Szilencium a társadalmi békéért, avagy időutazás a múltba

2010. június 23. 12:21

Egy főváros éjszakai élete szabadságkérdés, akárcsak a pálinkafőzés. Az, hogy lassan a levegővételt is szabályozni kívánják, ideológiai fundamentalizmus.

2010. június 23. 12:21
Kuss legyen. Már megint. Egyesek szerint Budapest akkor lesz jó hely, ha mindenhol csönd lesz. És hullaszag. Ez a nagy terv, ezzel lép át Budapest a XXI. századba, hogy a belső kerületek éjszakai életét kinyírják. És megint a rendeleti megoldás, a jó öreg módszer a rendszerváltás előtti időkből. 

Egy tévképzetet szeretnénk eloszlatni: nem attól lesz valaki konzervatív, hogy a politikai puritanizmust erősíti. Sőt: akkor pont az nem lesz. Egy főváros éjszakai élete szabadságkérdés, akárcsak a pálinkafőzés. Az, hogy lassan a levegővételt is szabályozni kívánják, ideológiai fundamentalizmus. A homogenizáló törekvések nem a pluralizmust, vagy a jó életet segítik elő, hanem a dögunalmat. Legyen szó akár a tőlünk nyugatabbra divatos dohányzás-ellenes hisztiről, az »egészséges életmód« erőszakosabbnál erőszakosabb verzióiról, vagy az autó-ellenességről. 

Nem véletlen, hogy a városok - különösen a nagyvárosok - különböző típusú körzetekből épülnek fel. Egy belváros nem azonos a kertvárosokkal vagy a falvakkal, és mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A nagyvárosok forgalmasabb részeinek hátránya például a zaj, a zsúfoltság, a nyüzsgés, de ugyanezek képezik előnyeit is. Igazán meg lehetne érteni végre, hogy a tökéletesség nem megvalósítható, és számos kellemetlen módon érintkezünk egymással.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silverf@x
2010. június 23. 18:06
Nagy tévedés, hogy az a szabadság, ami a többség érdekében áll. Az a demokrácia. Hozzáteszem, hogy ez nem a többség érdekében áll, hanem néhány száz magával mihez kezdeni mit sem tudó, alvási zavarokkal küszködő ember érdekében. Megelőlegezem, hogy még csak nem is kell korán kelniük, mert a többségük (már) nem dolgozik. Ez pedig már a kisebbség akaratának a rákényszerítése a többségre, ami a zsarnokság. És én is elmondom: a szoci képviselők indítványozták ezt itt is, a 6-ban is és a 11-ben is. Hiszen hát az ő választóik a panaszosok...
szamárfül
2010. június 23. 16:51
szóljon vki az L.Simonnak, hogy ne csak írja a Jobbklikket, de olvassa is néha. (tudom, nem ő a csendbiztos, de u.az a kör, és úgy kikívánkozott már a böszmeségei után)
Abhandzara Ottó
2010. június 23. 15:29
Abszolút egyetértek a szerzővel. Pár ötlet: aki a belvárosban lakik és nagyobb csöndet szeretne, a belvárosi lakás árából lehet azért kijjebb is találni szép lakásokat,házikókat. De sokkal olcsóbb megoldás pl. a füldugó, olyan 100 Ft-ért biztosan lehet kapni egy párat. Figyellek fröcsögésére meg annyit, hogy ezeket a rendeleteket egyelőre szoci kerületekben vezették be, vagy kívánják bevezetni (a 6-ról és 7-ről van szó, meg a 11. is kavar, az 5-ről, 8-ról nem hallani). Le a hullaszaggal! :-)
sky.net
2010. június 23. 14:35
szerintem meg ha egy kerület pár százezer- egyébként mondjuk munkavégzésből élő- lakója relatíve nyugodtan szeretne dögleni, éjfél után nem részeg barmok vonyítását, vagy diszkók csörömpölését hallgatni akkor egész egyszerűen az a szabadság ami a többség érdekében áll. másrészt ott a közbiztonság ... hányszor megy ki a zsernyák meg a mentő az adófizető pénzén azért mert megy a kurvázás , késelés a drog kereskedelem, verekedés ... ? a szabadság hordaléka és akkor rendesebb városban van-kialakul- egy negyed ilyesmire... menj oda ... a többiben meg kuss van ha a többségnek ez a kifejezett óhaja : a pihenés szabadsága vannak civilizált megoldások persze : kétszer kimegy a rendőr ha ricsaj van ellenőrzi van e harmadjára meg bazár bezár oszt jónapot ez a többség szabadsága a zajos éjszakai kisebbség meg majd alkalmazkodik ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!