Életre keltettek egy több tízezer éves állatot

2023. július 29. 19:51

A korábban hasonló hibernált állapotban talált egyedek csak pár évtizedig voltak képesek túlélni.

2023. július 29. 19:51

A tudósok sikeresen felélesztettek egy 46 ezer éves orsóférget, amelyet a szibériai talajban találtak. A féreg olyan állatokkal élt egyszerre, mint a gyapjas mamut, vagy épp a kardfogú tigris. Az orsóféregre hibernált állapotban, kriptobiózisban találtak rá, több mint 10 méterrel a föld alatt. Ez azt jelenti, hogy az állat anyagcseréje olyan minimális szintre csökkent, hogy képes volt oxigén és víz nélkül életben maradni, számolt be a felfedezésről Twitteren a T7 News.

Teymuras Kurzchalia, a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet emeritus professzora szerint ez egy hatalmas tudományos eredmény, 

mivel a korábban hasonló állapotban talált élőlények csak évtizedeket voltak képesek túlélni.

Az ilyen egyedek tanulmányozásával a tudósoknak sikerülhet megérteni, hogyan őrizhető meg az élet rendkívüli környezeti hatások mellett is, illetve, hogy egyes állatok miként élhetnek túl rendkívül szélsőséges időjárási viszonyokat nagyon hosszú időn keresztül.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Twitter/Shadi Hoby Yani
 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 30. 17:51
Az embernél kellene megoldani a hibernációt. Szükséges lenne a hosszabb űrutazásokhoz.
Akitlosz
2023. július 30. 17:50
Állat.
figyelő4322
2023. július 29. 20:37
Az még érdekesebb lenne, ha egy kb. 10 ezer éve megfagyott emberi lényt fel tudnának éleszteni. Szeretném látni a feléledő ember arcát, amikor először megpillant egy buszt, esetleg egy repülőgépet. Azt hihetné, hogy csak egy rémálmot lát, esetleg egy másik, nem földi világban ébredt fel...
Ehetős Odó
2023. július 29. 20:25
Soros Gyuri bácsit is berakják majd a jég alá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!