„Az olimpiára való kijutás alapvető cél és elvárás” – a csodahetet ünneplő, 70 éves Mocsai Lajos a Mandinernek

2024. március 13. 06:00

A korábbi legendás szövetségi kapitány is a tatabányai lelátón szurkol majd a párizsi játékokra való kvalifikációért harcoló férfi kézilabda-válogatottnak, amellyel 2012-ben ő járt legutóbb olimpián.

2024. március 13. 06:00
Szabó Péter

Fotó: MTI/Purger Tamás

***

Jó néhány emlékezetes évfordulón túl van már Mocsai Lajos, a legemlékezetesebb azonban a legfrissebb: a legendás szövetségi kapitány örömmel mesélte a Mandinernek, milyen meglepetésekben volt része a március 10-én betöltött 70. születésnapja alkalmából. A nagy nap óta sorakoznak a köszöntők és a köszöntések, a kézilabdás mesteredzőt előbb a hétvégén a családja ünnepelte meg, majd hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen köszöntötték, a hét második felében pedig szeretett sportágának meghatározó napjai következnek. Mint ismert, Tatabányán lép pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiára való kijutásért. Természetesen a lelátón ott szurkol majd a korábbi sikerkapitány is.

„Nagyon emlékezetes napokat élek, amelyeket sokáig fogok emlegetni. Hétvégén a négy gyermekem és a 15 és fél unokám köszöntött családi körben, a tizenhatodik nyáron születik majd meg. A közeli unokatestvéreimmel együtt körülbelül negyvenen ünnepeltük meg a 70. születésnapomat, majd hétfőn a szívemhez oly közel álló egyetem rendezett nagyszabású köszöntést a tiszteletemre. Nagyságrendileg 200 ember jelent meg a meglepetéseseményen, amely során az itt dolgozók és a vezetők köszöntöttek.

Előzetesen csak annyit mondtak: »valami lesz«, így sejtettem, hogy készülnek valami különleges dologra. Köszöntöttek a veszprémiek, a világbajnoki, illetve olimpián induló csapataim tagjai, és külön megható, hogy Schmitt Pál mondott köszöntő beszédet.

Szívélyes, szép köszöntés volt, köszönet mindenkinek, aki benne volt a szervezésében” – elevenítette fel Mocsai Lajos az elmúlt néhány nap történéseit.

Hatalmas megtiszteltetés

A mesteredző elárulta a születésnapja az utóbbi időben jellemzően egy teljes hétig tartó köszöntéssel szokott telni, korábban azonban nem volt ez mindig így.

„Emlékszem, 1986-ban milyen közel esett a világbajnoki döntő a születésnapomhoz. A Jugoszlávia elleni finálé két nappal korábban volt,

az ott szerzett ezüstérem pedig hatalmas ajándék, a férfi szakágban a mai napig az a legfényesebb, legnagyobb eredmény.

Később sokszor esett bajnokikra, nemzetközi meccsekre a születésnapom, így mindig szerényen ünnepeltem. A 60. azért emlékezetesre sikerült, a szövetség külön is köszöntött, mégis ez a 70. a leginkább egyedülálló. Az egyetem által szervezett meglepetést hatalmas megtiszteltetésnek tartom” – hangsúlyozta Mocsai.

BALLAI Attila; ILYÉS Ferenc; MOCSAI Lajos; SPILLER István
Mocsai Lajos kézilabda mesteredző a hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen az ajándékba kapott mezzel
Fotó: MTI/Purger Tamás

Komoly sportdiplomáciai sikerek

Az ünnepi hét emlékezetes programjai közül természetesen a kézilabda sem hiányozhat. A Chema Rodriguez vezette férfi kézilabda-válogatott a januári Eb-n szerzett ötödik helyezése után a hazai rendezésű, tatabányai olimpiai selejtezőtornán dobna nagyot. Az ellenfelek sorrendben: a tunéziaiak, a norvégok és a portugálok lesznek.

„Komoly sportdiplomácia siker, hogy mindkét olimpiai selejtezőtornát Magyarország rendezheti. A férfiak Tatabányán, a nők Debrecenben szerezhetik meg az ötkarikás kvótát.

Rendkívül lényeges, hogy sikeresen szerepeljünk, és kivívjuk az olimpiára való kvalifikációt, mert most nem csak a párizsi szereplés forog kockán, hanem az utána való négy év is.

A fiataloknak felelősséget kell vállalniuk a sportágukért. A kézilabda jövője is a tét, amely számára meghatározó az olimpiai jelenlét a következő négy év során. Sportszakmai tekintetben és az egzisztenciális háttér szempontjából is” – erősítette meg a mesteredző.

Ezt is ajánljuk a témában

Mocsai Lajos optimista volt a tatabányai kihívásokat illetően, nem lenne meglepődve, ha minden meccsét megnyerné a magyar csapat, de azt is hozzátette, nem könnyű a feladat.

„A három ellenfél Tunézia, Norvégia és Portugália, a négyből pedig csak két csapat jut tovább. Rögtön a döntővel kezdünk, kellemetlen, harcos és dinamikus kézilabdát játszik az afrikai együttes, nem lesz egyszerű dolgunk a kontinens egyik legjobbjával szemben. Bízom benne, hogy hazai pályán, szurkolóink támogatásával jól kezdjük a tornát. A norvégok szereplése nagy kérdőjel. Magasan kvalifikált csapat, de a legutóbbi Eb-n szerényen teljesített. Nagy kérdés, hogy most fel tudják-e szívni magukat. A portugálok az utóbbi időben mintha megtorpantak volna, fizikális, magas, erős játékosokkal érkeznek, de hatékony védekezéssel verhetőek. Hibákra kell kényszeríteni őket, megoldható a feladat” – tartott gyorselemzést a szakember.

Tanulni a múltból

Mint ismert, a 2022-es, részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon messze elmaradt az előzetes várakozásoktól a magyar válogatott. Mocsai szerint nem szabad, hogy ilyen mélyrepülés még egyszer előforduljon a sportágban.

„Azt a budapesti Eb-t ki kell heverni, olyan mélyrepülés többé nem fordulhat elő a magyar kézilabdázásban. Fokozott téthelyzetben küzdőképességre van szükség, az biztosíthatja a továbbjutást.

Fontos, hogy Chema stabilan jelen van, nyugodt a háttér, ezért is jelentették be az olimpiai selejtező előtt, hogy meghosszabbította a szerződését.

Megbízható vezetője van a nemzeti csapatnak, jól sikerült a felkészülésünk, az Eb tapasztalatait is be tudtuk építeni. A januári tornán szerencsésen alakultak a végjátékok, ezúttal azért jobb lenne korábban eldönteni a meccseket, erőteljes, dinamikus játékkal dűlőre vinni a dolgot. Ehhez kellenek a kulcsemberek, de a visszatérő, rutinos Mikler Roland például önmagában is olyan ember, aki rendkívüli mértékben tudja motiválni a társait. Biztos vagyok benne, hogy minden alkalommal találunk majd nyerő embert, aki hozza a magabiztosságot és a hitet a csapatba” – jelentette ki Mocsai, majd hozzátette:

„Nincs mese, most teljesítménykényszer van. Az olimpiai eszme, az ötkarikás jelenlét hazai pályán minden csapatnál jelentősebb erőt kell, hogy adjon számunkra. Nem lennék meglepődve, ha mindhárom meccset megnyernénk, de az alapvető cél és elvárás a kijutás. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem lesz könnyű a feladat.

Ott leszek a lelátón, amíg el nem dől a továbbjutás, ha kell, mindegyik meccsen.

Ez most tényleg egy csodahét a számomra, kezdődött a családdal, folytatódott az egyetemen és most jöhet a szeretett sportágam!” – mosolygott Mocsai Lajos.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kerete az olimpiai selejtezőn:
kapusok: Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged), Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)
jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA), Imre Bence (FTC-Green Collect), Rodriguez Pedro (MOL Tatabánya KC)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (Hamburg, német)
irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (MOL Tatabánya KC)

szövetségi kapitány: Chema Rodriguez

A tatabányai olimpiai selejtező programja:
március 14., csütörtök
21:00 Magyarország–Tunézia

március 16., szombat
19:30 Norvégia–Magyarország

március 17., vasárnap
21:00 Magyarország–Portugália

A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

Így ünnepelte januárban a magyar férfi kézilabda-válogatott az ötödik helyet, története legjobb Eb-szereplését
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­á­n­y­o­k­­­ ­­­v­­á­­r­­n­a­­­k­ ­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
csendbiztos-2
2024. március 13. 09:06
Isten éltesse! Mint ember, mint szakember egy kíváló férfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!