Betlizett a válogatott: hogy lesz ebből Eb-részvétel?

2024. február 23. 14:27

Férfi kosárlabda-válogatottunk a csoport leggyengébb riválisának tartott otthonában szenvedett vereséget.

2024. február 23. 14:27
HANGA Ádám

Több szempontból is különleges volt az Izland elleni kvalifikációs mérkőzés: a decemberben megválasztott szövetségi kapitánynak, a szlovén Gasper Okorn ezen a mérkőzésen debütált nemzeti csapatunk kispadján, másrészt mivel a nemzetközi szövetség (FIBA) hosszú idő után megegyezett az Euroliga szervezőivel, és nem rendeznek az Eb-selejtezők alatt fordulókat, így számos klasszis pályára léphet hazája válogatottjában.

Ennek köszönhetjük, hogy a legjobb magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám (aki a közelmúltban új csapatával, a crvena Zvezdával Szerb Kupa-győztes lett) is újra erősíthette a válogatottat, amely Reykjavíkban ugyan egy kellemetlen, szívós ellenféllel találta magát szembe, ezzel együtt szinte az egész mérkőzésen vezetni tudott.

Az utolsó negyedben azonban előjött a csapatsportágakban gyakran tapasztalt magyar betegség

 (emlékezzünk csak a lányok Spanyolország elleni olimpiai selejtezőn látott, második félidei összeroppanására, amely alatt 22 pontos előnyt herdáltak el), és a győzelem esélyétől megriadva(?) Vojvoda Dávidék az utolsó negyedben kiengedték a kezükből a sikert.

Gasper OKORN
Az újdonsült szövetségi kapitány pozitívan látja a jövőt Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Ekkor már csak Perl Zoltán tudta tartani a lépést a hazaiakkal, akik hatalmas lelkesedésünknek és higgadtságuknak köszönhették, hogy – számunkra kissé váratlanul – győzelemmel kezdték az Eb-sorozatot.

Gasper Okorn szerint nem történt tragédia, 

holott előzetesen úgy kalkulált mindenki: ahhoz, hogy megmaradjon a reális esélyünk a kontinensviadalra, Izlandot oda-vissza le kell győznünk!

A kapitány a szövetség honlapján következőképpen magyarázta a bizonyítványt:

Először is gratulálok Izlandnak. Többé kevésbé a megbeszéltek szerint játszottunk a harmadik negyed végéig. Addig mi irányítottuk a mérkőzést, vezettünk kilenc ponttal is, utána viszont sok hibát vétettünk. Nem voltunk elég türelmesek, sok elhamarkodott döntést hoztunk, Izland pedig nagyon agresszívan kezdett játszani, amire nem volt válaszunk. Mínusz kilenc pontról visszajőve ők léptek el kilenc ponttal, amiből egy ilyen kiélezett mérkőzésen nagyon nehéz visszakapaszkodni. Nem történt tragédia, de nem ezért jöttünk ide – készülünk az Olaszország elleni hazai mérkőzésre.

Az MKOSZ közösségi oldalán azonban nem fogták vissza magukat a szurkolók! Csupán pár komment:

„Az elmúlt évekhez képest kevesebb csapatjáték és több egyénieskedés”; „Siralmas volt...”; „Okorn nem tudta, hogy mit játszasson a játékosokkal, a játékosok meg nem tudták, mi a kapitány elképzelése”; „Sajnos teljesen szétesett a csapat a második félidőben. Semmi kidolgozott helyzet, közeli betörések hiánya, a távoli dobások pedig kimaradtak. Vasárnapra 200 százalékot kellene javulni, ha nyerni szeretnénk!”

A magyar válogatott következő mérkőzésére február 25-én vasárnap kerül sor a Savaria Arénában: Hangáék a csoport favoritját, Olaszországot fogadják, akik csütörtökön fő riválisukat, Törökországot verték 87-80-ra. 

Nyitókép: Hanga Ádám teljesítménye is kevés volt a sikerhez Fotó: hunbasket.hu

 

   

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. február 23. 15:19
"hogy lesz ebből Eb-részvétel?" Röviden: sehogy. Ha vasárnap az olaszoktól is kikapnak, el is lehet felejteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!