Semmi köze a beszámolóknak ahhoz, ami van

2011. április 24. 08:56

Nem egyedül vélem azt, hogy itt valami nem stimmel, hanem közös tapasztalatunk az egyidőben létező, közvetlenül és tévén keresztül látott világok közötti különbség.

2011. április 24. 08:56

„Mostanában valamiért rendszeresen vágókép vagyok híradókban, pusztán ezt nem szoktam csakúgy kiposztolni. De ismét, sokadik alkalommal volt szerencsém részt venni egy eseményen, és aztán (illetve ebben az esetben: közben) a TV-ben látni, mennyire semmi köze nincs a média beszámolóinak ahhoz, ami van, és erről mindenképp írni akartam. A különböző híradásokban nagyjából az jött le, hogy itten az LMP és külföldi gazdag támogatója (akit kerestünk, de szombat lévén nem értük el, by HírTV) kezükben tartva a teljes külföldi médiát lejáratják országunkat.

Tényleg durva látni, amint emberek először szembesülnek ezzel. Azzal, hogy kint volt x TV-stáb, készítettek felvételeket, megkérdeztek embereket, akik elmondták, miért vannak itt. Minden lehetőség adott, hogy egyszerűen fel legyen véve és le legyen adva, hogy van egy roma közösség, akik ronggyá parázták magukat amiatt, hogy fegyveres kiképzést szervez egy militáns csoport gyerekeiktől szó szerint pár méterre, ezért a gyerekeket az asszonyokkal elküldték, ők meg pár odautazó civil segítségével földnapi faluszépítő hétvégét tartanak, jelezvén, hogy ők már nem hajlandóak elmenekülni, és nincsenek is egyedül. Semmi köze nem volt az LMP-nek az egészhez (sem nyíltan, sem titokban), semmi holokauszthangulat nem volt, egyszerűen sok ember megfogta a munka végét és két napig azon dolgozott, hogy jobban nézzen ki a település. És nem, ebből semmi nem jelenik meg. A véletlenszerűen kiválasztott emberekkel készített interjúk nem jelennek meg, amiből mégis megjelenik egy mondat, az úgy van kivágva, hogy véletlenül se utaljon semmi ilyesmire. Az éppen lepihenő emberek vannak, akik mégsem dolgoznak, csak beszélnek róla, hogy munka kellene narrációt kapnak.

Engem nem lepett meg a dolog, láttam már ezerszer, sőt, igaziból engem az ezzel kapcsolatos tapasztalat tett aktivistává, bár az még nekem is újdonság volt, hogy éppen ebben a pillanatban vagyok ott a még zajló eseményen, amiről beszámol a TV, és egyszerre látok helyben egy létező, valódi valóságot, és a TV-ben egy milliók számára létező, erre még csak nem is emlékeztető, teremtett valóságot. Ami viszont döbbenetes volt, az a többiek döbbenetét látni. Hogy nem egyedül vélem azt, hogy itt valami nem stimmel, hanem közös tapasztalatunk az egyidőben létező, közvetlenül és tévén keresztül látott világok közötti különbség.

Közben amúgy tökre megérné beszélni arról, hogy mi értelme van egy ilyen programnak (egyrészt semmi, másrészt meg nagyon sok), mi lesz pár nap múlva (hajajj), vagy bármiről. De nem lehet, mert az a valóság, amit láttam, megtapasztaltam, az hivatalosan, a média közvetítése szerint nincs, nem létezik. Én amúgy a szolidarizálás mellett főleg pont azért mentem, hogy saját szememmel lássam a dolgokat, beszéljek a helyiekkel, meg hogy egy napig hasznos fizikai munkát végezzek a gép előtt pötyögés helyett. Takarítottam ki csatornát eső hordta törmelék közé beállt félméteres szmötyiből, meg gyűjtöttem szemetet patakban gázolva. Semmi különös, de munka volt. Hallottam sokakat sok mindenről beszélni, fehéreket, cigányokat, tucatnyi posztot tudnék írni róla, ezt most kihagynám, egy epizódot említenék csak meg (és halál hidegen hagy ha bárki munkverásnak gondolja).

Végeztünk a csatorna kiásásával/lapátolásával. Mutatom az előzetes elvárásaimnak megfelelően féltucatnyi vérhólyagos tenyeremet a helyi kamasz srácoknak, akikkel együtt dolgoztunk. Ugyan nem itt laknak (rokonnál, szomszéd faluban), nem itt élnek (a legközelebbi koleszban, azaz egy órányira lévő településen), de jöttek segíteni. Mutatják ők is a tenyerüket, mint a beton, évek nehéz fizikai munkájának nyoma. Gyári munkás, háztájizó nagyapámnál láttam ilyet, ők viszont 16 évesek ha lehetnek…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. április 24. 17:44
A cikk mondanivalója az, ha jól értem, hogy a HírTV nem valósághűen számolt be az eseményről, hanem szerkesztői szája íze szerint elferdítve. Ez könnyen lehetséges; de igencsak naiv, aki mást vár a sajtótól, pláne egy ilyen politikailag nyíltan elkötelezett adótól. A sajtó mindig is ferdített, ferdít, és ferdíteni is fog. A baloldali, liberális és jobboldail lapok és adók egyaránt. És nemcsak Magyarországon: az Egyesült Államokban is torzít és csúsztat a demokrata ill. a republikánus befolyás alatt álló sajtó. És a helyzet az, hogy az emberek jelentős része egyáltalán nem igényli az objektivitást. Ők leginkább csak a meggyőződésüket megerősítő részinformációkra kíváncsiak. Vannam is ilyen irányú pszichológiai kutatások: egyes emberek örülnek az ellentétes információknak, amiből összerakják maguknak a maguk véleményét; mások azonban megzavarodnak ettől és szeretik az egyértelmű irányokat.
balbako_
2011. április 24. 16:14
Nincs annál sajnálatosabb, ha egy vereséget magyaráznak. Valaki kitalálta "csináljunk történelmet", jött egy milliomos, aki befizetett egy kis vidám húsvétozásra és jött egy két statiszta, akik búbánatos pofával belehazudtak a kamerába. A külföldnek ennyi elég, a haza lejáratásának ténye megtörtént, de homok került a fogaskerekek közé, lebuktak. Ilyenkor bocsánatot szokás kérni. Ez a fasz meg magyaráz!
pascal
2011. április 24. 13:54
"Mutatom az előzetes elvárásaimnak megfelelően féltucatnyi vérhólyagos tenyeremet a helyi kamasz srácoknak." Csak néhány apró megjegyzés: Most a hólyagok száma féltucatnyi, vagy a tenyereid száma 6. Legalább egy cikkben illene precízen fogalmazni. Ha Csillebércen voltak a nők és a gyerekek (TV mutatta) akkor honnan kerültek elő a kamasz srácok, úgye nem előre megszerveztétek, hogy legyen kiket mutogatni. Jó néhány éve pucolom a házam ereszét, kertjét stb. De eddig még sosem lett a tenyerem vérhólyagos. Vagy ez is csak a költői szabadság a részedről? (ugye Te nem füllentesz mint a szcientológusok általában) És ez csak a cikked (egyik) legkevésbé érdekes mondatáról jutott eszembe. A többiről neveltetésem miatt nem írok. Olyan szavakat kellene használnom amiket még a sarki kocsmai haverjaim is nehezen tűrnének, Téged viszont ezek az úriemberek egyáltalán nem viselnének el.
csenge
2011. április 24. 12:32
A Vöröskeresztnek nem kéne feltétlenül hosszú hétvégékre és ellenséges propaganda elősegítésére fordítani a pénzét, vannak ennél hasznosabb dolgok és égetőbb problémák is. Éntőlem a jövőben egy kanyi támogatást sem fognak kapni, erre mérget vehetnek, támogatást csak egyházi szervezeteknek érdemes adni, egyedül akkor kerül megfelelő helyre a pénz. Az árkokat pedig a helyieknek kéne tisztogatni, és nem kampányszerűen, hanem rendszeresen, az idejükből kitelne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!