A kormányzat a hatalom bebetonozására törekszik

2011. január 05. 12:40

Nagyon kritikus vagyok az elmúlt húsz évet és a saját kormányzásunk időszakát illetően is. Interjú.

2011. január 05. 12:40
– Nagyon kritikus vagyok az elmúlt húsz évet és a saját kormányzásunk időszakát illetően is. Ennek alapján úgy vélem, a magyar kapitalizmus eddigi gyakorlatát indokolt és elkerülhetetlen újravizsgálni, átfogó bírálatot és korszerű megoldási alternatívát adva. (...)

– Demokratikus, despotikus, diktatórikus – ezeket a jelzőket »egy világ« választja el egymástól, mégis mindegyiket ráaggatják a második Orbán-kormányra, a hazai és a külföldi sajtóban egyaránt. Történészként mi a véleménye minderről?

– A magyar közvélemény és média közismerten nagyon megosztott, következésképpen mindegyik jelzővel találkozunk. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában viszont az elmarasztaló vélemények a politikusok és a sajtó részéről, bár nem kizárólagosak, de egyértelműen túlsúlyban vannak. Kormánypárti szónokok gyakran a szocialista pártot vádolják a kormányra nézve rossz értékítéletek kialakításával és terjesztésével. Ez a vád megalapozatlan, ugyanis a szocialistáknak nincs ördögi befolyásuk a konzervatív német, francia és más országbeli politikusokra, illetve sajtóorgánumokra. Bizonyára sok szubjektív elem is van a kritikákban, de alapjuk az egyre nagyobb magyar demokratikus deficit. A kormánypártnak természetesen lehet és kell is élnie a több mint kétharmados parlamenti többségével, de visszaélnie nem szabad. A modern demokrácia ugyan a többségi elvet irányadónak tartja, de nem úgy értelmezi, hogy a többség számára – amely parlamenti demokráciákban meglehetősen átmeneti – kizárólagos és évtizedekre szóló felhatalmazást ad. A modern demokrácia fontos kategóriája a fékek és ellensúlyok rendszere, amely megakadályozza az antidemokratikus kísértést. Amit az elmúlt hónapokban Magyarországon tapasztaltunk, az arra utal, hogy a kormányzat a hatalom bebetonozására törekszik. Ezt mutatja az alkotmányozás egész folyamata, az Alkotmánybíróság kompetenciájának szűkítése, az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen kinevezések a legfőbb ügyészi posztra, a bíróságokon, a média szabadságának jelentős korlátozása. Történészként azt tudom mondani, hogy a demokrácia korlátozása hosszú távon Európa közepén nem lehet sikeres, de egy időre az alkotó és kritikus szellemű emberek számára az élet minőségét nagyban rontja.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2011. január 06. 00:59
Ti is erre törekedtetek, csak öszödön lebuktatok, meg az emberek közé lövettetek és mindent elloptatok. Börtönbe kéne már lennetek! Köszönjétek meg a jelenlegi kurzusnak, hogy ennyire gyanúsan lojális hozzátok.
OmegaMale
2011. január 05. 19:35
"Nagyon kritikus vagyok az elmúlt húsz évet és a saját kormányzásunk időszakát illetően is" Valahogy amikor éppen kormányoznak és elkúrnak a baloldalon, ezek a balos *kritikusok* soha nincsenek sehol... :D
drieno
2011. január 05. 17:01
ez is szép mondat: "A modern demokrácia fontos kategóriája a fékek és ellensúlyok rendszere, amely megakadályozza az antidemokratikus kísértést." tessék? nem az volt antidemokratikus, hogy a választók bizalmát elveszítő kormányzat, ahelyett, hogy lemondott volna és új választást írt volna ki, "jogszerűen" kihúzta a 4 évét, és szinte földig rombolta az országot? különben is, egy posztkommunista, sőt, egy echte, aki a kisz szamárlétrán végigment, megindította mszmp-s karrierjét, vörös diplomata lett, szóval egy ilyen hogy jön ahhoz, hogy a demokrácia szót a szájára vegye?
drieno
2011. január 05. 16:57
az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a hatalomba a ballibek vannak bebetonozva - elképzelhetetlennek tartom, hogy németek, franciák, dánok, hollandok a hazaárulókat futni hagyják nálunk az ügyészség még meg is dicséri őket, hogy teljesen jogszerűen jártak el....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!