Miért nem tudják végleg elengedni a magyarok a Liu testvéreket? – 5 magyarázat a Mandinertől!

2023. október 24. 04:44

A Magyarország színeiben olimpiai- és világbajnok, immár kínai válogatottként versenyző és remeklő rövidpályás gyorskorcsolyázók nem lettek esküdt ellenségek. Nyilatkozik Liu Shaoang.

2023. október 24. 04:44
Hungarian-born Skaters Sandor Liu Shaolin and Liu Shaoang To Represent Tianjing
P. Fülöp Gábor

2022 nyarán robbant a bomba: országot váltanak, elhagyják hazánkat, és Kínában folytatják a pályafutásukat a Liu testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor. A világ legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázói sokkolták a sportszerető magyar társadalmat, amely vegyes fogadtatásban részesítette Ádó és Sanyi döntését. Ami valljuk be őszintén, érett már egy ideje, főként,hogy edzőjük, Lina visszatért szülőhazájába. A fiúk kaptak hideget-meleget, egyesek szemében áruló pénzéhesek lettek, mások viszont rendíthetetlenül kitartanak mellettük, és nem feledik, mennyi szépet, dicsőséget és élményt szereztek Magyarországnak.  

A király visszatért

Ezzel a hangzatos, ám egyáltalán nem túlzó címmel írt a Nemzetközi Korcsolyázó szövetség (ISU) Liu Shaoang hétvégi produkciójáról. Az idény első világkupa állomásán, a kanadai Montreálban előbb „bemelegítésként” testvérével, Liu Shaolin Sándorral és két kínai hölggyel megnyerték a vegyes váltót, majd az egyéni 500 méteres versenyben, amelynek olimpiai bajnoka, Shaoang győzött, a szabálytalanségért végül megbüntetett Sándor az ötödik lett. Az ifjabbik testvér, a 25 esztendős Shaoang sikerének értékét növeli, hogy a szabályok értelmében – testvérével egyetemben – egy teljes versenyszezont ki kellett hagynia, mielőtt „új” hazája képviseletében újra rajthoz állhatott.

Nagyon fáradt vagyok. Volt egy év pihenőnk, de nagyszerű érzés visszatérni. Érezni a nyomást és újra átélni ezt az érzést a versenyzés iránt, csodálatos. 

Sokat kihagytam, ezért vissza kell térnem a megfelelő ritmusba. 

Nem voltam túl elégedett a szombati korcsolyázásommal. Kaptam egy büntetést, amit megérdemeltem, de úgy érzem, sokkal jobban tudok, és sokkal jobban is fogok menni. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Kínát képviselni, és ez nagyszerű érzés” – fogalmazott az ISU hivatalos oldalának Shaoang.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiányoznak a magyaroknak

Nyilvánvaló, sokaknak felér egy tőrdöféssel a short trackes utolsó mondata. Magyarország első téli olimpiai aranyérmes csapatának, a 2018-as váltónak a tagja, hazánk első egyéni téli olimpiai bajnoka  (2022) mondta mindezt. Az ő szempontjából érthető, hogy a kínai apától és magyar édesanyától származó sportoló így fogalmaz, ugyanakkor lehet, csak a véletlen, de a dobogó tetején állva nem éppen a boldogságtól sugárzik az egyébként mosolygós srác arca.

ISU World Cup Short Track - Montreal
Az első vk-siker kínai színekben - Liu Shaoang a győzelmi emelvényen 2023. október 22-én
Fotó: Minas Panagiotakis/International Skating Union via Getty Images

Akárhogy is fáj kínai mezben látni a Liu testvéreket a magyar szimpatizánsoknak, ahogy például Shaoang közösségi oldalán is olvasható, többen kifejezték elismerésüket. Tegyük hozzá, hogy nyilván egy moderált oldalról van szó, amelyen letiltják, törlik a durva kritikákat, ám beszédesek a hozzáaszólások: 

Gratulálok, a mi szívünk azért fáj” – írja az egyik kommentelő, egy másik így fogalmaz: „Csodálatos voltál. Mindegy, milyen színekben indulsz, nekem te vagy a legjobb”.

 Olyan is akad, aki hiányolja a fiúkat: „Gratulálok Ádó, hiányoztok” – olvasható, s angol nyelvű megjegyzés is szerepel az oldalon, mely szerint nincs jobb a Liu testvéreknél: „No one is better than you and Shaolin”.

 

Kérdések és válaszok 

Az nem kérdés, Magyarország sportszakmailag, de akár az egész hazai rövidpályás gyorskorcsolya hatalmas veszteséget kénytelen elszenvedni a Liu testvérek távozásával. Elég csak arra gondolni, hogy már nem láthatják, tapasztalhatják testközelből fiatal, feltörekvő versenyzőink a fiúk profizmusát, elszántságát, küzdeni tudását. S az sem mellékes, hogy hiányuk a short track iránti magyarországi érdeklődést szurkolói és mondjuk támogatói szinten is vélhetően szignifikánsan csökkenti. Megközelíthetjük a kérdést érzelmi alapon is, már jócskán túl az első heves reakciókon, s lehiggadva, tiszta fejjel talán úgy is felfoghatjuk a keserű történteket, hogy Ádónak és Sanyinak mégiscsak sokat köszönhetünk. A címben is jeleztük, 5 pontba szedtük, miért sokkal inkább pozitív a megítélésük még akkor is, ha kínai mezben látjuk őket, amivel egyre inkább meg kell békélnünk.

1. Nem haraggal távoztak. Bár a bejelentés váratlan volt, mint  a nyári zápor, alapvetően a versenyzők egyértelműen, jól, közérthetően kommunikálták. Nem mentek bele mindenféle magyarázkodásba, persze „kapóra jött” edzőjük távozása, s az arra való hivatkozás.

2. Tisztelettel viszonyulnak Magyarországhoz. Nyilván mindkét félben, a fiúkban és a hazai szövetség vezetőiben is vannak szálkák, összességében szépen ment az elválás. A hírek szerint Magyarország nem gátolta a fiúk országváltást, sőt anyagi kártérítést sem követelt. 

3. Sporttörténelmet írtak, kijár nekik az elismerés. Ezt a pontot nem is kell különösebben megmagyarázni. A Liu testvérek fantasztikus, soha nem látott és remélt sikereket hoztak el hazánknak a téli sportokban, s ezáltal ezen szakág is nagy népszerűségre tett szert.

4. Szerethető, őszinte emberek. Shaoang a visszahúzódó, udvarias, tisztelettudó, Shaolin Sándor pedig az extrovertált, különc, szókimondó egyéniség. Egyénileg és együtt is nagyon szimpatikus, nem csak a sport iránt érdeklődők számára különleges emberek, akik viselkedésükkel és teljesítményükkel is példát mutattak. 

5. A magyarok hálás természetűek. Lehet, hogy Kínában százmilliók rajonganak a sztárként kezelt és komoly gazdasági értékkel is bíró short trackesekért, Magyarország igazi sportnemzet, amely értékeli, megbecsüli a sikeres atlétáit. A Liu testvérek sokat tettek le az asztalra (jégre), s bár mindig is lesznek fanyalgók és ellenségeskedők, a többség vélhetően nagyra becsüli azt, amit hazánk képviseletében tettek és elértek piros-fehér-zöldben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: VCG/Getty Images

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pbetti87
2023. október 24. 09:39
Felvették a nem kevés pénzt, mentek például olasz edzőtáborba, miközben már arra vártak, hogy pörögjön az idő a váltásig. Lelke rajta annak, aki ezek után még jellembajnoknak állítja be ezeket. Ők úgy döntöttek, soha többé nem kell nekik Magyarország. Éljék csak a szabad kínai életet.
Lami66
2023. október 24. 08:46
A magyarok már rég elengedték. A média nem engedi el Ugyanez van a toitoitoszó szariással is. Nem a magyarok tolják egymás képébe, hanem TI, az elbaszott média csinál belőe istenvsászárt.
muanyag-tojas-23
2023. október 24. 08:33
Én elengedtem a rohadékokat! Az tápláló kézbe haraptak bele.
Fegyenc8
2023. október 24. 08:32
Már régen elengedtük a két faszkalapot. Minek idecitálni a hazátlan árulókat, akik 2 forintért az anyjukat is...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!