikai ikonná. Amerika kétes hírű latin-amerikai beavatkozásai, a vietnami háború, a palesztin kérdésben tanúsított évtizedes tétlensége, az iraki háború, Guantanamo, Abu Gharib stb. nélkül bizonyosan másképp tekintettek volna sokan ezekre az önjelölt »szabadságharcosokra« azok közül, akiket megtévesztés, tudatlanság, vagy a teljes reménytelenség vitt rá pusztító ideológiák elfogadásához és követéséhez. Che Guevara és Osama Bin Laden sokak szemében azért is válhattak azzá, amivé lettek, mert volt, amikor Amerika megtagadta saját értékeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. május 03. 16:00
Voltak Amerikának értékei? Az őslakosok kiirtásával, a bevándorló éhség-menekültek, bűnözők, szerencsevadászok "demokráciájáig"...ugyan mit adott ez a söpredék a világnak. Az ugató coltokat, az önbíráskodást? A rablók, ügyeskedők, csalók csodás meggazdagodásának mesevilágát? A levadászós jogállamot, a rasszizmust, A faji megkülönböztetést, a kíméletlen kizsákmányolást, a szerencsétlenebb sorsú népek agyelszívását? Mit jelentett ez a jelenlegi likvidálás? Ez számomra is kérdés. Ezentúl mindenki veszélyben van? Ez a jogállami megoldás új doktrinája. Nincs halálbüntetés, csak levadászás?
Honfi-fi
2011. május 03. 12:56
Osama Bin Laden, és az al-Kaida mint ideológia, biztosan keringeni fog az arab köztudatban, egy ideig. De aztán, szép lassan kimúlik. Nem utolsó szempont ugyanis, hogy az a hatalmas pénzügyi háttér, amivel Bin Laden a kezdetekkor rendelkezett, felemésztődött. Ezért is voltak egyre ritkább és egyre kisebb terrorista cselekmények a világban al-Kaidától. Nyilván lesznek kisebb helyi felvillanások, aztán szépen marad a ködös emlék erről a dicstelen emberről és a mozgalmáról.
pascal
2011. május 03. 11:54
Che Guevar és Osama Bin Laden között nem csak az amerika elleneség a közös hanem az is, hogy mindketten pszichopata gyilkosok voltak. Abban azért (még) bízom, hogy Osama-s trikókat nem fognal árulni. De ha a Che-ből is sikerült a tudatlanságnak, feledékenységnek hőst faragni akkor ez sem elképzelhetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!