Most eldől, kik a világ leggyorsabbjai, ők vannak versenyben

2023. augusztus 20. 18:21

A budapesti atlétikai vébé programjának leginkább várt versenye a 100 méteres síkfutás. Eldől, ki a világ leggyorsabb embere, és bemutatkoznak a világ leggyorsabb női futói.

2023. augusztus 20. 18:21
Meeting de Paris - Diamond League
Balázs Boldizsár

Minden atlétikai világbajnokság és olimpiai program egyik legérdekesebb versenyszáma, amikor bemutatkoznak a százas sprinterek, és mindenki azt latolgatja, ki hogyan időzíti a formáját.

A világ idei legjobb eredményével érkező brit Zharnel Hughes edzője nem más, mint a legendás Usain Bolt egykori mestere. 

Egy gyengébb előfutamban kevés is elég volt tőle, hogy biztos helyen elődöntős legyen. Nem is a startpisztolyra rajtolt, hanem szinte a többiek reakciójára. Annyi azonban mindenképp kiderült, hogy veszteni nemigen vesztett a formából, 9.63-at tudott idén.

Ez az eredmény tavaly világbajnoki címet ért volna, de kérdés, hogy bírják Hughes idegei, amik sokszor hagyták már korábban cserben. 

A legutóbbi két világbajnok amerikai. 

A négy évvel ezelőtti bajnok, 60 méteren közel verhetetlen Colemannak az a kérdés, hogy mennyire bírja a végét. A címvédő Fred Kerleynél épp ennek fordítottja igaz: végsebessége hiába elképesztő és stabil, ezúttal a harmadik elődöntőből 10.02-nem jutott a fináléba.

A kenyai Omanyala, az év talán legstabilabb vágtázója, 

akár az első afrikai győztese is lehetne a számnak, de a BBC vezető szakértőjeként dolgozó Michael Johnson úgy érzi, hihetetlen izomzata mellett problémás a technikája, kérdés, hogy pusztán az erő elég-e a világ tetejére.

Commonwealth Games - Birmingham 2022.
Ferdinand Omanyala kenyaiként az első afrikai sprinter győzetes lehet a világbajnokságnak. (Photo by Tim Clayton/Corbis via Getty Images)


Az előfutamok legmeggyőzőbb teljesítményét az amerikai Noah Lylestól láttuk. Minthogy ő a kétszáz méter uralkodója, szükségszerű, hogy a száz végén nagyon jöjjön. De ez a forma egy 100-as aranyat is érhet Lylesnak. Amit korábban a rajtja ellehetetlenített, de úgy tűnt az előfutamban, kitanulta egy százas szintjén is. 

A két amerikai mindenesetre nem fogta vissza magát a sajtótájékoztatón:

Ez a meccs már nem jön létre, de azért izgalmas döntő lehet ezzel a mezőnnyel:

 

Nem teljesen a semmiből, de váratlanul becsatlakozhat a legjobbak harcába egy jamaikai 22 éves srác, Oblique Seville is. Megverte a futamában az uralkodó világbajnokot, 9.86-tal beállította az egyéni csúcsát, és legjobb idővel van ott az elődöntőben. Nem úgy tűnt, hogy mindenét ellőtte, de az egyéni csúcstól igen nehéz már továbblépni.

A férfi 100 méteres döntőt 19:10-kor rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban. 

A vasárnapi délelőtti programban bemutatkoztak a világ leggyorsabb női is. Itt már a szezon alapján tisztább volt a kép, cserébe viszont nem sok új derült ki.

 A hatodik vébécímére hajtó Shelly-Ann Fraser-Pryce továbbra is a fejében bízhat, hogy beállítja Szergej Bubka rekordját az egy számban megnyert világbajnoki címek tekintetében.

Nála jobban senki nem kezeli a nyomást a mezőnyben, és ebben sportágak és nemek közötti összehasonlításban is kiemelkedő. Kérdés, hogy egy térdsérüléssel hátráltatott szezonban tud-e csak a fej dönteni.

Day 2 - World Athletics Championships Budapest 2023
Shelly-Ann Fraser-Price a budapesti atlétikai világbanokságon történelmet írhat (Photo by Sam Mellish/Getty Images)

Két legnagyobb kihívója a jamaikai honfitárs, Shericka Jackson,

aki bár a 200-at tartja még mindig első számának, a világranglistát vezeti idén a királyszámban is. Annak ellenére, hogy kétszer is kikapott 

a legjobb amerikaitól, Sha’carri Richardsontól, a harmadik nagy esélyestől,

 akinek viszont még sosem láttuk a nyomástűrését, mert magánéletbeli óvatlanságok (például marihuánával enyhítette az édesanyja elvesztése feletti gyászát) miatt eddig minden világversenyről lemaradt.

A vasárnap délelőtt legcsodálatosabb híre, hogy az országos csúcstartó Takács Boglárka elődöntőbe jutott 100 méteren. Ott lesz hétfőn a kivilágított pályán, a világ legjobbjai mellett. 

És még van tartalék a futásában: az egyenes ági elődöntős kvalifikációjához nem volt szüksége a legjobb eredményére.

Az elődöntőket és döntőket hétfőn rendezik, 20:35-ös és 21:50-es kezdéssel.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. augusztus 20. 21:32
Külön csoportban kellene, hogy induljanak a niggerek. Kutyákkal vagy lovakkal sem versenyeznek emberek futásban, itt mire jó ez a bohóckodás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!