Éremesélyes férfi kajaknégyesünk régi-új tagja a Mandinernek: Sokan mondanak pesszimistának, de...

2024. augusztus 04. 12:22

A Tokióról lemaradt Kuli István élt a második eséllyel, és eljutott Párizsba, ahol kedden kezdődnek a kajak-kenu versenyek. Lapunknak mesélt a kálváriájáról, a négyesen belüli nézeteltérésekről és egységről, összezártságról, valamint arról, mennyire tud alkalmazkodni Tótka Sándorékhoz. Interjú!

2024. augusztus 04. 12:22
KULI István
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Mit csinált három éve, amikor zajlott a tokiói olimpia?

Valószínűleg valamilyen rehabilitáló foglalkozáson voltam, úgyhogy most feltétlenül jobb élmény a csapattal lenni, mint mondjuk ultrahang-vizsgálaton vagy MRI-n és hasonló helyeken. 

Talán kevesebb figyelem jutott akkor Önre a sajtóban, hiszen az induló egység volt a középpontban, az Ön helyén Béke Kornél ült a hajóban. 7. lett a csapat. Mekkora volt az akkori sérülése, hogy megakadályozta a kijutásban?

Ez egy viszonylag súlyos sérülés volt, a mellizmom szakadt el, illetve már az inas része. Emiatt komoly problémáról volt szó, komolyabbról, mint egy izomsérülés.

Arra nem emlékszem, hogy megműtötték volna. Miért a konzervatív kezeléseket választotta, amelyeknél időre, türelemre és szerencsére is szükség van, hogy összeforrjanak a rostok?

Opció volt a műtét is, de azért döntöttünk a konzervatív kezelések mellett, mert

 a Világkupa és az Európa-bajnokság között volt rá sansz: hogyha esetleg fel tudok gyorsan épülni, indulhatok az olimpián.

 Végül ez nem jött össze, de addigra már olyan állapotba kerültem, annyira megindult a gyógyulási folyamat, hogy helyes választásnak bizonyult, hogy az elején nem feküdtem kés alá.

Most eljött az Ön ideje is, megmutathatja, Kuli Istvánnal milyen is a magyar férfi kajaknégyes! Ezt az egységet, a Nádas Bence – Tótka Sándor kettősre alapozva 2017-ben elkezdte építeni a szakvezetés. 2019-ben a szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezett, kvótát szerző csapathajóban már ott volt. Hárman kiegészülve Csizmadia Kolossal összeszokott egységet alkotnak?

Szerencsére ez a felállás már második éve működik. Az azt megelőző években is mindig csupán egy-egy beülő változtatás volt. Molnár Péter és Birkás Balázs is volt csapattag, de így az utóbbi időszakban összeállt minden!

NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István; CSIZMADIA Kolos
Duisburg, 2023. augusztus 25. Az ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor (b-j) a férfi kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon 
MTI/Kovács Tamás

2023-ban világbajnoki ezüstérmet szereztek. Az idei Európa-bajnokságon viszont a negyedik helyre futottak be. Hihetetlenül sűrű a mezőny, tized-, századmásodpercek döntenek 500 méteren. Ezzel az ingadozással hogy tudnak megbirkózni?

Erre nem szabad rágörcsölni! Kizárólag mindig csak magunkra szabad figyelni. Az nem olyan, mint egy csapatsportág, amiben az ellenfél taktikájától függ a miénk. Egyszerűen a leghamarabb be kell érni a célba, ugyanakkor nagyon szoros, kiegyenlített a mezőny. Minden apró részletre koncentrálni kell, nem lehet semmiből lecsippenteni. Kicsik a különbségek, ezért bír minden nagy jelentőséggel. 

Rengeteget vannak összezárva, időnként többet időt töltenek együtt, mint a családtagjaikkal, szeretteikkel. Mekkora az összhang? 

Nagyon nagy! 

Azt mondom, hogy barátok vagyunk mind a négyen. Nyilván vannak nézeteltérések, ez minden társaságban előfordul. Főképp, hogy egész évben össze vagyunk zárva.

 Az lenne a csoda, ha nem lennének. Itt nagyon kell alkalmazkodni, ez az egyik erősségem.

Nyilván edzéseken rivalizálnak is egymással, ami elősegíti a fejlődésüket. Ki a legerősebb?

Ha nyers erőről beszélünk, akkor biztos, hogy Csizmadia kolos, ő is a legnagyobb közülünk. 

Kuli Istváné a harmadik beülő a magyar négyesben a párizsi olimpián. Elégtételt érez?

Ezen így nem elmélkedtem. Mondhatjuk elégtételnek is, de sokkal inkább arról van szó: be tudtam bizonyítani, itt a helyem, ez a legfontosabb!

Az egyik álma valóra válik. Ha az eredményre gondol miről álmodik?

Nem álmodozom. Sokan mondanak pesszimistának, de én magamat realistának tartom. Meglátjuk, hogy sikerül.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2024. augusztus 09. 07:57
Sosem volt éremesély olyan egység ekakiket EBn kvóta nélküli négyesek vertek porrà
Tasi János
2024. augusztus 04. 13:13
Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!