Ki mögött áll az MSZP-többség?

2010. november 23. 12:02

Gyurcsány az MSZP-t akarja más stílusú, orientációjú párttá szervezni. Ezt viszont a többség nem fogadja el. Interjú.

2010. november 23. 12:02
- Lassú leszámolás, vagy csak ellenpontozás zajlik a pártban?

– Az előbbi ellen tiltakoznék, de szerencsére ilyet az MSZP-ben senki sem akar. Ám a többségi döntéseket be kell tartani. 

- De ki mögött áll a többség: az elnökség »balra át!« jelszavát vagy Gyurcsány balközép pártelképzelését támogatják többen?

– Az elnökség a kongresszus felhatalmazása alapján többségi álláspontot képvisel. Kiállok a küldöttek által elfogadott elvek mellett, egyetértek azokkal, akik radikális megújulást szeretnének, szakítani akarnak a múlttal. Ennek személyi következményei is vannak. (...)

- Gyurcsány Ferenc a minap egy budaörsi lakossági fórumon szólalt fel. Szavait a hírügynökségek úgy értelmezték, hogy a Demokratikus Koalíciót párttá akarja szervezni. 

– Úgy látom, hogy Gyurcsány az MSZP-t akarja más stílusú, orientációjú párttá szervezni. Ezt viszont a többség nem fogadja el. Az a kérdés: az MSZP a liberálisoknak és a progresszív konzervatívoknak is menedéket adó nagy ernyőszervezet, vagy markánsan baloldali erő lesz-e. Én az utóbbi elképzelést támogatom. Miért kellene a párton belül megvalósítani a népfrontot? Inkább úgy fogjunk össze a liberálisokkal és a konzervatív csoportokkal, hogy közben megőrizzük saját arculatunkat, szervezetünket. 

- Korábban azt mondta: az MSZP társadalmi beágyazottságát körökkel, szakszervezeti együttműködéssel, fogyasztóvédelmi csoportokkal lehetne elmélyíteni. Hol vannak ezek a kezdeményezések? Nyáron alakult meg az első szocialista kör, azóta nem hallunk róla. Késve vagy egyáltalán nem reagálnak az igazán balos témákra, mint amilyen például a kiskunfélegyházi munkások és szakszervezetek sztrájkja. Az MSZP mintha saját belső hatalmi harcaival lenne elfoglalva, ahelyett, hogy megújulna.

– Sajnos igaza van: lassan mozdulunk. Korábban – kormányzati pozícióban – érthetően és indokoltan fenn akartuk tartani reputációnkat a munkaadók, a külföldi befektetők előtt, de nem tudtunk kellő egyensúlyt tartani. Mint az ördög a tömjénfüsttől, úgy féltünk a szakszervezeti témáktól. Radikális változásra van szükség ezen a téren is. A november 27-i megmozdulásunkon remélhetőleg a szakszervezetek is komoly szerepet játszanak majd. Mentségünkre szolgál: az elmúlt hónapokban lefoglaltak bennünket a kormány demokráciaellenes – az alaptörvényt, az Alkotmánybíróságot, a nyugdíjak állandóságát támadó – lépései. Nem mindig tudjuk elfogadtatni a társadalom többségének érdekeit képviselő és védelmező kezdeményezéseinket. Ez a többség még mindig hisz a kormánypártnak, bár szerintünk erre nincs sok oka. Ahogy Katona Tamás mondta: a Fidesz-kormány adótörvényét azok értik, akiknek kedvez, és akik számára a következményei hátrányosak, azok nem értik. Rövidesen az utóbbiak rájönnek: rosszul jártak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reakczy Jóska
2010. november 23. 14:22
kicsit korán akart visszajönni.
habarcs123
2010. november 23. 13:58
Marakodnak mint a hiénák a dögön,kitúrni viszont nem tudják egymást,mert mindegyik tud a másikról valami kompromittálót.
miloka
2010. november 23. 13:48
"... közben megőrizzük saját arculatunkat, szervezetünket. " A szervezet az érthető még valahogy. Na de milyen arculatra gondolt BA???
de karatna
2010. november 23. 13:32
AKÁR MIT CSINÁLNAK BOLSEVIK PÁRT MARAD! MERT NEM A PÁRT NEVE SZÁMÍT, HANEM A PÁRTOT LÉTREHOZÓ személyek geneologiája és szocializációja! HA tudjuk a múltjukat tudjuk szándékukat és pártjuk irányát is! Konzervatív-Liberális baloldal pedig nincsen! Ez olyan valami, mint a cukros bácsinak öltözött judeobolsevik bőrkabátos komisszár, aki a cukorkáit a fűszeres Róth bácsikájától kérte el, hogy másokat ezzel meghasson, lekenyerezzen és megvesztegessen. A bűvölet addig tart ameddig az emberek szájában a cukorka el nem olvad. utána már csak a komisszár ösztönök uralkodnak! A MÁSIK pedig!! A liberál-bolsevik kifejezés a judeo-bolsevokok egy holometamorfózisa. Amikor a bolsevik hernyó bebábozódik az antiszemitizmus védő báb- gumójába és kikel belőle a "liberális" pillangó. A liberális pillangó a szivárványszínű szárnyaival és hihetetlen toleranciájával. Mindenre rászáll, mindent beköp. mindenhol lerakja a petéit!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!