Párizs nem Doha, férfi pólósaink letették a névjegyüket az olimpián

2024. július 28. 20:46

Varga Dénesék az első mérkőzésükön Franciaország ellen ugrottak medencébe a férfi vízilabda tornán.

2024. július 28. 20:46
VÁMOS Márton
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Telt ház fogadta a csapatokat az Aquatique Centerben. Már a bemutatásnál hatalmas ovációt kaptak a franciák, akik a februári világbajnoki negyeddöntőben hatalmas meglepetésre legyőzték Varga Zsolt címvédőként érkezett csapatát. Azért a hangosbemondó is jelezte: míg Franciaország 1928-ban szerzett legutóbb olimpiai érmet, Magyarország a játékok toronymagasan legeredményesebb pólónemzete 9 aranyéremmel. Más kérdés, hogy a tizedikre 16 éve hiába várunk...

1. negyed: Vigvári-show

Az első magyar gólra bő másfél percet kellett, Varga Dénesre nem úsztak ki, középről, 5 méterről úgy helyezett a bal sarokba, hogy beragadt a labda a háló és a vas közé (1-0). Emberelőnyből egyenlített Alexandre Bouet, majd fórból Vigvári Vincére jött ki a játék, be is tette bal szélről a kapuba (2-1). A csapat – Molnár Erikkel együtt – legfiatalabb tagja középről is villant, máris 3-1-re vezettünk. 

Kapták a fórokat a franciák, Vogel Soma bravúros védésekkel segített, hálája jeléül Vámos Márton derékig kiemelkedve szabaddobásból bombázott védhetetlenül Hugo Fontani kapujába (4-1). 

Mi is megkaptuk a harmadik fórunkat, alaposan körbejárattuk a labdát, végül bal hátsóból – ki más – 

Vigvári Vince lőtt nagy erővel a hálóba úgy, hogy a lécről vágódott be az ágyúzása (5-1). A 21 éves olimpiai újonc mesterhármassal kezdett – egy negyed alatt!

2. negyed: harcos franciák

Fontani kapus jól ismerheti Angyal Dániel (és Manhercz Krisztiánt), hiszen Marseille-ben a klubszezonban csapattársak voltak. Dani ennek ellenére elhajlásból alaposan becsapta (6-1). 

És ha még ez nem lett volna elég, Hugo Crousillat büntetőjét kivédte a jobbra, jó irányba mozduló ötméteresölő, Vogel Soma! Egy megúszásból végül csak összejött egy gól a franciáknak, Bodegas ért fel gyorsan, és közelről helyezett a kapunkba (6-2). Négy magyar személyi hibával szemben befújták a hetedik magyart is, azonban kivédekeztük. Michael Alexandre Bodegas a következőakcióból fordulásból magyarokat idéző gólt vágott (6-3). Nem tétlenkedtünk a válasszal, sakk-matt játék végén Jansik Szilárd közelről„bezsákolta” (7-3). Percekig próbálta a horvát bíró VAR segédlettel bebizonyítani, hogy 2 méteren belül, szabálytalanul kapta a labdát csapatkapitányunk. Nem járt sikerrel Andrej Franulovic...

Fekete Gergő is megszerezte első olimpiai gólját, jobbról jobb kézzel mattolta Fontanit (8-3), a „dohai gyilkos”, Thomas Vernoux távolija beakadt, majd ötméterest harcolt és lőtt be a hazaiak legnagyobb reménysége (8-5). 

A tokiói negyeddöntő (7 gól a horvátok ellen) hőse, Manhercz Krisztián elhajolva köszönt be Hugo Fontaninak – ha már Marseille-iek és magyarok között ez így szokás. 9-5-re vezetett Magyarország a félidőben.

VOGEL Soma
Saint-Denis, 2024. július 28. Vogel Soma a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján, a B csoportban játszott Franciaország - Magyarország mérkőzésen a Párizs melletti Saint-Denis-ben lévő Vizes Központban 
MTI/Czeglédi Zsolt

3. negyed:

Vogel Somát nem tudták meglepni a hazaiak a rövid saroknál, majd ejtésből, bánatunkra Vigvári is hibázott lövést, telibe találta a kapust jobbról, Angyal emberelőnyös pöcizése kijött a lécről. Ha már várni kellett a 10. gólra, legalább emberhátrányban blokkolt egyet Vámos. 4,5 perc küzdelem után – Hárai Balázs kiállításánál – időt kért Vjekoslav Kobescak, a franciák szövetségi kapitánya. Crousillat csak begyötörte, kemény lövése után Vogel kezéről átcsorgott a labda a kapufa vonalán, az ellenfél tudta megtörni a gólcsendet (9-6). 

Befújták a 8. francia hibát (12-nél tartott a magyar csapat), most Varga Zsolt hívta magához Zalánki Gergőéket. 

Úgy tűnt, senki sem vállalja el, erre Manhercz beljebb tempózott a labdával, és balról a rövid sarokba lőtt (10-6). Nagyon fontos gól volt, mielőtt a hazaiak vérszemet kaptak volna!

 

Addig mesterkedtek a bírók, a támadásnál a román Alexandrescu, hogy kettős emberelőnybe kerültek a franciák, Vernoux közelről értékesítette is, de belefért (10-7).

4. negyed:

A játékrész elején visszaállítottuk a négygólos különbséget. Pontosan megjátszott létszámfölényes akció végén Jansik Szilárd közelről vágta Fontani kapujába a labdát (11-7). Hátra nem dőlhettünk, elmaradt a blokk, Vogel sem érhetett oda Enzo Khasz lécről bepattanó lövésére (11-8). Az addig keveset vállalkozó Zalánki Gergő bődületes kapufás góllal csendesítette el a publikumot (12-8). Khasz azonban azonnal felelt (12-9), és 

Bodegas harcolt ki büntetőt, Vernoux bevágta, 3-1 után, 5 perccel a vége előtt lett újra kétgólos a különbség (12-10).  

Emberelőnyt hozott Hárai Balázs, ám közelről kihagyta a rá kijátszott ziccert, majd újabb gólhelyzetben fölé tüzelt  a veterán centerünk. A folytatásban klasszikus center nélküli játékra váltottunk, a beúszó Vámos így is kiharcolt egy fórt. Varga Zsolt időt kért 2 perc 46 másodpercnél.

 Fekete kapta középen a labdát, két méterről azonban nem sikerült belőnie, a lefordulásból büntetőt harcoltak ki a franciák: Vogel kivédte Vernoux életerős 5 méteresét!

A Ferencváros kapusa elképesztő reflexszel a lécre tolta Crousillat közeli löketét, Vámos Márton zárta le okos és erős pattintottal a vitás kérdéseket az utolsó perchez érkezve (13-10). Az utolsó két gól a hazaiaké volt: Vernoux és Bodegas kozmetikázott, másra nem maradt idő.

A végeredmény: Magyarország – Franciaország 13-12

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. július 28. 23:33 Szerkesztve
Emberfeletti küzdelem - nemcsak a franciák ellen kellett küzdeni, az a könnyebbik, hanem a horvát-román bírók ellen is. Emberelőny–kihasználás: 8/5, ill. 11/5 Gól – ötméteresből: –, ill. 4/2 Kipontozódott: Nagy Ádám (24. p.) Tehát 3-al több emberelőnyt adtak a franciáknak és 4 ötméterest kaptak, míg mi egyet sem. A kiállítások számát csak sejtetik, mennyire volt igazságtalan
Mich99
2024. július 28. 23:23
Moslék77, ne sírjál!
Mich99
2024. július 28. 23:22
Tapsoltak a franciák a végén is...?
benedek77
2024. július 28. 21:37
Első meccs megvan ez a lényeg, nem kell túllihegni. Férfi vonalon van kb 6 csapat, s bár szerintem most a spanyol-horvát duó kiemelkedik, de nem lehetetlen odaérni a végén. A nercsicskákat viszont szeretném megkérni, hogy fejezzék be a bírózást. Már a foci eb-n is nevetséges volt, de amit itt két nap alatt műveltek, az szánalmas. Van olyan, hogy jobb az ellenfél, és igen, van olyan, hogy egy színesbőrű győzi le szittya véreinket valamiben. Szóval ne ríjjatok, csak szurkoljatok. Úgyse értetek hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!