Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szerelemfoci! Orbán Viktor mutatta be a felcsúti labdarúgás történetét feldolgozó kötetet

2024. május 22. 17:47

A foci örök szerelem – a miniszterelnök számára is!

2024. május 22. 17:47
ORBÁN Viktor; OLÁH János; ZSOHÁR Melinda

Nyitókép forrása: Origo/Csudai Sándor

 

„A felcsúti Gödröstől a Pancho Arénáig” – ez az alcíme annak a kétkötetes kiadványnak, amely a felcsúti labdarúgás történetét dolgozza fel. A szerzőpáros egyik tagja, Oláh János a Felcsút korábbi kapusa (kit a könyvbemutatón megjelent Orbán Viktor miniszterelnök „gyermekkora legendás játékosaként, a felcsúti labdarúgás élő lelkiismeretének” aposztrofált a Magyar Nemzet cikke szerint), az elmúlt évtizedekben számos tisztséget betöltött a helyi klubnál, a könyvhöz pedig hihetetlen mennyiségű sporttörténeti érdekességet gyűjtött össze, míg a szomszédos településen, Alcsútdobozon élő újságíró, Zsohár Melinda olvasmányos formába öntötte, és 

helyrajzi ismeretekkel, helyi kultúrtörténettel, illetve a falusiak visszaemlékezéseivel színesítette, gazdagította a sporttörténeti ismeretanyagot. 

FELCSÚTI futball
Örök emlék a felcsúti futballnak! Fotó: Origo/Csudai Sándor

Orbán Viktor a könnybemutatón többek között elmondta: „Sohasem lehet tudni, miből lesz a cserebogár.

Amikor összegyűltek a futballra alkalmas falusi fiatalok, nem gondolhatták, hogy száz év múltán az Európa-bajnokságra készülő válogatottban három olyan játékos is lesz, aki Felcsúton nevelkedett. (Kleinheisler László, Nagy Zsolt, Sallai Roland – a szerk.) 

Másodszor, múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak sem. Ha egy ország elfelejti a múltját, nem lesz mire felépíteni” A miniszterelnök (aki cseppet sem mellékesen – a korábbi szövetségi kapitánnyal, Mezey Györggyel, a Puskás Akadémia egyik alapítójával együtt) a könyvbemutató végén azt is bejelentette: „Támogatjuk, hogy minél több faluban, kistelepülésen elkészüljön a helyi sporttörténetet feldolgozó kiadvány. Ahol erre a jövőben a helyiek forrásokat fordítanak, a kormány a kultusztárca révén ugyanolyan összeggel száll be a költségekbe!” 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:20
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­­­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­s­­z­­e­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
oberennsinnen49
2024. május 22. 19:39
Most sem kell mást csinálni. 2010 óta eltelt 14 év, rengeteg adófizetői pénz ment a versenyeztetésbe, amiből a magyar futballélet minimális mértékben részesedett, a pénz nagy részét neve nincs, harmadrendű idegen játékosok vitték el. A francia futball Kovács István erdélyi szakember munkássága pár éves ottani munkássága nyomán indult el a világklasszis színvonal felé. a Francia Labdarúgó Szövetség szerződtette szakmai igazgatóként, és ő rakta le az 1984-ben Eb-t nyert, a Michel Platini által vezényelt válogatott alapjait. A magyar edzői garnitúra nemzetközileg használhatatlan, velük csak a kudarc garantált. Elismert, bizonyított nemzetközileg sikeres szakembert kellett volna már régen az MLSZ szakmai igazgatói posztjára kinevezni, természetesen teljes jogkörrel és FELELŐSSÉGI RENDSZERREL, csak ez az egy út vihet felfelé, semmi más.
oberennsinnen49
2024. május 22. 19:36
De úgy tisztességes, ha nemcsak elégedetlenkedek, hanem odateszem, mit kell tenni. Ami nem spanyol viasz: Brüll Alfréd és az ő MTK-ja megmutatta, amikor idehozta a skót mestert, Jinmmy Hogant. "Az ún. Duna-menti iskola kialakulásában kulcsszerepe volt Jimmy Hogannek. Ő tanította meg az erőre és gyorsaságra épülő angol stílustól gyökeresen különböző skót passzjátékot, mely a technikát és az összjátékot részesítette előnyben. Évtizedekig ez lett a közép-európai országok jellemző stílusa.[2] MTK Budapest FC: Magyar labdarúgó-bajnokság bajnok: 1916-17, 1917-18, 1918-19, 1919-20, 1920-21"
oberennsinnen49
2024. május 22. 19:22
A futballban alaptörvény, hogy ne keverjünk dolgokat, mert abból csak leégés van. Szép, nemesen emberi dolog támogatni, fejleszteni, nevelgetni a kicsi csemetéket, amatőrként. És teljesen, 180 fokban más az, ha az akadémián profi, hivatásos futballra akarják felkészíteni, kinevelni és elindítani a futballt élethivatásként művelni akarókat. Itt is az a gügyögő, jót akaró szándék sugáárzik elő, mint a köztévé Góól műsoraiban, a Nemzeti Sport "szakmai"-ságában, hogy ti. minden nagyon jó, minden nagyon szépen előrefelé fejlődik. Csak azok a fránya augusztusok, sőt: júliusok ne lennének, amikor nevenincs balkáni, azeri, feröeri csapatok mutatják meg, mi a különbség az amatőrösködés és a profiság között. Náluk a profi, profi, nálunk az amatőr mentalitással keresnek 4-5 milliókat, mert profiként vannak eladva és a nép ezt két pofával benyeli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!