Rasovszky Kristóf: Hosszú Katinka megvárhatta volna a levelével az olimpia végét!

2024. augusztus 24. 18:00

Olimpiai bajnok hosszútávúszónk a Betlehem Dáviddal közös eksztázisról, a kezdeti nehézségekről, Risztov Éváról, Hosszú Katinkáról és a tovább motivációról is mesélt.

2024. augusztus 24. 18:00
RASOVSZKY Kristóf

Nyitókép, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tízkilométeres hosszútávúszásban aranyérmet szerző klasszisunk a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában elárulta: az olimpia után Szerbiában pihentek a feleségével, ahol az úszást nem erőltette, de a kajak és a SUP azért előkerült...

A tízkilométeres táv a célba érkezés miatt is emlékezetes marad: Betlehem Dáviddal egymás nyakába borulva ünnepelték a diadalt. Erre a jelenetre így emlékszik Kristóf:

„Azzal, hogy együtt végeztünk a dobogón, egy két éve kergetett álmunk vált valóra. Már régóta szerettünk volna együtt ünnepelni egy nagy verseny végén, legyen az Világkupa, Eb- vagy vb, de valahogy sosem ment. Ha az egyikünknek jól jött ki a lépés, akkor a másiknak biztos nem. 

Az, hogy pont az olimpián sikerült, az teljes eksztázist jelentett, és abban az ölelésben benne volt mindaz, amin együtt keresztülmentünk az elmúlt években”.

Rasovszky azt is elárulja: pályafutására óriási hatással volt Risztov Éva 2012-es londoni ötkarikás diadala.

„Éva sikere új utakat nyitott, többek között előttem is, és meg kell említeni Olasz Annát is, az ő huszonöt kilométeres vb-ezüstjét, meg a temérdek érmét. Összességében pedig az dobott nagyot a nyílt vízi úszáson, hogy 2008-ban bekerült az olimpiai programba, és azóta is folyamatosan bővül, erősödik a mezőny, tehát ami tegnap elég volt a sikerhez, az holnap már nem biztos, hogy elég lesz” – mondta.

RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid
„Abban az ölelésben minden benne volt” Fotó: Origo/Csudai Sándor

Kihagyhatatlan téma volt Hosszú Katinka nyílt levele, amelyet háromszoros olimpiai bajnokunk még a tízkilométeres verseny előtt hozott nyilvánosságra, amely a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya, Gellért Gábor szerint éppen Rasovszkyt zavarta meg legjobban. Kristóf minderre így emlékszik: 

„Mindenkinek joga van a véleményhez és annak kinyilvánításához, ezt nem is szeretném vitatni, de az időzítés tényleg nem volt a legszerencsésebb. 

Lementek a medencés versenyek, következtünk mi, és azt éreztem, hogy az úszósportban a fókusz megint nem rajtunk, az olimpián következő versenyeinken volt, hanem valami máson. Nem tudom, hogy egy ilyen levélnek van-e jó időzítése, de talán meg lehetett volna várni vele az olimpia végét”. 

Kérdés: a világbajnoki és olimpai sikerek után van-e még feljebb? Mi motiválhat egy bajnokot?

„Egyelőre úgy érzem, vannak még céljaim az úszásban, az utóbbi években a medencés számokra is egyre nagyobb fókuszt helyeztünk, tavaly a fukuokai vb-n hatodik lettem ezerötszázon, idén Dohában ötödik nyolcszázon. Szeretném megdönteni négyszázon Kis Gergő országos csúcsát, amit már nagyon régóta, 2009 óta őriz. Olimpiai bajnokként pedig jó lenne még egy ideig a csúcson maradni, szóval találok motivációt. De ha úgy alakulna, hogy az úszás már kisebb szerepet töltene be az életemben, akkor sem aggódnék, mert erős családi háttér van mögöttem, a feleségem mindenben támogat” – fogalmazott.

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ EL!

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 25. 19:40
Kész szerencse, hogy nem ő diktál Hosszúnak. Még viccből sem.
polárüveg
2024. augusztus 25. 00:45
Nem volt véletlen Hosszú Katinka levelének az időzítése. Minden magyar olimpikon és olimpiai csapat célkeresztben van, a legváltozatosabb módszerekkel akadályozzák az olimpiai éremszerzésüket. A botránykeltés az egyik a sok módszer közül. Bíró befolyásolása, legyengítő hasmenés okozása, nem jellemző totális lefagyás (pl. Szilágyi most egyéniben), szexuális lemerítés döntő futam vagy meccs előtt, lehetetlenné tétel lejáratással, hirtelen szívhalál, és hosszú lehetne még a lista. Jó lenne, ha sportolóink védelmével a magyar sportvezetés és hírszerzés már foglalkozna. Időben. Az olimpiai falu hátfájást okozó ágybetétei, néhol szauna hőmérsékletű szobái, és csökkentett húsétkezése erősen kérdőjeles - volt ilyen korábban? Mert ezek használata a francia sportolóknak juttatott előnyt. Ilyen körülmények közötti magyar éremszerzéseket így kell értékelni.
gyzoltan-2
2024. augusztus 24. 20:38
Szimpatikus, mértéktartó vélemény! -mellyel könnyű azonosulni! Úszóinknak csak gratulálhatunk! Köszönjük!
Darthvader
2024. augusztus 24. 20:26
Hosszú gusztustalan, pénzéhes, kártékony és ártó. Tűnjön el végre az úszók életéből, hátha évek múlva valami pozitív jut majd az emberek eszébe róla. Mert most egyre kevésbé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!