„Benedek Tibor adott erőt a legnehezebb pillanatokban!” – a női vízilabda-válogatott kulcsjátékosa a Mandinernek

2024. február 27. 05:33

Leimeter Dóra mesélt a sikertelen Eb-ről, a mentális erő és a Túró Rudi jótékony hatásáról és persze arról is, hogy Párizsban felülmúlható-e a világbajnoki ezüstérem.

2024. február 27. 05:33
LEIMETER Dóra
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A Ferencváros kulcsjátékosa évek óta nemzeti csapatunk meghatározó személyisége, aki a nagy sikerek mellett komoly hullámvölgyeket is átélt. Nem kell messzire menni, csupán a januári kontinensviadalig, de a világbajnoki ezüstérem tudatában már könnyebb volt mesélni a mélypontról is. A balkezes vízilabdázó szakmai és bennfentes információkról is nyilatkozott lapunknak. 

*

Mekkora csalódást jelentett önnek és a csapatnak az eindhoveni 5. hely?

Nyilván azért volt nagy hiányérzetünk, hiszen már az Európa-bajnokságon szerettük volna megszerezni az olimpiai kvótát, de nem jutottunk a négy közé. De nem estünk pánikba, hiszen tudtuk, sanszunk lehet még Párizsra. Egyetlen pozitívuma azért volt a vártnál gyengébb Eb-szereplésnek: hamarabb elkezdhettük a felkészülést a világbajnokságra.  

Mi történt az Olaszország elleni negyeddöntős vereség után? Összedugták a fejüket, és azt mondták, hogy ez így nem mehet tovább?

Tudtuk, hogy a világbajnokságon ennél jobb és racionálisabb teljesítményt kell nyújtsunk.

Éppen ezért már Hollandiában összeült a csapat a szakmai stábbal, és egy nagyon részletes elemzésbe fogtunk. Ezekre a beszélgetésekre nagyon nagy szükség volt, nem véletlen, hogy ez később is az életünk szerves részévé vált. 

Pár nappal a katari világbajnokság után: miben más az Eb-n leszerepelt csapat és a dohai vb-n ezüstéremig menetelő együttes?

Az egymáshoz való viszonyulásban mindenképp! 

Megértettük, hogy az eredményesség érdekében nem csak a medencében, hanem a parton is mindent meg kell tegyünk.

A vízilabdában eddig sem voltunk rosszak, ám az Eb után a szárazföldön vittünk bele több energiát a mindennapokba. 

Ez konkrétan mit jelent?

Annak érdekében, hogy a lelki dolgok is rendben legyenek, még többet beszélgettünk, a korábbiaknál gyakrabban jártunk össze, közös programokat szerveztünk. A vébé alatt is voltak olyan délutánok és esték, amikor kártyáztunk, társasjátékoztunk, énekeltünk. Egyébként Mihi (Mihók Attila, az egyik szövetségi kapitány – a szerk.) a lelki felkészítés nagymestere. Nagyon sok, könyvből és filmből átvett idézettel lelkesített minket, ezzel is tudatosítva bennünk, hogy mások is képesek a nagy akadályok átugrására. Ezen kívül arra kért minket, hogy bármilyen sok feszültség fel is gyülemlett bennünk, ezt minél előbb adjuk ki magunkból.

CSEH Sándor; MIHÓK Attila
Összeállt a nagy páros, azaz a két szövetségi kapitány: Mihók Attila és Cseh Sándor 
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is ajánljuk a témában

 

Engedjen meg egy személyes kérdést is: ha valaki balkezes vagy ballábas, az mindegyik csapatsportágban előnyt jelent. Ez a medencében önre is igaz?

Mindenképpen előny, örülök is neki, hogy balkezes vagyok. Mivel a pályafutásom elején nem igazán voltam kifejezetten „rafkós” játékos, azt mondom, ha nem lett volna ez az előnyöm, nem biztos, hogy itt tartanék, egyáltalán nem valószínű, hogy eljutottam volna a felnőttválogatottságig.

S ha már a kezeit emlegettük: igaz, hogy a világversenyeket azzal is megtiszteli, hogy mindig nemzeti színűre festi a körmeit?

Ez még az utánpótlás versenyeken kezdődött, de igazából a 2014-es madridi junior világbajnokság óta tart. Gurisatti Grétától vettük át jó néhányan ezt a szokást, egyrészt azért, hogy mert valóban megtiszteltetésnek érezzük, hogy a nemzeti csapatot képviselhetjük, és ez által könnyebben rá is tudunk hangolódni egy-egy világversenyre, másrészt máskor, év közben egyébként sincs nagyon alkalom arra, hogy kifestegessük magunkat.

Az előbb Mihók Attilát említette: mennyiben más két szövetségi kapitány irányításával dolgozni?

Nincs nagy különbség a korábbiakhoz képest, hiszen Cseh Sándorral remekül kiegészítik egymást: Mihi az érzelmi részekre tud hatni, míg Sanyi racionálisabban, tényszerűbben gondolkodik. 

Egyébként önnek mi a kedvenc idézete?

Benedek Tibor legendás monológja, amelyet akár szó szerint is tudnék idézni, de most csak az utolsó gondolatát hoznám: 

„Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.”

 Ezzel a mottóval utaztam ki a világbajnokságra is, és ez adott erőt a legnehezebb pillanatokban.

LEIMETER Dóra; HORVÁTH Brigitta; SZILÁGYI Dorottya
Eufória a világbajnok Hollandia legyőzése után: zsebben a párizsi repülőjegy! Leimeter Dóra balra, 9-es sapkában látható.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Amely akár a hollandok elleni negyeddöntőn is lehetett, hiszen ezt ötméteresekkel nyertük meg…

Mindenek előtt nagy szükség volt az Ausztrália elleni csoportrangadó megnyerésére is, hiszen így elsőként jutottunk tovább. A hollandok elleni negyeddöntő előtt jót tett az amerikaiak és a spanyolok elleni kétkapus edzés is, amely remekül felkészített minket az aktuális világbajnok elleni nagy csatára. 

Az egész mérkőzésen érezni lehetett, hogy nagyon együtt van a csapat, egymásért a tűzbe megyünk,

 a sorsdöntő ötméteresek előtt pedig tudtuk: eljött a nagy pillanat, hogy a saját kezünkbe vegyük a sorsunkat. A helyzet nem volt egyszerű, hiszen a biztos ötméteres-végrehajtók közül hárman is kipontozódtak, de azért megoldottuk a dolgot.  Mihi fogalmazta meg nagyon jól: a hollandok elleni meccsig egy ötkarikás kvalifikációs tornán vettünk részt, majd számunkra onnan kezdődött a világbajnokság, amely során a lendületünk egészen a döntőig repített minket!

A hírek szerint a remeklésbe közrejátszott az is, hogy a vébé alatt nem akármilyen ajándék érkezett Magyarországról…

Mire gondol?

Természetesen a Túró Rudikra!

Húúú, a Szilágyi Dorka vőlegénye által hozott négy nagy csomag édesség valóban sokat javított a lelkiállapotunkon!

Korábbi beszélgetéseink alapján tudom, hogy szabadidejében legszívesebben Harry Pottert olvas angolul és keresztrejtvényt fejt. Lett-e esetleg valamilyen új hobbija?

Most éppen a Harry Potter ötödik részét olvasom angolul, és ha van pár szabad percem, azt a Lara nevű yorkie-mal töltöm. Most is itt van velem, az erkélyen! 

VB-EZÜSTÉREM
A vb-ezüst is szépen csillog, de felülmúlható lesz-e Párizsban? 
Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Térjünk vissza a vízilabdára: Párizsban felülmúlható-e az eddigi teljesítmény: az olimpiai bronzérem illetve a világbajnoki második hely?

A női vízilabdában nincsen semmi előre megtervezhető, kiszámítható, akár egy meccs közben is megtörténhet bármi, de 

ha ezt a színvonalú munkát tudjuk folytatni az elkövetkező hónapokban, akkor bármire képesek lehetünk! 

A lényeg, hogy a csoportmérkőzéseket mindenképpen magabiztosan hozzuk, utána pedig ugyanúgy küzdjünk egymásért, mint a legutóbbi világbajnokságon. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. február 27. 05:40
A selejt túró rudi?... Ember nem eszi mióta kitudja mi van benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!