Olimpiai éremcsata 1896 óta: továbbra is egészen hihetetlen hazánk összesített helyezése!

2024. augusztus 12. 11:57

Lenyűgöző a magyar érmek száma, pedig a Los Angelesben rendezett legutóbbi olimpián nem is vettünk részt. Négy év múlva, a következő ötkarikás játékokon visszatérhetünk a tengerentúlra – annak is a nyugati partjára!

2024. augusztus 12. 11:57
null

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vasárnap este kialudt a láng Párizsban, véget ért a XXXIII. nyári olimpia a francia fővárosban, amely magyar szempontból sokáig emlékezetes sikereket tartogatott. A mieink 19 érmet szereztek (6 arany, 7 ezüst, 6 bronz), a legeredményesebb versenyzőnk az úszó, Milák Kristóf lett egy arany- és egy ezüstéremmel, illetve a kajakos, Csipes Tamara két ezüst- és egy bronzéremmel.

Elképesztő magyar teljesítmény! Grafika: Mandiner-grafika

Mint arról beszámoltunk, a teljessé vált éremtábla alapján kijelenthető, hogy Magyarország továbbra is őrzi sportnagyhatalmi helyét: hazánk a 14. helyen végzett a végelszámolásnál. Az összesített éremszámunk 19, ennél ebben az évezredben csak három évvel ezelőtt, Tokióban sikerült több, szám szerint 20 érmet szereznünk.

A mostani 14. hely egyébként európai szinten a 6. legjobb szereplést éri, Magyarország olyan európai országokat utasított maga mögé, mint Spanyolország, Svédország, Belgium és Törökország.

Még kiemelkedőbb, ha a szomszédos országokhoz képest nézzük a magyar szereplést. A tágabb értelemben vett régióból csak a két 40 milliós országnak, Lengyelországnak és Ukrajnának van kétszámjegyű éremgyűjteménye Párizsból, de még így is jócskán elmaradnak a magyar sportolók által összehozott éremszámtól. A hazánkkal lakosságszámban egy kategóriába eső Csehország és Ausztria mindössze 5-5 éremre volt képes.

Ezt is ajánljuk a témában

Az olimpiai aranyérmes magyar sportolók száma kimagaslik az éremtáblázatban

Az olimpiára utazó magyar sportolók létszámának szempontjából is remekül sikerült a párizsi ötkarikás világesemény, legutóbb a 2004-es athéni olimpián voltunk ennél többen, amelyen szintén megfordult mindkét kézi- és vízilabda-válogatottunk – ez az akkori létszámot is megdobta.

Magyarország továbbra is globális sportnagyhatalom, a világ 95. legnagyobb népességű országaként tizennegyedikek lettünk az olimpia éremtáblázatán

írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán hétfőn.

Az olimpia érmek és a pontszerző helyezések tekintetében is a büszkeség jut az ember eszébe,

az évezred második legeredményesebb olimpiáját zártuk, mindössze egyetlen bronzéremmel maradtunk le a tokiói szereplés mögött (20).

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szereztünk ennél több érmet, akkor 21-ig jutottunk. Négy év múlva visszatér a sportágak ünnepe a tengerentúlra, 2028-ban Los Angelesben lobban fel a láng, ott ahol legutóbb 1984-ben rendeztek ötkarikás játékokat, de arról politikai okok miatt lemaradtunk...

Mint arról beszámoltunk, népességarányosan Magyarország a nyolcadik helyen zárt az olimpián, és ezzel az európai országok között az első helyen végzett! A régiónkban Horvátország és Szlovénia is Magyarország mögött végzett. Érdekesség, hogy a hagyományos éremtáblázat élén álló Egyesült Államok és Kína lakosságarányosan még az első húszba sem került be!

Ezt is ajánljuk a témában

Olimpia éremtáblázat tekintetében: az USA áll az élen

Összesítésben azonban remekül zártak az amerikaiak, akik az évek során következetesen uralják a játékokat, az Egyesült Államok az olimpia történetének legsikeresebb országává vált, összesen 2764 éremmel! A Team USA ezúttal is megelőzte Kínát az érmek számában, aranyak tekintetében mindkét nagyhatalom 40-nel zárt, az ezüstök és a bronzok tekintetében viszont magasan nyertek a következő olimpia rendezői. Az amerikai dominanciát jelzi, hogy az 1992-es barcelonai olimpia óta csak egyszer, épp a 2008-as pekingi játékok során szorultak le a dobogó legfelső fokáról.

Kína egyedül hazai pályán volt legyőzhetetlen az aranyakat tekintve – de éremből ott is az Egyesült Államok gyűjtötte a legtöbbet.

Minden idők összesített, az 1896-os athéni olimpia óta íródó éremtáblázatában szintén a Team USA áll az élen, megelőzve a most „eltiltott” Oroszországot (a Szovjetuniót is beleértve) és Németországot (az NDK és az NSZK érmeit együttesen beleértve). Ebben az összevetésben Kína a negyedik. Magyarország pedig szenzációs szereplésének köszönhetően a kilencedik!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. augusztus 12. 14:19
Hagyjátok már ezt a népességarányos fasságot, ahol Grenada meg Szent Lúcsia a dobogós. A valóság: "4 416 210 000 000 forintot költött a kormány sportra 2010 óta" "1.hely: 55 millió forint 2.hely: 39,27 millió forint 3.hely: 32,35 millió forint 4.hely: 23,65 millió forint 5.hely: 15,73 millió forint 6.hely: 12,54 millió forint 7.hely: 6,27 millió forint 8.hely: 3,08 millió forint" "Az olimpiai érmeseknek 35 éves koruk után életjáradék is jár, ezt a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják. A bajnokok ennek a száz százalékát kapják, az ezüstérmesek ennek a hetven, a bronzérmesek az ötven százalékát. Minden érem után jár."
Ati Papa
2024. augusztus 12. 13:56
Magyarország a térség sportnagyhatalma! Lenyűgöző a Magyar érmek száma! Megelőztük a környékbeli országokat, Spanyolországot, Svédországot, és még sok másikat is. Hihetetlen összegű elköltött milliárdok árán!! O.K. Mennyivel emelkedik ettől a nyugdíj összege Magyarországon? Sajnos a büszkeségért nem lehet bevásárolni. Ezekután lehet anyázni, de ő sosem volt utcalány!!
istvanpeter
2024. augusztus 12. 13:44
Nincsen ebben semmi különös, a magyarok egy magas színvonalú kultúrával és sporttal rendelkező nemzetet alkotnak.
catalina11
2024. augusztus 12. 13:30
Mint arról beszámoltunk, népességarányosan Magyarország a nyolcadik helyen zárt az olimpián, és ezzel az európai országok között az első helyen végzett! A régiónkban Horvátország és Szlovénia is Magyarország mögött végzett..... Pedig Csernus elvtárs elmondta, hogy Himnusz nem segíti a sportolókat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!