Örökrangadó 2024: Saldanha-varázslat, mosolygós gyerekek, gólok, példaképek testközelből! (VIDEÓ)

2024. szeptember 20. 21:51

A hibátlan mérleg megőrzésén túl Albert Flóriánék rekordjának beállítása volt a tét az Anderlechtre hangolódó Fradinak az MTK otthonában. Helyszíni beszámoló a labdarúgó NB I 7. fordulójának nyitó mérkőzéséről.

2024. szeptember 20. 21:51
null

Nyitókép: Mandiner/P. Fülöp Gábor

***

Az ezüstérmes vívóval, Szatmári Andrással az élen párizsi olimpikonjait és paralimpikonjait köszöntötte a Magyar Testgyakorlók Köre a nagy focirangadó előtt. Miközben elkészültek az ünnepi felvételek, a Fradi cserejátékosait „támadták le” az ifjú MTK-mezes kissrácok egy-egy pacsi reményében. Mi tagadás, ezen a szinten nem kis nevek  (Botka, Saldanha, Pesics, Szalai Gábor) koptatták a kispadot, olyanok, akik a kék-fehéreknél és a többi élvonalbeli csapatban is alapemberek lennének. A célok és a lehetőségek azonban nagyban eltérőek, a Ferencváros az Európa-liga rajtára készül, az MTK a honi élbolyhoz szeretne felzárkózni. 

A 8 éve átadott, ötezer férőhelyes Új Hidegkuti Nándor Stadion lelátói sem teltek meg a nagy meccsre, jócskán akadtak üresen maradt székek a lelátókon... A maroknyi hazai táborral ellentétben megtöltötte a vendégszektort a Fradi-ezerfejű, s jó hangulatot varázsolt azok után, hogy csendben, majd tapssal emlékeztek a jelenlévők a napokban elhunyt zöld-fehér legendára, az olimpiai bajnok Juhász Istvánra, valamint Nagy Béla játékvezetőre.

Gólparádé vagy meglepetés?

A 225. Örökrangadó nagy kérdése az volt, hogy folytatódik-e a rekordbajnok FTC győzelmi sorozata, s egy újabb fölényes sikerrel másolják-e Varga Barnabásék az 1960-as évek kiválóságainak sorozatát. Akkoriban Albert Flóriánék 4 meccsen 15 gólt rámoltak be egyetlen egy ellenében a Hungária körútiaknak (1:0, 7:1, 2:0 és 5:0). Az utódok az előző három győzelmük alkalmával 13-3-ra (6-1, 5-1, 2-1) „hozták” az MTK elleni bajnokikat. Négygólos sikerrel „előzhettek”...

Az első gól gyorsan össze is jött – a hazaiaknak! Pontatlan beadásokkal végződött vendég akciók közepette meglódult Horváth Dávid csapata, a kapu elé egyedül érkező, gólhelyzetbe kerülő Kosznovszky Márkot hátulról földre vitte Cristian Ramirez. Megúszta egy sárga lappal az ecuadori, a büntető jogosságához kétség sem férhetett. 

Azért VAR-ozták 2-3 percig, s így a 18.-ban végezhette el a Fradit is megjárt Bognár István, aki hidegvérrel a jobb alsó sarokba gurított úgy, hogy Dibusz Dénes mozdulni sem tudott, 1-0.

Nem esett kétségbe Pascal Jansen együttese, amely két magyarral kezdett a hét honfitársunkkal a soraiban pályára lépett hazaiak ellen. Nem feltétlenül ezért, de sokáig nem vezetett az MTK, ráadásul újabb magyar focista talált be a kapuba. 

A 25. percben Makreckis jobbról, lágyan beívelt labdáját – Varjut túlugorva – Varga Barnabás visszafejelte a jobb sarokba, 1-1.

Végigtámadta a tavaly ősszel kétszer is mészárló FTC a következő 20 percet. A középpályán viszonylag gyorsan át is jutottak Zachariassennék, ám az oldalról belőtt, beívelt labdákra már jobban figyeltek a hazaiak, így sem húzták ki a szünetig. 

A 44. percben némi szerencsével szerezte meg a vezető gólját a Ferencváros: Kehinde lövése után Beriashviliről pont az elöl ragadt Raul Gustavo elé pattant a labda, a brazil védő 6 métere a kaputól átvette, és a jobb sarokba passzolta, 1-2.

A nemzetközi porondra, már a szerdai, Anderlecht elleni Európa-liga-meccsre készülő Ferencváros kerete az MTK ellen
Fotó: Facebook/FTC

Vihar előtti csend

A második félidőben csendesen csordogált a mérkőzés, még a Fradi-tábor is takaréklángra kapcsolt. Az MTK nem tudott veszélyt teremteni, a Ferencváros ment előre különösebb elképzelés és átütőerő nélkül. A 61. percben elindultak melegíteni a zöld-fehér cserejátékosok, talpra is ugrottak az MTK-s gyerekek. Egy perc múlva kis híján gólt ünnepelhettek, Bognár ravasz szabadrúgására azonban odaért a jobb saroknál a nagyot vetődő Dibusz, aki ezzel megőrizte csapata számára a minimális, de korántsem biztos előnyt.

A 66. perc történelmi eseményt hozott: debütált az NB I legértékesebb játékosa, Matheus Saldanha. A belgrádi Partizántól mintegy 3 millió euróért vett 25 éves brazil csatár becsült értéke jelenleg 8 millió euró! 

A Magyar Kupában a Budafok ellen – szintén csereként beállva – két góllal berobbant támadó ezúttal szép cselekkel nyitott, de ebben a periódusban nem a Ferencváros, hanem az MTK irányította a játékot. Az utolsó negyedórára két korábbi magyar válogatott érkezett a hazaiakhoz, Németh Krisztián és Stieber Zoltán. 

Mégis a brazil lett a főszereplő: Saldanha megszerezte első NB I-es gólját, s gyakorlatilag lezárta az örökrangadót, mután a 79. percben egy lepattanó labdát lazán, játszi könnyedséggel ballal, 11 méterről a kapu bal oldalába emelt, 1-3. 

 

Meghajolt a közönségnek - így ünnepelte első NB I-es gólját Saldanha
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

A hajrában még bemutatott egy hatalmas szólót is a brazil, a végén mellé csavart, ám ámulattal csodálta a közönség – még az MTK-drukkerhad is. Ha ilyenekre képes, sztár lehet Magyarországon, és a nemzetközi porondon is komoly segítségére lehet a Fradinak.

A labdarúgó NB I 7. fordulójában: MTK Budapest – Ferencvárosi TC 1-3

A (kettővel kevesebbet játszó) címvédő az ötödik mérkőzését is megnyerte, ám Alberték gólrekordját nem tudta überelni. A szezont 3 győzelemmel kezdő kék-fehérek sorozatban a harmadik vereségüket szenvedték el. Ahogy alábbi videónkból is kiderül, az utánpótlásra bátran támaszkodhatnak az Új Hidegkuti Stadionban...

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2024. szeptember 20. 23:01
Azért ez a pálya az évszázad vicce. Egy láger-pálya pont a zsidó csapatnak? Egy falanszter, egy betonbunker... nem értem egyszerűen...
semjenlova
2024. szeptember 20. 22:40
A Fidesz alelnöke és pártigazgatója, egyben az FTC elnöke azt mondta, ha feladnánk a migrációs küzdelmet, úgy nézne ki a fővárosunk, mint Bécs. Tényleg ilyen hülye vagy Kubatov?(:
Halder_1899
2024. szeptember 20. 22:08
HAJRÁ FRADI !
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 21:54
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­e­x­­i­­ ­p­u­­n­­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!