Ebből még komoly baj lehet a párizsi olimpián!

2023. december 12. 14:30

Hatszázezer ember biztonságát kellene garantálniuk a franciáknak, és ez még csak a megnyitó ünnepség.

2023. december 12. 14:30
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Indulhatnak az oroszok és fehéroroszok, de ez kiverte a biztosítékot az ukránoknál

Ahogy a minap arról beszámoltunk, ugyan sokáig halogatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a döntést, végül mégis arra jutott, hogy semleges színekben azon orosz és fehérorosz versenyzők, akik nem vettek részt a háborús propagandában – ezt azért elég érdekes vizsgálódás veszi körül –, indulhatnak majd a párizsi olimpián. Persze azt azért tegyük hozzá, hogy akkor indulhatnak, amennyiben sikerül kvótát szerezniük addig. Az arányokat jól mutatja, hogy világszerte mostanáig 4600 kvótát szerző sportolóból eddig összesen nyolc orosznak és három fehérorosznak sikerült mindez. 

Ezt is ajánljuk a témában

Valljuk meg, ez eleddig nem nagy gesztus az orosz és a fehérorosz sport felé, eközben ugyanakkor több mint 60 ukrán sportoló már kvalifikálta magát a jövő évi párizsi játékokra. Ukrajna persze a nyolc orosz és három belorusz sportolót is sokallja, és konkrétan azt állítja, hogy 

a NOB ezzel a döntéssel lényegében zöld utat adott Oroszországnak, hogy fegyverként használja az olimpiát"

– mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, amelyben elítélte a döntést. Úgy véli, hogy „a Kreml minden orosz és fehérorosz sportolót fegyverként fog felhasználni a propaganda-hadviselésében. Arra kérek minden partnert, hogy határozottan ítéljék el ezt a szégyenletes döntést, amely aláássa az olimpiai elveket" – tette hozzá.

Töréspont, ami bojkotthoz vezethet?

Jól érzékelhető micsoda töréspont alakulhat ki a párizsi olimpia idején az oroszok/fehéroroszok és az ukrán versenyzők között, már ha addig nem csavarodik valamiféle bojkottba valamelyik érintett és a velük szolidaritást vállaló nemzetek részvétele. 

Van azonban bőven más aggódni való is a párizsi rendezvény ugyan roppant látványos, ámbár biztonsági okokból rendkívül sérülékeny nyitóünnepsége miatt is, amit a francia szervezők a Szajnán terveznek megtartani.

Nem kevesebb, mint hatszázezer ember biztonságát kell eközben garantálniuk, úgy, hogy a minap a francia fővárosban elkövetett halálos merénylet felerősítette a meglévő biztonsági aggályokat. Mint a Mandiner beszámolt róla egy, a francia hatóságok által radikális iszlamistaként ismert, mentális problémákkal küzdő férfi december elején halálra késelt egy német turistát a Szajna-parti Eiffel-torony közelében, két másik utazónak pedig kalapáccsal okozott sérülést, amit az ügyészség terrorcselekmény gyanújával vizsgál.

Nem csupán az eset maga rémisztő, de az legalább ennyire aggasztó, hogy a francia kormány ragaszkodik ahhoz a tervhez, hogy a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepségét a Szajnán tartsák meg, még azután is, hogy Amelie Oudea-Castera sportminiszter a francia rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a tervet továbbra is módosítani lehet a folyami flottilla ötletén belül, mivel a 

médiajelentések szerint a biztonsági erőknél komoly aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az ünnepséget támadás érheti.

A franciák nem engednek a terrorista fenyegetésnek és nincs B tervük

„Nincs B-terv, van egy A tervünk, amelyen belül több alternatívánk is van" – mondta a miniszter. Azt is hozzátette, hogy 

„a terrorista fenyegetés, különösen az iszlamista fenyegetés létezik, de ez nem új, és nem csak Franciaországra vagy csak a játékokra jellemző." 

– ami kérdés, hogy kit mennyire nyugtat meg. 

A párizsi olimpia megnyitójának látványterve a Szajnán – A gond csak az, hogy hatszázezer ember biztonságát kellene garantálniuk a francia hatóságoknak
Fotó: MOB/PARIS 2024 / FLORIAN HULLEU

A tervek szerint ugyanis egy hajóflottilla haladna végig a Szajnán a Párizstól keletre fekvő Austerlitz hídtól a nyugatra fekvő Lena hídig, amelyen sportolók, küldöttségek és hivatalos személyek utaznának. A ceremónia csúcspontja ezután a híres Trocadero-kertek előtt, az Eiffel-toronnyal szemben, a folyó túloldalán lenne.

Ezt a tervet a Magyar Olimpiai Bizottság legutóbbi közgyűlésén a MOB elnöke, Gyulay Zsolt is tagság elé tárta, nem rejtve véka alá, hogy a magyar sportvezetők is látnak biztonsági kockázatot az amúgy látványosnak ígérkező megnyitó ünnepségben. „Amikor kint jártunk, többféle ötletet is kaptunk, hogyan mozgassuk majd a csapatot a városban, és 

többen javasolták a szervezők közül, hogy nyugodtan használjuk a párizsi metrót. Nos, kipróbáltuk, utaztunk rajta és sportolóink biztonsága szempontjából nem ezt találjuk a legmegfontoltabb közlekedési módnak,

úgyhogy még dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb megoldásokat megtaláljuk” – mondta Gyulay Zsolt MOB elnök. 

 

A nyitóképen: A párizsi olimpia megnyitójának látványterve a Szajnán. Fotó: MOB/PARIS 2024 / FLORIAN HULLEU

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. március 06. 15:15
Lehet akármilyen biztonsági intézkedés, a sorsot nem lehet kijátszani. Az ellopott olimpiának billeg az alapja. Már most érzik sokan.
survivor
2023. december 12. 19:34
A Mirabeau híd alatt kiszáradt a Szajma... ( Csodálatos műfordítás...)
mostlysilentobserver-2
2023. december 12. 18:38 Szerkesztve
"semleges színekben" Szerintem ez nem csupán pofátlan, ez tisztességtelen és nem mellesleg hülyeség. A nemzeti lobogó a nemzeté, semmi köze a politikához, és erre néha mindenkit emlékeztetni kéne. Például ez a mostani egy remek alkalom erre...
Palatin
2023. december 12. 16:59
Hogy Ady mit csinált az ö szeretett Párizsában azt csak sejteni lehet. De az biztosra vehetö, hogy nem a múzeumokat és képtárakat látogatta olyan lelkesen, mint amilyen lelkesen Párizsról áradozott. A "Párizsban járt az ösz" c. versét, szerintem az ihlette, hogy egyszer csak rádöbbent, hogy már nem tudja teljesíteni azt amit tudott 25 éves korában. Ez a állapot minden férfinál eljön valamikor A költök verseiböl általában többet tud meg az ember magáról a költöröl, mint arról, amiröl a vers szól. Ezt föleg Juhász Gyulánál szoktam érzékelni. Nagyon sajnálom öt. Rendkívül szép, mély érzelmi tartalmu verseket írt, amelyek összehasonlíthatatlanul szebbek voltak az ö életénél. De József Attilánál is hasonló kapcsolat volt az ö saját, sok szomoruságra okot adó élete és verseinek mély érzelmi tartalma között A mai Párizs,... mein Gott, inkább a Pusztaszörcsögi kacsausztató .. Ady híres verse a mai Párizsról kb. így kezdödne: "Párizsban járt a bösz, Szentmihály útján robbant esztelen..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!