„Európa-szerte Magyarországot utánozzák” – Schmitt Pál a Mandinernek

2023. október 08. 06:25

A 81 esztendős sportember hosszú évek óta a fővédnöke a magyar kezdeményezésre nemzetközivé vált Európai Diáksport Napnak. Elárulta: bántja a sok túlsúlyos gyerek látványa.

2023. október 08. 06:25
null
P. Fülöp Gábor

Ahogy sportvezetőként évtizedeken át, nyugdíjasként is aktívan tesz a jövő nemzedékért. Schmitt Pál hosszú évek óta a fővédnöke a magyar kezdeményezésre nemzetközivé vált Európai Diáksport Napnak. Nem csak beszél a mozgás fontosságáról, személyesen is példát mutat. A nyolcadik ikszen túl sem hagyja el magát a Nemzet Sportolója, aki azt is elárulta a Mandinernek, hogy bár párbajtőrvívóként volt kétszeres olimpiai bajnok, miért az úszást tartja a legfontosabbnak. 

Szemmel láthatóan megfiatalodik a sok csillogó szemű gyerek között. Milyen hatást vált ki Önből a sportoló diákok látványa?

Örömmel figyelem őket, szép példája annak, hogy a gyerekek mennyire igénylik a mozgást, hogy a szabadban sportoljanak, versengjenek. Senki sem kap aranyérmet, és mégis mindenki kitesz magáért. Ez a Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, egykori világbajnok öttusázó, egyébként jó barátom kezdeményezésére létrejött magyar találmány tipikusan azt bizonyítja, a jó példa ragadós. 

Most már Európa szerte Magyarországot utánozzák. 

Csak győz, aki ebben részt vesz. Nagy vívmány a mindennapos kötelező testnevelés, de ez egy hozzáadott plusz érték. A testnevelés órákat mindenféle adminisztrációs-, létesítmény problémák, tanárhiány és a felmentett tanulók kérdésköre nehezíti. Nagyon jó szándék mellett nem teljesedik ki, bocsánat a kifejezésért, hogy a gyerekeket gatyába rázzuk.

Hallottam már olyanról, hogy tömbösítve tartják a tesiórákat, így nincs is valójában minden nap. 

Igen, de a szándék kétség kívül jó. Mint ahogy az is dicséretes, hogy elindult az Úszó Nemzet Program, amelynek célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Persze ennek kiteljesedéséhez is kell még uszodákat építeni, szakembereket képezni. Tehát semmi sem megy olyan egyszerűen. Ez az országos diáksport program például bizonyítja, el lehet érni az iskolákat. Most indult el 300 intézménnyel az Aktív Iskola Program, amiben a résztvevők hangsúlyt fektetnek a gyerekek szellemi nevelése mellett a fizikaira is. A kettő együtt harmóniában kell legyen. Nagyon kiváló kezdeményezésnek tartom, és már sok ezer diákot elér, illetve a szüleiket, tantestületeket, nem csak a testnevelőket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Schmitt Pál milyen szerepet tud vállalni a diáksport fellendítésében?

Egy évtizede vagyok fővédnök. A személyes jelenlétemmel támogatom, megtisztelem a diákolimpiai rendezvényeket, a diáksport napokat. Belső meggyőződésből veszek részt. Ugye én sportvezető voltam, 21 évig a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, tehát jól ismerem a sport világát. Hogy bajnokok legyünk, megcsinálják a szakszövetségek, a klubok, és egy-egy nagy tudású edző kineveli a tehetségeket. De vallom, semmi sem fontosabb a kicsiknél. 

Harminc százaléka a magyar gyerekeknek túlsúlyos.

Még mindig, pedig van mindennapos testnevelés, figyelemfelkeltés, egészségesebb iskolai étkeztetés. Amikor stratégiai ágazatnak nyilvánította a kormány a sportot, akkor – jó, van benne nemzeti büszkeség is, hogy legyenek nagyszerű bajnokaink, folytassuk a hagyományokat – az is célkitűzés volt, hogy a felnövekvő generációk a sport által legyenek fittebbek, versenyképesebbek. Ezt MOB-elnökként és manapság is messzemenőkig támogatom.  

Fontos a szülői szerep-, és áldozatvállalás is. Ön is egy büszke édesapa és nagypapa. Az unokái, Vigvári Vendel és Vince felnőtt világbajnok vízilabdázók. Milyen módon terelgették őket és gyermekeiket a sport felé?

Nálunk az alapelvárás volt, már a lányaimnál is, majd az unokáknál, hogy minden gyerek hároméves kora körül tanuljon meg úszni. Ez nem kérdés, aki olvassa ezt, jegyezze meg, a gyerekeinknek tudniuk kell úszni. Nem azért, hogy majd beesnek a Dunába, és megmenekülnek, hanem egy olyan alap sportágról van szó, amely az épp testben épp lélek gondolat megtestesítője. A fiúk pedig úgy lettek vízilabdázók, hogy az édesapjuk pólózott, erre tereltük őket. Zárójelben megjegyzem, tényleg nagyon sok múlik a szülőkön és a baráti körön, testnevelőkön. Vendel és Vince először a KÓPÉ Úszó és Vízilabda Sportegyesületbe kerültek, a világ végére szállítottuk őket Szentendrére. Ez volt az én nagyapai feladatom mindennap, hogy hozzam-vigyem őket. Tíz év munkája van benne, hogy most itt tartanak. Kemény edzés, szülői felelősség, jó edzők. Mindeközben barátokra tettek szert egy életre. Ha nem lennének világbajnokok, akkor is ki tudnák húzni magukat büszkén, van akaraterejük, a lelkük megkeményedett, bírják a gyűrődést. Rajtuk múlik, hogyan használják ki ezt a következő tíz évben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az unokák már felnőttek, készülnek a párizsi olimpiára. Több ideje jut magára, esetleg sportolásra?

Időm tényleg van, csak operálták már mindkét lábamat. Járok azért rendszeresen úszni, heti egy alkalommal. És ha csak el nem lógom, akkor reggelenként súlyt emelek, kézi súlyzókkal edzek. Néha a lustaság nagy úr, de törődöm a súlyommal, a kondíciómmal így 81 esztendősen is.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mc-foker
2023. október 08. 10:26
Nincs is jobb referencialevél az ország sikerességének bizonyításához, mint az ország egyetlen bukott köztársasági elnökének dicsérete.
orokkuruc-2
2023. október 08. 07:04
connorj, valami sápot vársz a rohadt random videóid kapcsán? Mert végül is normális ember nem lehet, aki 2-3 kattintás után hajlandó legyen még egyet megnézni..
orokkuruc-2
2023. október 08. 07:01
az egyetlen gój köztársasági elnökünk (bizony!!), akit pont ezért készített ki a nemgój horda!
connorj
2023. október 08. 06:28
https://m.youtube.com/shorts/_L1y9QOP0sg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!