„A szíve ugyanúgy megvan a játékhoz, mint az esze” – íme a mélyelemzés Szoboszlai Dominik játékáról!

2023. október 01. 17:59

Szoboszlai Dominik nyolcas mezszámához igazodva nyolc témakörre bontottuk a legfontosabb területeket, ezeket vizsgálta meg Hegedűs Henrik szakértő, a Ferencváros vezető adatelemzője.

2023. október 01. 17:59
Szoboszlai Dominik, a Liverpool FC játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool FC-Bournemouth mérkőzésen Liverpoolban 2023. augusztus 19-én.
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

MILYEN POSZTON JÁTSZIK?

Kezd kirajzolódni, hogy Szoboszlai hol a leghatékonyabb a Liverpoolban?
Szoboszlai a világ egyik legjobb 8-asa. A Bundesliga tavalyi szezonjában 90 percre vetítve 27,6 labdaérintése volt a támadó harmadban, ez több, mint amennyit bármely Liverpool-középpályás produkált. Az elit teljesítményt a Premier League-ben is hozza, a középpályások között a felső 5 százalékban van a meccsenkénti 5,2-es lövés-előkészítéssel, 2,2-es átlövéssel és 0,28-os várható gólpasszal. Ennek ellenére a csapatának – ahogy például a Wolverhampton ellen is történt – sokszor mélységi irányítóként, a védelem előtt futballozva lesz rá szüksége a szezonban, ez egyébként a válogatottban is többször előfordult már.

A JÁTÉKRENDSZER

Mi az a 3-box-3 felállás a Liverpoolban?
Az úgynevezett 3-box-3 formációt Pep Guardiola vezette be a Premier League-ben az előző szezonban, és az idény vége felé a Liverpool is elkezdte alkalmazni. Ez folytatódik a mostani szezonban is. A rendszer lényege, hogy labdabirtoklás esetén Trent Alexander-Arnold, a jobbhátvéd fellép a középpályára a csapat 6-osa mellé, így az alapfelállásnak számító 4-3-3-ból 3-2-2-3 lesz, vagyis a Liverpool labdabirtoklásban három védővel, két védekező középpályással, két támadó középpályással és három csatárral játszik. A rendszerben a középpályások négyzet alakzatot vesznek fel a pálya közepén, emiatt lett box, vagyis doboz a formáció köznyelvi elnevezése.

20230921 LASK v Liverpool FC: Group E - UEFA Europa League 2023-24
Fotó: AFP / Severin Aichbauer / APA-PictureDesk 

AZ ÁLLANDÓSÁG

Mi kell ahhoz, hogy Szoboszlai állandó kezdő legyen? Ha pihentetik, az „lefokozás”?
Szoboszlai az utóbbi két szezonjában mindössze egyetlen meccsen hiányzott sérülés miatt a Lipcsében, a 9180 elérhető játékpercnek a 64 százalékát, 5832 percet a pályán töltött. Ennél több időt csak Orbán Willi, Christopher Nkunku és Joško Gvardiol volt a pályán. Idén a Liverpoolban is kezdett minden bajnokin. Ez a terhelés azonban hosszú távon kontraproduktív lehet. Hogy egy hasonló példát mondjak, Pedri a spanyol válogatottban és a klubjában is agyon lett terhelve 2020–2021-ben, törvényszerűen jöttek is a sérülések, a következő szezonra 62 százalékkal esett vissza a játékpercei száma, és a 2022–2023-as idényben is ki kellett hagynia a bajnoki meccsek egyharmadát. A játékosok regenerációs ciklusának határait rövid távon lehet feszegetni, de nem érdemes. A Liverpoolnak és Szoboszlainak is az az elemi érdeke, hogy rendszeresen pihenőt kapjon, ahogy az már a LASK ellen is történt az Európa-ligában.

JÁTÉK A LABDÁVAL

Többször is dicsérték angol szakértők a labdával való játékát. Kilóghat felfelé a PL-ből így is?
A labdás játék Szoboszlai legnagyobb erőssége, amit a PL-ben is bizonyítani tud. Az említett labdás mutatói mellett a posztján a top 5-10 százalékban van a ligában a helyzetbe kerülés szempontjából a 90 percenkénti 1,72 sikeres csellel, 2,8 progresszív labdavezetéssel, 46,8 pontos passzal, illetve a megjátszhatóság szempontjából is a fogadóként 5,5 progresszív passzal, azaz jól ismeri fel, hol vannak azok a területek, ahol támadásban fel tudja venni a labdát.

A FIZIKUM

Szoboszlai buldózerként rohanta végig az első hónapot a PL-ben mind mennyiségben, mind gyorsaságban. Fenntartható ez a fizikai teljesítmény a teljes szezonban?
Egész biztos, hogy nem. Az előző szezonban a Liver­pool középpályásai közül Fabinho játszott 2500 játékperc felett, de meg is látszott a teljesítményén, mellette még Jordan Henderson jutott valamivel 2000 játékperc fölé. Ahhoz, hogy megmaradjon Szoboszlai játékintenzitása, időről időre pihenőt kell kapnia.

A FEJLŐDÉS TEMPÓJA

A Bundesligában mutatott fejlődési tempó fenntartható a PL-ben?
Ha egy focista eljut oda, hogy a Premier League egyik topcsapatának meghatározó játékosa lesz, nehéz újabb és újabb plafonok áttöréséről beszélni. Ha a Bundesligában mutatott számait a PL-ben is hozni tudja, vagy akár csak megközelíti őket, már az is nagy eredmény lesz, hiszen itt már a világ legjobbjai ellen játszik három-négy naponta.

Liverpool V Leicester City - Pre-Season Friendly
Fotó: AFP / Suhaimi Abdullah / NurPhoto

A FEJLŐDÉS IRÁNYA

Miben kellene még fejlődnie Szoboszlainak?
Ha bármiben érdemi hiányossága lenne a posztján, nem került volna a Liverpoolhoz. Dominik komplex játékos, technikailag szinte kifogástalanul képzett. Persze minden készséget lehet csiszolni, de az ő esetében inkább arról kell majd beszélni, hogyan tud alkalmazkodni Jürgen Klopp speciális igényei­hez és olyan feladatokhoz, amilyeneket korábban nem kellett megoldania – mint például hogy egyik meccsen bal oldali 6-ost kell játszania, három nappal később meg jobb oldali 8-ast.

AZ ANFIELD ÚJ KEDVENCE

Jürgen Klopp és a szurkolók is a szívükbe zárták már a kezdetekkor. Mennyire betonozhatja be ez a helyét a csapatban?
Mohamed Szaláhot megelőzve még úgy is Szoboszlai vezeti a május–szeptemberi időszak mezeladási rangsorát, hogy csak júniusban érkezett. Azt hiszem, ez mindent elmond a teljesítményéről és a beilleszkedéséről. A szurkolók egyébként nem csak a technikai képzettsége miatt szeretik: Dominik holtversenyben vezeti a középpályások rangsorát a blokkolások terén, vagyis a szíve ugyanúgy megvan a játékhoz, mint az esze.

Nyitókép: MTI / EPA / Peter Powell

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
c-critical
2023. október 01. 23:52
"sokszor mélységi irányítóként, a védelem előtt futballozva lesz rá szüksége a szezonban, ez egyébként a válogatottban is többször előfordult már." ez egyébként diszfunkció mindkét csapatnál, ugyanis ahogy írták is, a számai a támadószekcióban klasszisok (azaz nem 6-os, nem 8as, hanem 10es poszton) , és minkét csapatban (a poolban, iletve a válogatottban is) azért kényszerül a képességeihez képest poszton kívül játszani , mert a keretben még poszton kívül játszva is sokkal jobb, mint az adott csapat posztra képzett (igazolt, vagy válogatott) játékosai. Igazán akkor fog nagyot menni Szobi, ha a Liverpool rendezi a középpálya védekező részét, ami valószínűleg télen meg is fog történni, szóval ha most le van nyűgözve mindenki Szobi teljesítményével kapcsolatban, akkor nézzük meg mit fog virítani az idény második felében, mert szinte biztos vagyok abban, hogy (méginkább) szét fogja csapni a PLt.
need-info
2023. október 01. 21:41
A húst mossuk meg, néhol vagdossuk be, tegyük egy nagy fazékba, eresszünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A hús mellé kerüljön 1 marék egész fekete bors, só, babérlevél, fokhagyma és 1 darab hagyma félbevágva. Fedő alatt addig főzzük, míg a hús puha nem lesz. A krumplit pucoljuk meg és vágjuk félbe vagy cikkelyekre, ahogy tetszik. A burgonyát tepsibe helyezzük, a maradék hagymát felvágjuk, majd a tepsibe szórjuk. A kész húst egyben vagy darabokra szedve a krumplira helyezzük, sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olajjal és a főzővízből kimért 1-2 evőkanál vízzel. 45-60 perc alatt a 180 fokos légkeveréses sütőben szép pirosra sütjük, ha úgy érezzük, még kell egy kis idő neki, akkor toljuk vissza a sütőbe.
Sztrovacsek
2023. október 01. 21:31
Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok...Szoboszlait akarok... Még, még, még, ennyi nem elég!!!!!!
akkor ki
2023. október 01. 20:47
Tökéletes elemzés! Gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!