Ez ám a történelmi nap, amit a Liu testvérek sem felednek! Tudja, hogy mit ünnepel a magyar sport február 22-én?

2024. február 22. 16:20

Felejtethetetlen pillanatok és emlékek elevenednek meg. Két jó válasz is létezik. Mutatjuk, mikről nevezetes ez a dátum!

2024. február 22. 16:20
BURJÁN Csaba; LIU Shaoang; KNOCH Viktor; LIU Shaolin Sándor

Már 6 éve... de mintha csak tegnap lett volna! Minden percére tisztán emlékszem... Örök emlék!!!” – írja az egyik hozzászóló az egykori sajtófőnök friss bejegyzése alatt. 2018. február 22-én szerezte meg Magyarország első téli olimpiai elsőségét a férfi gyorskorcsolyaváltó. 

Szétszéledtek

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat fantasztikus versenyzéssel, olimpiai csúccsal aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres döntőjében a phjongcshangi téli olimpián. 

Ez volt a magyar sport 177. olimpiai aranya, de az első, ami télen született. 

Azóta Tokióban 6 nyári arannyal gazdagodtunk, s a váltó is darabokra hullott. Előbb Knoch Viktor vonult vissza, majd Burján Csabát zárták ki a csapatból Kínára tett sértő megjegyzése miatt, s a visszatérése nem sikerült. A Liu testvérek pedig – követve edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínát választották, s immár az ázsiai ország színeiben versenyeznek. A tavalyi világbajnokságon még nem vettek részt, de a kínai bajnokságon és válogatón már letették a névjegyüket, a világkupákon pedig már érmeket nyertek „új” hazájuknak.

Még egy arany

2022-ben ugyan nem tudta megismételni a sikerét az átalakult férfiváltó, a Liu testvérek John-Henry Kruegerrel és Nógrádi Bencével kiegészülve a hatodik helyen értek a célba. 

Liu Shaoang viszont újabb magyar sporttörténelmet írt: 500 méteren megszerezte az első egyéni olimpiai bajnoki címet Magyarországnak. 

Először zárt egynél több medállal hazánk a téli játékokon, mert Pekingben az ifjabbik testvérnek egy bronz jutott 1000 méteren. Szintén soha nem látott bravúrt vitt véghez vegyesváltónk, amely Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Krueger összetételben a 3. helyen, dobogón végzett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Érzékenyítés és sportsikerek

Február 22-e az első téli olimpiai aranyérmünk mellett arról is nevezetes, hogy ekkor ünnepeljük a Magyar Parasport Napját 2018 óta. 1970-ben ezen a napon alapították meg a testi fogyatékossággal élők első hazai bázisát, a Halassy Olivér Sport Egyesületet. Hat év elteltével az asztaliteniszező, Tauber Zoltán megszerezte az első paralimpiai bajnoki címünket, s azóta a teljesség igénye nélkül a Becsey János, Pásztory Dóra, Vereczkei Zsolt, Szekeres Pál, Sors Tamás, Krajnyák Zsuzsanna, Kiss Péter Pál fémjelezte generációk összesen 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet gyűjtöttek. A jeles alkalomból országszerte tartott programokon az érdeklődők, köztük általános iskolás diákok testközelből megismerhetik a kerekesszékes, látássérült, mozgásukban korlátozott emberek által magas színvonalon űzött sportágakat. Idén a Budapesti Honvéd Sport Egyesület volt a központi rendezvény házigazdája. 

„A Magyar Parasport Napja valójában a lelki és a szellemi akadálymentesítésről szól. Ezen a napon segítünk lerombolni azokat az esetleges akadályokat, amelyek az emberekben fellelhetők a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban” 

– emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az eseményt népszerűsítő sajtótájékoztatón. Magyarország eddig 17 kvótát szerzett a párizsi paralimpiára, ugyanakkor a kvalifikációs időszak végére – a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hivatalos becslései szerint – ez a szám akár az 50-et is elérheti.

Pruzsina István edző és a paralimpiai bajnok kajakozó, Kiss Péter Pál látta el tanácsaival a fiatalokat a Magyar Parasport Napján a Honvéd Dózsa György úti központi telephelyén
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!