Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Meglepő vagy sem? Ez a csapat a labdarúgó Európa-bajnokság fő esélyese!

2024. július 03. 15:11

Kialakult a legjobb 8 mezőnye a németországi tornán. A kontinensviadal erősségét jelzi: a világranglista első nyolc helyezettjéből öt még versenyben van! Statisztikák, érdekességek és egy kis esélylatolgató.

2024. július 03. 15:11
Lamine YAMAL; WILLIAMS, Nico
Vámos Tamás

Nyitókép: a spanyol Nico Williams (jobbra) az Eb egyik legjobbja Fotó: MTI/EPA Robert Ghement

***

Kezdésként gyorsan fussuk is át: a nyolcaddöntők végeztével hogyan is folytatódik az Európa-bajnokság küzdelemsorozata?

Pénteken, Stuttgartban, 18 órakor Spanyolország (a legutóbbi FIFA-világranglistán elfoglalt helyezése: 8.) a házigazda Németországgal (16.) csap össze, 21 órától pedig a szintén a döntőnek is beillő Portugália (6.) – Franciaország (2.) meccsen izgulhatunk, a helyszín Hamburg lesz.

Szombaton Düsseldorfban kerül sor az Anglia (5.) – Svájc (19.) mérkőzésre, míg este, Berlinben a különleges hangulatú Hollandia (7.) – Törökország (42.) összecsapást rendezik meg.

Nézzük, a fogadóirodák hogyan ítélik meg az esélyeket!

A Spanyolország – Németország mérkőzéssel kapcsán (hiába a Nationalelf a házigazda) a fogadóirodák Luis de la Fuente együttesét tartják esélyesebbnek: a hispánok sikerére 2,62-es szorzóval fizetnek, míg a németek esetében ez a szám 2,80.

Ami nem is véletlen, hiszen 

Nico Williamsék nem csak a selejtezősorozatot masírozták végig veretlenül, hanem az Eb-n is kimagaslóan teljesítenek: 

a horvátokat 3-0-ra, míg a címvédő olaszokat és Albániát is 1-0-ra verték – a végeredményektől függetlenül meggyőző fölénnyel.

Németország a Skócia elleni nyitómeccsel (5-1) robbantott az Eb-n, a mieinket 2-0-ra verték („Dank u!” Makkelie sporttárs...), míg az egyik meglepetéscsapattal, Svájccal egy biztonságos 1-1-et játszottak. A nyolcaddöntőben Dániát is 2-0-ra verték, ám e meccs megnyeréséhez – fogalmazzunk úgy – a szerencsére is szükségük volt Gündoganéknak.

A két együttes legutóbb a katari világbajnokság csoportkörében 1-1-et játszott egymással;  Spanyolország hét, míg Németország nyolc mérkőzés óta veretlen, ám a kettejük csatájában a hispánok állnak jobban: négy meccs óta veretlenek, a németek legutóbb 2014 novemberében győzték le utoljára vetélytársukat.

A Portugália – Franciaország mérkőzés kapcsán elmondhatjuk, még egyik csapat sem érte el a csúcsformáját. Ám az érthető, hogy a fogadóirodák a vb-ezüstérmes gallokat vélik esélyesebbnek, hiszen a 2,40-es szorzó áll szemben a 3,33-as oddsszal.

Tény, Cristiano Ronaldóék igencsak döcögős úton jutottak el a negyeddöntőig. A csehek 2-1-es legyőzése után ugyan meglepően magabiztosan intézték el Törökországot (3-0), ám a grúzok ellen (0-2) ráfizettek az ügyeskedésre. Ez kis híján a kiesésükhöz is vezetett, hiszen a lelkes szlovénokat (0-0-s döntetlen után) csak tizenegyesekkel ütötték el, ez a mérkőzés leginkább CR7 könnyei kapcsán marad emlékezetes.

RONALDO, Cristiano
Cristiano Ronaldo – sírni csak a győztesnek szabad? Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

Franciaország sem büszkélkedhet: Mbapéék csupán egy öngóllal verték az osztrákokat (ráadásul Kylie orrtörést is szenvedett), az Oranjéval nem bírtak (0-0), mint ahogy a csoportutolsó lengyeleket sem bírták megverni (1-1), ráadásul a belga „aranygeneráció” tagjait is csupán egy öngóllal búcsúztatták.

Kettejük utolsó csatájára mi, magyarok is jól emlékezhetünk, hiszen az Euro 2020 keretében a Puskás Arénában 2-2-re végeztek egymással. A két duplázó közül Cristiano Ronaldo az idei Eb-n (rendes játékidőben) még nem volt eredményes, míg Karim Benzema már visszavonult a válogatottságtól. Franciaország az utóbbi időben legyőzte Portugáliát, legutóbbi három meccsén veretlen, a luzitánok 2016 júliusa óta vágyakoznak újra egy sikerre...

Az Anglia – Svájc találkozó előtt az érthető. hogy a fogadási oldalak a Háromoroszlánosok győzelmi esélyeit látják jobbnak (Gareth Southgate együttese sikere 2,22-es szorzót ér, míg Embolóék diadalára 3,75-ös egységgel fizetnek), 

ám az Eb-n látott teljesítmény alapján egyáltalán nem esélytelen az alpesi csapat!

Sajnos minket simán vertek 3-1-re, és ez a siker elég is volt ahhoz, hogy Skóciával és Németországgal is „letutizzanak” egy 1-1-et. A nyolcaddöntőben Vargasék igazolták: nem véletlenül jutottak el eddig, hiszen magabiztos teljesítménnyel (2-0) búcsúztatták az Eb-címvédő Olaszországot.

Anglia közel sem járt be hasonló diadalmenetet: Szerbiát még csak legyűrték 1-0-ra, de Dánia (1-1), majd – nagy fájdalmunkra – Szlovénia ellen is csak egy döntetlenre (0-0) voltak képesek. A Szlovákia elleni nyolcaddöntőben hihetetlen szerencséjük volt: miután Bellingham a 95. percben hosszabbításra mentette a meccset, a rájátszás első percében Kane győztes gólt fejelt.

Kettejük csatájában Anglia toronymagasan vezet, utolsó kilenc mérkőzésük mérlege: hét brit győzelem, két döntetlen.

A Hollandia – Törökország mérkőzés előtt a bukmékerek természetesen Ronald Koeman együttesét tartják esélyesebbnek (az odds 1,60), míg Demiralék sikerére 5,33-as szorzóval fizetnek!

A gólkirályi címre is esélyes Cody Gakpo nevével fémjelzett hollandok a csopormeccsek során ugyan csak bukdácsoltak (Lengyelországot fogcsikorgatva győzték le 2-1-re, a franciák ellen 0-0-ra végeztek, majd meglepetésre 3-2-re kikaptak Ausztriától), ám Románia ellen már meggyőző teljesítményt nyújtva (3-0) jutottak tovább.

Török örömünnep – meddig menetelnek? Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Törökország meglepően magabiztosan verte Grúziát (3-1), ám abban semmi váratlan nem volt, hogy kikaptak Portugáliától (0-3), ám a csehek 2-1-es legyőzése akkora önbizalmat adott nekik, hogy a kitűnő osztrákokat is ilyen arányban búcsúztatták.

A legutóbbi vb-selejtezők során is találkozott egymással a két együttes: a törökök 4-2-re győztek Isztambulban, erre Hollandia egy 6-1-gyel vágott vissza. Jellemző, hogy sok gól van a találkozóikon, érdekesség: az utolsó hat mérkőzés közül csak egy végződött döntetlenre. Az Eb-negyeddöntő kapcsán természetesen mindkét oldalon nagy a fogadkozás, és az sem meglepő, hogy 

Hollandiában és Törökországban is úgy tartják: a kedvencek most már a végső győzelemre is esélyesek!  

Csattanóként azt is eláruljuk: a fogadóirodák Spanyolországot tartják leginkább az Eb-győzelemre esélyesnek (4,50), második Franciaország (5,00), harmadik Németország (5,50), negyedik Anglia (6,00), ötödik Hollandia (6,50), hatodik Portugália (7,00), hetedik Svájc (7,50), nyolcadik Törökország (8,00)     

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­u­­­n­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
contractor-2
2024. július 03. 17:12
És csak nyugat-európai csapatok maradtak versenyben + törökök.
Chardonnay99
2024. július 03. 16:18
Könnyen lehet, hogy a német-spanyol előrehozott döntő lesz.
leonardodicarpaccio
2024. július 03. 15:45
Rocktoberi meg Izisz a fülembe súgta: az oroszok nyernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!