„Nem viccelek: minden versenyt meg akarunk nyerni!” – startol a párizsi paralimpia, mutatjuk, kikért szoríthatunk!

2024. augusztus 28. 20:05

Hatvannyolc versenyszámban indulunk, hatvannyolc aranyéremért megyünk – mondja Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

2024. augusztus 28. 20:05
SZÕLLÕSI István; SZVITACS Alexa; KERTÉSZ Róbert; FONYÓDI Ildikó; ILLÉS Fanni; SZÁRAZ Evelin; ARLÓY Zsófia; EKLER Luca; WERMESER Zsombor; D. KISS Zoltán; PAP Bianka; LENGYEL Zsófi; CSURI Ferenc; ROUSSEL, Sedric; SZABÓ László
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Miben sikerült leginkább előrelépnie a magyar paralimpiai mozgalomnak a Tokió óta eltelt három évben?
2021 a magyar parasport aranykorának kezdete volt. Az ottani eredmények utat nyitottak annak, hogy világ- és Európa-bajnokságokon, világkupákon gyűjtsék a magyar parasportolók az érmeket, helyezéseket. Párizsba több sportolóval és több sportágat képviselve utazunk, mint Tokióba, pedig hússzal több ország vesz részt a játékokon. Van tizenegy paralimpiai újoncunk is, és újra indul lovasunk, dzsúdósunk és bocciásunk. Minden összevetésben erősödött, növekedett a csapatunk – ahogyan nyilvánvalóan a vetélytársainké is. 2024-ben nagyságrendekkel többen ismerik a parasportolókat, mint három éve: Illés Fanni, Ekler Luca vagy Kiss Péter Pál neve milliók számára lett ismert. A paralimpiai felkészülésre fordítható állami támogatás összege megnyugtató, biztonságos hátteret ad. Minden területen előreléptünk, de pontosan tudjuk, hogy tovább kell fejlődnünk és erősödnünk.

A paralimpia felemelő és megható esemény, minden pillanata szenzációs élmény”

A paralimpiai csapat eskütételén azt mondta: 68 aranyéremmel lenne elégedett. Valójában milyen eredménysorra számít a tokiói 7 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzérem után?
Nem vicceltem: 68 versenyszámban indulunk, 68 aranyért megyünk. Minden versenynek úgy érdemes nekimenni – különösen a professzionális versenysportban –, hogy meg akarjuk nyerni. A magyar paralimpiai csapat mindig minden megméretést meg akar nyerni. Amíg egy verseny nem kezdődik el, addig csak a győzelem járhat a fejekben. Tokióban a 18. helyen végeztünk a nemzetek rangsorában, jó lenne ezt megőrizni.

KISS Péter
Az egyik legnagyobb aranyérem-esélyes a kajakozó Kiss Péter Pál. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kik a legnagyobb esélyeseink, illetve kik lehetnek a meglepetésemberek?
Mind a hét aktív paralimpiai bajnokunk – Illés Fanni, Pap Bianka, Konkoly Zsófi, Veres Amarilla, Ekler Luca, Kiss Péter Pál és Pálos Péter – arra készül, hogy megvédi a címét, és mind a hetüknek megvan rá az esélye. Szeretném, ha hét sportágban lenne érmünk, ez mutatná a magyar parasport szélességét. Vannak fiatal reménységeink: Mocsári Bence triatlonban, Száraz Evelin és Hotz Csenge úszásban, Rescsik Csaba sportlövészetben, Luterán Petra atlétikában indíthat el szép sportkarriert.

Elnökként mire készül a párizsi tíz nap alatt?
Izgatottan és várakozásokkal telve készülök a paralimpiára. Versenyről versenyre futok, igyekszem valamennyi magyar sportoló összes versenyét megnézni, szurkolni nekik – az egyidejűségek miatt ez azért néha csorbát szenved majd. Közben sportvezetőkkel, politikusokkal, újságírókkal találkozom, nézem a szervezés háttérmunkáit, figyelem az apróságokat, fotózom, jegyzetelek. A paralimpia teljessége érdekel, nézői, szervezői és sportvezetői szempontból is vizsgálom, tanulok belőle, inspirálódom. A paralimpia egy őszinte, mosolygós, felemelő és megható esemény, minden pillanata szenzációs élmény.

***

A magyar csapatról

Sokatmondó a párizsi paralimpián induló csapat jelmondata: „Együtt erősebben, mint valaha”. Az augusztus 28. és szeptember 8. között zajló eseményre július 30-án zárult le a kvalifikáció, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége az augusztus 1-jei ülésén hagyta jóvá a delegáció összetételét. Hazánkat tizenhárom sportágban harminckilenc sportoló képviseli: heten úszásban, hatan-hatan kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, öten atlétikában, négyen asztaliteniszben, hárman sportlövészetben, ketten bocciában, egy-egy versenyző pedig erőemelésben, íjászatban, dzsúdóban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban. Mind a sportágak számában, mind a sportolói létszámban sikerült meghaladni a tokióit.

SZVITACS Alexa
Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa a tokiói bronzérem után aranyért utazik Párizsba. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Három évvel ezelőtt tíz egyéni sportágban harminckilenc sportoló és egy guide alkotta a delegációt, a mostani növekedéssel minden idők harmadik legnagyobb létszámával lesz jelen a magyar csapat a paralimpián. Sportszakembereink és edzőink munkáját bizonyítja, hogy az összes tokiói sportágunkban jelen vagyunk Párizsban is, és három további sportágban szereztünk indulási jogot: magyar lovasnak húsz éve Athénban, bocciázónak tizenhat éve Pekingben, dzsudokának nyolc éve Rióban szurkolhattunk utoljára paralimpián. További érdekesség, hogy mind a hét regnáló bajnokunknak sikerült a kvótaszerzés. Szintén fontos tény, hogy a küldöttség több mint egynegyede paralimpiai újonc, vagyis a magyar parasport képes a folyamatos fejlődésre és megújulásra.

A legtöbb versenyszámban, ötben Pap Bianka úszónak szurkolhatunk, a szintén úszó Konkoly Zsófiának, a kerékpáros Wermeser Zsombornak és a női kerekesszékes vívóinknak – Hajmási Évának, Krajnyák Zsuzsannának, Madarászné dr. Mező Boglárkának, Veress Amarillának – ugyancsak négy versenyszámban van esélye dobogóra állni. Bár mindegyik versenyzőnk egyéni sportágban indul, az asztaliteniszező hölgyeket, Arlóy Zsófiát és Szvitacs Alexát láthatjuk párosban is játszani, illetve ismét szurkolhatunk női tőr- és párbajtőrcsapatunknak is.

Ők képviselik Magyarországot

Asztalitenisz:
Arlóy Zsófia
Major Endre
Pálos Péter
Szvitacs Alexa
Atlétika:
Biacsi Bernadett
Biacsi Ilona
Ekler Luca
Luterán Petra
Szőllősi István
Boccia:
Nagy Vivien
Szabó Alexandra
Cselgáncs:
Burányi Flóra
Erőemelés:
Tunkel Nándor
Íjászat:
Gáspár Tamás
Kajak-kenu:
Boldizsár Dalma
Kiss Péter Pál
Kiss Tibor
Molnár Nikoletta
Suba Róbert
Varga Katalin
Kerekesszékes vívás:
Hajmási Éva
Krajnyák Zsuzsanna
Madarászné dr. Mező Boglárka
Osváth Richárd
Tarjányi István
Veress Amarilla
Kerékpár:
Wermeser Zsombor
Lovaglás:
Dr. Fonyódi Ildikó
Sportlövészet:
Dávid Krisztina
Gurisatti Gyula
Rescsik Csaba
Triatlon:
Mocsári Bence
Úszás:
Adámi-Rózsa Zsanett
Hotz Csenge
Illés Fanni
Iván Bence
Konkoly Zsófia
Pap Bianka
Száraz Evelin

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2024. augusztus 28. 20:37
Hajrá hajrá! Szurkolunk nektek! Sok sikert!
gyaloggos
2024. augusztus 28. 20:13
AZT szinte naponta látni, hallani, hogy ORBÁNISTA süketelő vagy, DE A SPORTHOZ mi közöd? Hm....?
gyaloggos
2024. augusztus 28. 20:11
TE SZABÓ! HOGYAN kerültél te egyáltalán ama OLIMPIAI BIZOTTSÁG élére? Hm....? MI közöd volt valaha egyáltalán a sporthoz? Hm....? MERT ugyebár, te nem GYULAY ZSIOLT, olimpiai bajnok vagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!