Narancs-mámor! A törökök okozhatták volna az Eb legnagyobb meglepetését az utolsó negyeddöntőben

2024. július 06. 21:15

Hollandia volt a párharc esélyese, de a legutóbb hőssé vált Demiralt elveszítő félholdasok csodára készültek, s tettek is érte.

2024. július 06. 21:15
AKÉ, Nathan

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Sebastian Christoph Gollnow

***

Demiral, Kokcsü és Yüksek is eltiltott Törökországnál, amely a legjobb 8 mezőnyének legalacsonyabb válogatottjaként 42. az aktuális világranglistán. Hollandia 7. a rangsorban, s az osztrákok elleni botlást leszámítva nem teljesített rosszul az Eb-n. Ronald Koeman kezdőcsapatába bekerült Bergwijn, a törökök nagy visszatérője a csapatkapitány és játékmester, Hakan Calhanoglu. Hollandia 2004-ben, Törökország 2008-ban jutott legutóbb Eb-elődöntőbe...

Holland támadások

Már a második percben veszélyeztetett a narancs színben pompázó Oranje: Memphis Depay tört be balról a tizenhatoson belülre, szerencsével néla maradt a labda, majd kissé estében, 14 méterről fölé lőtt. A 7. percben is a fejpántos holland szorgoskodott, befordult, de lövését blokkolták a törökök. A labdabirtoklási arány bő 10 perc után kiegyenlített, de a próbálkozások Hollandia aktivitását mutatják: 3-1.

Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa, Cody Gakop indult meg ördöngős cselekkel, de a kaputól 20 méterre elhagyta a labdát. Ha már 20-as, 20 perc elteltével Calhanglu lőtt habozás nélkül egy holland könnyelműség után, de a védőkről oldalra, szögletre pattant. közel félóra elteltével Calhanoglu ívelt be, az előre húzódó Müldür közbe szúrt, ám nem találta el a kaput.

Török gól

Az egyre felbátorodó törökök közül a legszemtelenebb, a 19 éves Arda Güler távolról emelte Verbruggen kapujára. A Real Madrid tinije is célt tévesztett, ahogy a jobbról tekerő Yildiz is.

A 35. percben eltalálták a kaput a törökök, és gólt is szereztek. 

Arda Güler a gyengébbik, a jobb lábával ívelt be jobbról, a holland kapus, Verbruggen rosszul helyezkedett, a hosszú oldalon emelkedő Samet Akaydin 4 méterről Dumfries felett a kapuba fejelt, 1-0 Törökország javára!

Koeman változtat

Weghorstot küldte be a második félidőre Bergwijn helyére a holland szövetségi kapitány. Nem lopja az időt, alig több mint 5 perc után lesgyanús helyzetből középre fejel, de Depay nem tudja bekotorni a labdát, mert nem találja el...

Nagy nyomás alá helyezi ellenfelét Hollandia. A török gólszerző, Akaydin góltól menti meg a csapatát! Gakpo kiváló beadásánál már fejelne Weghorst, de a védő megelőzi, és szögletre csúsztat – csak a bíró nem látta, és kirúgást ítél.

Az 56. percben megduplázhatta volna az előnyét Törökország. Arda Güler harcol ki szabadrúgást, amelyből 25 méterről, ballal a jobb kapufát találja el.

A 65. percben újabb meleg pillanatokat élt át Hollandia. Calhanoglu lő estében, Verbruggenről kipattan a 18 méteres bomba után a labda, a földön fekve kanalazza ki szögletre de Vrij.

A 70. percben óriási esély adódott Weghorst előtt, ám Depay szenzációs emelését a hórihorgas támadó sután találta el az ötésfeles jobb sarkánál. Mert Günök szögletre paskolta. A sarokrúgás után 

Schouten visszaadta a labdát Depaynak, aki lágyan középre nyeste, az érkező Stefan de Vrij 8 méterről a földre fejelte, így védhetetlenül pattant a török kapuba, 1-1.

Nem sokáig volt döntetlenaz állás. A 76. percben már Hollandia vezetett! 

Dumfries lőtte jobbról, laposan középre a labdát, ami mindenkin átsuhant, az érkező Gakpot buktatta a Mert Müldür, s közben a lábáról a saját kapujába pattant, 2-1 Hollandia javára!

Elsőre, Gakponak adták a találatot, aki így négy góljával vezetné az Eb-góllövőlistát. Ez azonban a török játékosról ment be...

Őrült hajrá

Vincenzo Montella nagy erőket mozgósító együttese nem adta fel, a 85. percben közel járt az egyenlítéshez, de van De Ven útját állta a gólba tartó labdának, amit Celik küldött a már-már üres kapura. Legalábbis a kapus nem volt benne.

A kinyíló törökök között kilépő Gakpo lezárhatta volna a vitás kérdéseket, az osztrákok ellen is giga bravúrt bemutató Mert Günök kifutva elé vetődve védett.

Az ötperces ráadásban a holland kapus lett a főszereplő. A 91. percben Bertug Yildrimről közelről pattant a kapu felé a labda, Verbruggen gyors vetődéssel tisztázott. 

Végeredmény: Hollandia-Törökország 2-1. Gakpoék Angliával csap össze a döntőbe jutásért, a másik ágon francia-spanyol párharcot rendeznek majd.

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. július 07. 11:41
Úgy vélem,alig van különbség a csapatok közt. Összevásárolt focisták. A körhinta forog,a vurstli harsány.
akkor ki
2024. július 07. 06:59
Csakis Spanyolország érdemes az EB trófeára! A többi brancs alibi focit játszott!
survivor
2024. július 07. 05:50
Nehogy a G hollandok nyerjenek EB-t ? Ja, ez nem is Európa....
survivor
2024. július 07. 05:48
iimre 1.magának akarta Európa 2. Hollandia jobb tán ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!