Nagyon nagy a baj! – Dzsudzsák Balázs példája segíthet a magyar sportolón

2023. október 19. 14:14

Olimpiai éremesélyesünknek versenyt kell majd futnia az idővel.

2023. október 19. 14:14
Dzsudzsák Balázs

Kevesebb mint 300 nap (281) múlva megkezdődik a párizsi olimpia, erre Vas Kata Blanka súlyos sérülést, kulcscsonttörést szenvedett.  A tokiói játékokon – óriási meglepetésre – 4. helyezett, a  jelenkor legjobb magyar női kerékpárosa edzésen bukott, klubja közleménye értelmében már a műtéten is túl lehet. Minél előbb fel kell épülnie, hogy azután újra formába lendülhessen.  A 22 éves magyar terepkerékpározás közben esett el szerencsétlenül, csapata, az SD Worx szerdán közleményben tudatta, hogy várhatóan a belgiumi Herentalsban kezelik. 

Vas Kata Blanka hegyikerékpárban olimpiai és országúton világbajnoki negyedik, illetve utóbbi szakágban U23-as vb-aranyérmes. Vasárnap győzelemmel kezdte a terepkerékpáros-szezont Hollandiában, és a közelgő cyclocross-viadalokra készült.

Vas Kata Blanka
Dübendorf, 2020. február 2. Vas Kata Blanka az U23-as téli terepkerékpár (cyclocross) világbajnokságon a svájci Dübendorfban 2020. február 2-án.
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Hasonló sérülést szenvedett korábban Dzsudzsák Balázs. A labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányának, a nemzeti együttes szereplési rekorderének (109) 2011-ben ugyancsak eltörött a kulcscsontja, és műteni kellett. Oroszországból haza utazott, nagy elmozdulással járó sérülését azonnal operálni kellett. Az akkori hírek szerint  félórás-órás beavatkozás a legmodernebb, minimálinvazív technikával zajlott, ami a lehető legkisebb sebet ejti. A csontot titánelasztikus sínnel rögzítették, így hat hét alatt összeforrott, és a futballista újra edzhetett. Augusztus 28-án operálták, október 11-én már fél órára pályára lépett a finnek elleni hazai Európa-bajnoki selejtezőn.

Hasonlóan gyors és sikeres felépülésben bízhat Vas Kata Blanka. A kerékpáros esete annyiban más, hogy sportágában komoly terhelésnek van kitéve a felsőtest, és nagy lelki erőre is szüksége lesz, hogy újra bátran, teljes erőbedobással, kockázatvállalással vegye az akadályokat.

Nyitókép: MTI/Bursaspor Klub/Anadolu

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2023. október 19. 16:30
Mielőbbi felépülést, teljes gyógyulást kívánok! Épp a héten járt az eszemben, hol edzhet, mit csinálhat, mire készülhet. Egy rádióriportot hallottam annó vele, s igen megkedveltem közvetlen, őszinte válaszaiért.....kedves kislány, aki imád a 'pocsolyázni'. Gyógyulj, Kata, gyorsan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!