Elkerülhetetlen az MSZP radikális megújulása

2010. október 22. 10:47

Egyértelműen meg kell mondani, hogy a baloldal nem valami nyomorult kisebbség és ez nem egy jobboldali ország. Interjú.

2010. október 22. 10:47
- Van jövője a baloldalnak?

- Persze, hogy van. Örülök a kérdésnek, mert egyszer egyértelműen meg kell mondani, hogy itt nem valami nyomorult kisebbségről van szó és ez nem egy jobboldali ország. Vannak időszakok, amikor egyrészt a parlamenti váltógazdaság szabályait követve, másrészt történelmi okokból, taktikai hibákból, esetleg a baloldal tragikus tévedéseiből, sőt bűneiből valóban jobboldali többség alakul. De az ország nem jobboldali. (...)

- A megújulás kulcsszó. Ebben a helyzetben ez mit jelent? Hogyan lehet megújulni?

- Azt hiszem, önmagában nem elég annyit mondani, hogy megújulunk, radikálisak leszünk, rendszert váltunk a pártban. A párton belüli rendszerváltás kifejezést nem is tudom értelmezni, a tényleges és radikális megújulást viszont elkerülhetetlennek tartom. Végig kell gondolni azt, ami történt és azt, hogy mit kell tennünk, nem elsősorban a párt, hanem a párton keresztül a társadalom érdekében. Meg kell határozni a váltás-irányokat. Nagyon sokan rájöttek már, a legfontosabb, hogy a szocialista párt vállalja a maga szocialistaságát és baloldaliságát. (...)

- Miért gondolják, hogy az emberek el fogják hinni ezt a váltást és nem azt mondják: pusztán így akar voksokat gyűjteni a következő választásokra az MSZP?

- Nem tagadom, hogy vannak olyanok, akik a fordulatot taktikai megfontolásnak tartják, hogy megőrizzék pozícióikat. Ennek érdekében retorikájukban a baloldali jelszavaktól sem riadnak vissza. Én azonban ezt erkölcstelennek, rossznak tartom. Nekünk szívós munkával be kell bizonyítani, hogy tényleg mást akarunk csinálni, és tisztességesen, őszintén akarjuk. Az elfogadtatás nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen a párt hitelének jelentős részét elveszítette, de nem reménytelen feladat azt visszaszerezni. Ehhez persze le kell számolnunk a közelmúlt számos olyan jelenségével, ami szemmel láthatóan nem hozott eredményeket sem a gazdaságban, sem a társadalomban, sem az emberek megítélésében.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pisti, az aragorn
2010. október 22. 12:34
Engedtessék meg, hogy egy másik részletet emeljek ki ebből az interjúból, amitől én egészen lehidaltam. Ez az ember TÖRTÉNÉSZ, és mégis ilyeneket ír le: "Már 1848-49-ben határozottan észlelhető volt a bal- és a jobboldal jelenléte. A társadalom nagy része, még azok is, akiknek egyébként helyzetüknél fogva talán inkább jobboldalinak kellett volna lenniük, nemcsak a függetlenségi programot fogadták el, hanem a jobbágyfelszabadítástól kezdve a legkülönbözőbb demokratikus intézkedés bevezetését, majd életüket áldozták ezekért az eszmékért. Az I. világháborút követő nagy forradalmi megmozdulások is ennek az oldalnak a meghatározó létét igazolták. Akkor ismételten bebizonyosodott, hogy a baloldal egyszerre képviselte a társadalmi haladást, az összeurópai, ha úgy tetszik, a világkultúrának is a része volt, emellett pedig a magyar nemzeti érdekeket védelmezte. Sokkal jobban, mint bármelyik ellenfele. A II. világháború után a baloldal képes volt megszervezni az újjáépítést, demokratikus alapértékeket elfogadni és elfogadtatni. A legtorzabb időszakokban is vállalta saját megújulását, mégpedig úgy, hogy a társadalom jelentős részét fel tudta sorakoztatni. Kik kezdeményezték és csinálták 1956-ot? Nagy Imre nem volt jobboldali figura és azok sem, akik szerepet játszottak a forradalomban. A magyar történelem egészét tekintve azt mondom, hogy természetesen éppen úgy, ahogy a világ minden társadalmaiban, nálunk is voltak jobboldaliak, szélsőségesek, de a baloldal markánsan részt vett és alapvetően pozitív szerepet játszott mindvégig. Manapság sokak számára szinte ismeretlenek a határon túli kisebbségi magyarok baloldali tradíciói. Csaknem mindenki úgy gondolja, hogy ez nagy és állandó tartalék a jobboldalnak, pedig a mai helyzet sem egyértelmű és történelmileg egyáltalán nincs jobboldali túlsúly. Erdélyben a baloldali mozgalmat a magyar származásúak kezdeményezték és irányították. Kárpátalján ma is domináns szerepe van a magyarok között a baloldalnak, és a felvidékiek is megosztottak. Meggyőződésem, hogy a határon túli magyarok nem nemzedékekre szóló tartalékseregei a jobboldalnak." Én azonnal elvenném a diplomáját ilyen mondatok után...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!