Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Új módszert mutattak be a kvóták kiszámításához: könnyebben kijuthatnánk a labdarúgó-világbajnokságra

2024. július 05. 19:08

Egy, a mostaninál sokkal igazságosabb módszert mutattak be.

2024. július 05. 19:08
SCHÄFER András; SZOBOSZLAI Dominik

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egy új tanulmány alapján kiderült, hogy a magyar csapat könnyebben kijuthatna a következő, 2026-os labdarúgó-világbajnokságra, ha egy igazságosabb módszer alapján osztanák ki a bejutáshoz szükséges kvótákat. A módszert Csató László, a SZTAKI kutatója dolgozta ki több szerzőtársával együtt.

A kutatók szerint sokkal igazságosabb lenne, ha a bejutáshoz a konföderációk múltbeli teljesítményét vennék alapul. Az is kiderült, hogy ezen módszer alapja egyáltalán nem ismeretlen a labdarúgás világában, hiszen a magyar származású fizikus, Élő Árpád rendszerén alapuló eljárást 2018 óta a FIFA is hasznosítja a nemzeti válogatottak hivatalos világranglistájának összeállításához – emlékeztetett a HVG.

Kiderült azonban, hogy ezzel a módszerrel is komoly problémák adódhatnak, mert nem könnyű eldönteni, hogy mely mérkőzéseket vegyék figyelembe, hiszen a különböző kontinensek országai csak a világbajnokságokon és azok pótselejtezőin játszanak egymás ellen tétmérkőzéseket.

Csató Lászlóék számításai szerint viszont az világosan látszik, hogy a jelenleginél több európai csapatnak kellene részt vennie

az immár 48 csapatos világbajnokságon, ami pedig több esélyt adna a magyar válogatott számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:45
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­k­e­­­l­­­d­ ­­a­ ­s­z­­­e­x­i­ ­­p­­­u­n­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 05. 21:55
Ez egy ötlet tudományos alappal megtámasztva. Amúgy Blatter óta úgy lesz valaki FIFA elnök, hogy az illető afrikai, ázsiai és közép-amerikai tagállamok szavazatait gyűjti be több VB hellyel, illetve a helyi labdarúgás támogatásának ígéretével ( azaz rakás korrupciós pénzzel). Ezzel a metódussal gond nélkül le lehetett szavazni az európai tagállamokat. Amúgy a mostani VB után 2 helyet el lehetne venni Észak-Amerikától. 6 hely nekik nyilván sok, de muszáj volt adni nekik most, mert a korábbi 3 helyet kapásból viszi a 3 rendező, azaz selejtezni sem lehetett volna. 16 helyett 18 hely Európának már egy picit többet jelentene. A csoportharmadik kérdést pedig rendezni kell. Egyrészt ne csak a harmadikok kerülhessenek be, hanem mindenki, akinek megfelelő mérlege van. Másrészt lehetne mérleg alapján párosítani: #1 vs #32, #2 vs #31, stb. Vagy legyen sorsolás a csoport kör után, ahol csak a csoportelsők lennének kiemeltek, a többiek kaphatnak bárkit.
bunko-jobbos
2024. július 05. 21:00
Újnak új a módszer, legalábbis a fociban, még jó is, csak senki sem akarja bevezetni. EZ elég kamucikk így. Legalábbis a címadás elég megtévesztő. De ezt már megszokhattuk a sajtótól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!