Rajtol az NB I – csak egy dolog biztos: a Ferencváros lesz a bajnok!

2024. július 26. 05:45

A Mol kiszállásával a Fehérvár tetemes veszteséget könyvelhet el, a Mol érkezésével az Újpest komoly terveket szőhet.

2024. július 26. 05:45
TRAORÉ, Adama

Nyitókép: Megszokott jelenet az NB I-ben: Fradi-gólöröm. Fotó: Szigetváry Zsolt

***

A Zalaegerszeg–MTK mérkőzéssel indul pénteken a labdarúgó NB I 2024–2025-ös idénye. Az OTP Bank Liga néven futó magyar élvonalbeli futball-bajnokság legnagyobb esélyese – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Ferencvárosi Torna Club, amely sorozatban hetedik, összességében pedig a 36. bajnoki címét gyűjtheti be. Az újabb elsőséggel az ősi rivális Újpest 1969 és 1975 között elért klubcsúcsát állíthatja be a Fradi, amely előtt így már csak az MTK maradna, miután a kék-fehéreknek 1917 és 1925 között egymás után kilencszer sikerült aranyérmet nyerniük. Az FTC minden mutatóban kiemelkedik a honi mezőnyből, az utóbbi egy évtizedben csupán három csapatnak sikerült letaszítania a trónról: 2014-ben a Debrecen, 2015-ben és 2018-ban a Fehérvár, 2017-ben pedig a Budapest Honvéd végzett az élen. Talán csak egy tényező befolyásolhatja az újabb címvédés sorsát, mégpedig az, hogy meddig jutnak a Bajnokok Ligája második selejtezőkörét a walesi The New Saints elleni 5-0-s, kiütéses győzelemmel kezdő zöld-fehérek a nemzetközi porondon.

 

NB I: a pályán és azon kívül is százmilliókat gyűjt a Ferencváros
 

Az újabb csoportkör – legalábbis a Konferencialigában – már egészen biztos, hiszen az 5–0-lal már fél lábbal újra egy nemzetközi kupasorozat főtábláján érezheti magát a IX. kerületi együttes, amely továbbra is a legnagyobb költségvetéssel, legértékesebb játékoskerettel és legjobb körülményekkel rendelkezik Magyarországon.
 

A Ferencváros egyeduralma egyébként régiós szinten is példa nélküli, 

hiszen az osztrákoknál, a horvátoknál, az ukránoknál és a szerbeknél egyaránt két, a románoknál, szlovákoknál, valamint a szlovéneknél pedig négy-négy gárda szerzett aranyérmet hazája bajnokságában az utóbbi egy évtizedben.
Nemcsak a pályán elért teljesítményből, hanem a mezek eladásából is akár több százmillió forint folyhat be a magyar rekordbajnok kasszájába egy év alatt, miután csupán három nap alatt mintegy 1300 darabot adott el több mint 30 millió forint értékben az új Macron-dresszből.
A kontinentális sorozatok nagyban befolyásolják a hazai csapatok büdzséjét: az FTC például amiatt esett el óriási pénztől, mert tavaly már a  Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kiesett.
Végül így is összejött neki 3,2 milliárd forintnyi bevétel a harmadik számú Konferencialigában történt menetelés eredményeként, ám összességében mégis 932 millió forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet.
Bankot tulajdonképpen ezúttal akkor „robbanthatnak” Dibusz Dénesék, ha bejutnak az átszervezett Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezért egyből eltehetnek 15,64 millió eurót (6,14 milliárd forint), majd az ott aratott minden egyes győzelemért újabb 2,8 millió eurót (1,1 milliárd forintot), a döntetlenekért pedig 930 ezer eurót (365,17 millió forintot).
Vagyis: a BL-főtáblára jutással a jelenlegi, mintegy 16,6 milliárd forintos költségvetésének több mint 27 százalékát kitermelné a Fradi.

 

Fehérvár: tetemes a veszteség a Mol távozása után

 

Noha az adózott eredmény tavaly nem azt mutatta a Kubatov Gábor vezette klubnál, amit előzetesen elterveztek, a helyzet korántsem annyira vészes, mint Székesfehérváron. 

A Mol kiszállását követően a Vidi összbevétele 9,15 milliárd forintról 3,33 milliárdra apadt.

 Az olajipari vállalat még 2010-ben kötött főszponzori szerződést a fehérvári egyesülettel, amelynek 2018 júliusában névadója is lett. A cég 13 éven át, 2023 júniusáig járult hozzá a piros-kékek sikereihez, ez idő alatt a Mol Fehérvár FC három bajnoki címet és egy Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett, két alkalommal pedig az Európa-ligában is bejutott a csoportkörbe.


Az évek során több játékost is adott a magyar válogatottnak, a brazil André Alves és Nikolics Nemanja révén ráadásul kétszer is tőlük került ki az NB I gólkirálya. Az előzmények ismeretében azonban kisebb fajta csoda, hogy a Fejér vármegyei alakulat csak az utolsó pillanatban csúszott le tavasszal a dobogóról, így a Konferencialigában indulhatott.
További érdekesség, hogy a 2023–2024-es kiírásban a tizenkettes mezőnyből mindössze ketten nem teljesítették az úgynevezett fiatalszabályban megszabott feltételeket az Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) érkező pénzügyi támogatáshoz: a bajnok Ferencváros és a Fehérvár FC. Utóbbi olyannyira nem, hogy a szükséges 1485 helyett mindössze 892 percet adott a 2003-ban vagy annál később született futballistáknak. Csak az összehasonlítás kedvéért: az élen végzett Debrecennél ez a szám 3232, azaz a Vidi emiatt 325 millió forinttól esett el – írja a Magyar Nemzet.
A Fehérvár FC Kft. ráadásul tetemes, közel 3,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet. 
A már említett Fradi és Vidi mellett szintén „mínuszba ment” az NB II-ből feljutó Győr (–541,81 millió forint).
A nyilvánosan elérhető adatokból egyértelműen megállapítható az is, hogy amíg 2021-ben 6,67 milliárd forintot költöttek bérekre az FTC-nél, addig az elmúlt két esztendőben ez az összeg már 9 milliárd fölé ugrott (259 alkalmazott). A fizetésekre a legkevesebbet a másodosztályú bajnokként feljutó nyíregyháziak adják ki (530 millió forint) a tizenkét hónap alatt. Utóbbinál a plafon 2 millió forint az NB II-ben, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió forint között keresett.
 

Nincs új a nap alatt: a Fradi játékosai kenterbe verik a többieket
 

Ahogy a közelmúltban, jelenleg is a ferencvárosiaké a legpiacképesebb állomány: a játékoskeretek mintegy 59 milliárd forintra becsült összértékből 39 százalékot birtokolnak (22,85 milliárd forint) a mértékadó szakhonlap, a német Transfermarkt szerint.
Az élvonal legdrágább kezdő tizenegyébe tízet adnak, és nincs ez másként a futballisták rangsorát illetően sem.
 

A legtöbbet (6 millió euró, 2,36 milliárd forint) a IX. kerületiek középső középpályásáért, az izraeli Mohammed Abu Fani játékjogáért kell most fizetni a piacon. Beszédes adat továbbá, hogy az OTP Bank Ligában szereplő focisták összesített listájának első tizenöt helyét szinte kivétel nélkül a zöld-fehérek foglalják el,

 a hegemóniájukat a Fehérvár norvég védekező középpályása, Tobias Christensen, és csapattársa, a magyar válogatott Kalmár Zsolt töri meg, akik az adatbázisban a 15-16. legértékesebb NB I-es labdarúgók 1,50 millió eurós (588,88 millió forint) árcédulával.

RADOSEVIC, Ognjen;
A Mol érkezésével az Újpest FC látványos javulása várható Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Újpesten nagy terveket szőnek
 

Az előző idényben második Paks – amely többször borsot tört a Ferencváros orra alá – egyben tudta tartani a keretét, így akár megismételheti bravúros szereplését, de ez igaz a bronzérmes felcsúti Puskás Akadémiára is. Fehérváron ugyanakkor komoly változások voltak, papíron meggyengült az együttes, amelyet nemcsak kulcsjátékosok hagytak el, hanem az Újpestre távozott vezetőedző Bartosz Grzelak is. Helyét a legmagasabb szinten újoncnak tekinthető Pető Tamás vette át. A lila-fehérek viszont mindenképpen előrelépést várnak, mert az új tulajdonosnak – a Mol Vagyonkezelő Zrt. – köszönhetően sikerült jelentősen megerősíteni az állományt.
 

OTP Bank Liga, 1. forduló
péntek:
Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest 18.00
Nyíregyháza Spartacus FC–ETO FC Győr, Mezőkövesd 20.15
vasárnap:
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 18.50
Diósgyőri VTK–Paksi FC 18.50
Kecskeméti TE–Fehérvár FC 18.50
december 4.
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 19.00

 

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­­­e­­l­­d­ ­a­ ­s­­z­­e­­x­­i­­ ­p­u­n­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Türelem
2024. július 26. 16:04
Aranyosak ezek a ferencvárosi grundokon felnőtt fiúk......
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. július 26. 08:42
Hányinger a sok nigger
vip era
2024. július 26. 08:08
Legalább még egy csapatot fel kell hozni erre a szintre,ahol már kötelező valamelyik kupában a főtábla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!