Súlyosan megsérült a válogatott jolly jokere – több hetes kihagyás vár rá!

2023. október 20. 16:48

Fiola Attila nem először kerül padlóra, de mindig sikerült újjászületnie.

2023. október 20. 16:48
FIOLA Attila

A Fehérvár FC honlapja közölte a szomorú hírt: a klub 56-szoros válogatott védője a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőn – hiába játszotta végig a találkozót – súlyos bokasérülést szenvedett, több hetes kihagyás vár rá. Fiola képünkön a világbajnok franciák (1-1) elleni gólját ünnepli a Puskás Arénában, a 2021-es Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. 

A hátvédsor szélein és közepén is bevethető játékos mentalitására talán az a legjellemzőbb, amit a közelmúltban Szoboszlai Dominik nyilatkozott róla:

„Nem akarok csúnyát mondani Fioláról, de a saját édesanyját is agyonrúgná, ha ellenfélként jönne vele szembe. Ilyen játékosokra van szükségünk!”

Fiola Attila az utóbbi években többször is megjárta a mennyet és a poklot, a legemlékezetesebb történésekből válogattunk.

Dárdai Pál 2014-ben húzta elő cilinderéből a védőt, és nem csak behívta a keretbe, hanem a Feröer elleni, 1-0-ra megnyert idegenbeli Eb-selejtezőn pályára is küldte a Paksi FC újoncát. A Finnország elleni győztes meccsen (1-0) már kezdő volt, és innen kezdve kirobbanthatatlanná vált a nemzeti csapatból. Küzdőszellemével már ekkor is kiemelkedett, utólag derült ki: a norvégok elleni győztes pótselejtezőket beinjekciózva játszotta végig.

Ezután következett a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, az Ausztria elleni győztes nyitómérkőzés  (2-0), amelyet Fiola végigjátszott, de a csoportmeccs után derült ki: részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, emiatt kihagyta az Izland, a Portugália és a Belgium elleni Eb-találkozókat is. 

FIOLA Attila
Fiola Attilára klubja, a Fehérvár FC sem számíthat hosszú hetekig Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Közben Paksról, a Puskás Akadémiához, majd a Videotonhoz szerződött, ám a sérülések tovább kísértették: arccsonttörés, ujjtörés nehezítette a folyamatos játékban. 2019 márciusában súlyos térdsérülést szenvedett, kihagyta a teljes tavaszt, ráadásul abban az évben egyetlen válogatott mérkőzésen sem lépett pályára, a nemzeti csapatba a 2020-as Törökország – Magyarország NL-találkozón tért vissza, amely sok egyéb mellett Szoboszlai Dominik győztes bombagóljáról is emlékezetes marad. Innentől kezdve újra kihagyhatatlan volt a válogatottból, s bár Lengyelországban kiállították, Andorrában újra a csúcson volt: első gólunkat szerezte!

A sikeres Eb-kvalifikációt követően a Puskás Arénában jutott el karrierje eddigi legemlékezetesebb mérkőzéséhez: 

58 ezer néző előtt az ő góljával szereztünk vezetést a világbajnok franciák ellen, Fiolából pedig nemzeti hős lett! 

Nem csoda, hogy ezek után kihagyhatatlan lett, zsinórban 15 mérkőzésen jutott szóhoz a válogatottban. A sorozat azonban megszakadt: az ok, idén márciusban újra térdsérülést szenvedett, és a szeptemberi, belgrádi Eb-selejtezőn tért vissza újra Marco Rossi együttesébe. Az itthoni, Szerbia elleni diadal alkalmával ő is remekelt, Kaunasban helytállt, majd jött a hír: ezúttal bokasérülés miatt újra huzamosabb ideig nélkülözi őt klubja, a Fehérvár FC és a magyar válogatott.

Mielőbbi teljes felépülést, Attila!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. október 20. 23:44
Ez nagy érvágás a válogatott csapatnál. De Fiala lába a legfontosabb, hogy tökéletesen felépüljön.
akkor ki
2023. október 20. 19:41
Nagyon sajnálom! Gyógyulj meg Attila!
szintetikus
2023. október 20. 18:40
nem szimulál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!