A baloldal elméleti kérdéseiről

2010. szeptember 21. 12:53

A szélesebb közvélemény keveset tud arról, hogyan ítélkeznek a közelmúlt történéseiről azok a tudósok, akik ma is alapjában marxistának tartják magukat.

2010. szeptember 21. 12:53

„Nálunk az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a szovjet időszakban a legjobb körülményeket tudtuk a magyar társadalomnak biztosítani, de nagy adósságállományunk miatt a kádári politika súlyos válságba került. További történelmi tényező, hogy amíg például Csehországban, vagy Szlovéniában volt jelentős polgári középosztály, addig nálunk a fasiszta, majd pedig a Rákosi-féle diktatúra ezt a társadalmi osztályt lényegében felszámolta. Ezért az ország érdekében az utolsó szocialista kormány készített elő mindent a rendszerváltás végrehajtásához, amely nemcsak nagy előnyökkel, az emberi jogok, visszaszerzésével és a szabad választások lehetőségével, továbbá a nyugati kölcsönökkel, beruházásokkal, az országunk modernizálását jelentette. Ezzel együtt különösen az ország lakosságának szegényebb része elvesztette munkahelyét. Több, mint egymillió munkahely szűnt meg, és félmillió munkanélkülivel számoltunk. Ez azt követelte, hogy a lakosság életszínvonalát jelentősen csökkenteni kellett(...)

Horn Gyula kormánya hajtotta végre ezt az ország érdekében álló, de sok keserűséget jelentő életszínvonal csökkentést, amely a szegényeket még szegényebbé tette. Ezek után a szocialisták népszerűsége erősen visszaesett.

Egy fiatal, liberális és antiklerikális beállítottságú csoport észrevette, hogy a konzervatív eszmék meghirdetésével meg tudja szerezni a hatalmat. Most a szocialistákat büntetik azért, amit az országért tettek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. december 02. 12:49
Amennyire én emlékszem a baloldal elméleti kérdései főként a kivégzések mikéntjére, hatásfokára korlátozódtak, a bebörtönzés hasznos időtartamára, újabban a lopott pénz dobozolására (Nokiás vagy TV doboz) irányultak.
Csigorin
2010. december 02. 12:43
"Horn Gyula kormánya hajtotta végre ezt az ország érdekében álló, de sok keserűséget jelentő életszínvonal csökkentést, amely a szegényeket még szegényebbé tette" A szivem megszakad milyen nemes cselekedet ez Az Orszagert! Ezt a csavart bazzeg... a sajat erdekunkben gatyasitanak le bennunket... Ezek el is olvassak amit leirnak???
senor calavera
2010. szeptember 22. 04:01
Az elmúlt 20 év történelemoktatása, társadalomlélektana ezzel adós. Hogy létezik, hogy a kommunizmus után bárki irogathat békén és nyugodtan marxista szerzőkről, és Marx változtathatatlan igazságáról??!!! ÉBRESZTŐ!!!!!! A Fidesz társadalom, média, stb tisztogatása csak a tizede annak a munkának, amit el kellene végezni. A modern demokrácia, de leginkább az abban megtalálható baloldal 1. pontja kell legyen, hogy Marx egy agyament hülye volt, és a mozgalom, amit indított a pestishez volt hasonlatos. E két állításban semmi túlzás nincs. Ez után a cikk után mondja nekem még valaki, hogy az MSZP nem a kommunizmus örököse, és hogy van helye a modern társadalomban.
kulalak
2010. szeptember 22. 04:00
Ez a Sandor Gyorgy NEM az a Sandor Gyorgy (humoralista). A ket embert fenyevek valasztjak el egymastol. (bar ugy lenne, hogy Sandorgyuri itt Pesten a masik meg fenyevekre ezzel a badarsaggal amit osszeirt:) A Szovjetuniót térdre kényszerítették :) osszedolt az, ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!