Mi lesz veled, Fehérvár FC?

2023. július 25. 19:42

A hétvégén rajtoló NB I egyik legnagyobb talánya, miként szerepel majd a névadó főszponzorát és több alapjátékosát is elveszítő székesfehérvári alakulat, amely a tavalyi szezonban is épphogy benn maradt az élvonalban.

2023. július 25. 19:42
KODRO, Kenan; SCHÖN Szabolcs
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kezdjük a talán legfontosabbal: a tavalyi, a vártnál jóval gyengébb szereplést látva (emlékezetes, hogy Csongvai Áronék egy Vasas elleni, harmatgyenge 0:0-val hosszabbították meg élvonalbeli tagságukat). Ez több milliárdnyi kiesést jelentett a költségvetésből, de a mértékadó Transfermarkt rangsorában – a játékoskeretek értékét figyelembe véve – még így is az immáron Fehérvár FC néven szereplő alakulat a harmadik legértékesebb klub az NB I-ben 9,83 millió eurós (mintegy 3,7 milliárd forintos) összeggel. A MOL a hírek szerint évente mintegy 3-4 milliárd forinttal támogatta a klubot, e jelentős összeg kiesésével a székesfehérvári klub jóindulattal is a magyar élvonal középmezőnyében foglal helyet hozzávetőleg éppen 3-4 millárdos költségvetéssel. Viszonyításképpen: a legtehetősebb magyar klub, a Ferencváros (még úgy is, hogy a Bajnokok Ligája első selejtező körében kiesett) évi 10-12 milliárdból tervezheti a jövőt.

NEGO Loic
Egy korszak vége: a MOL és Loic Nego is elköszönt Székesfehérvártól... Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

Milyen hatással volt a több milliárd forintnyi költségvetés-csökkenés az FC Fehérvár játékoskeretére?

Az már közvetlenül az előző szezon zárásakor kiderült, hogy a magyar válogatott Loic Nego visszatért szülőhazájába. A válogatott játékos az élvonalba felkerülő francia Le Havre játékosa lett. A 2012 júniusától (!) Székesfehérváron futballozó Stopira is a távozás mellett döntött, a vártnál gyengébb teljesítmény nyújtó Marcel Heistert  bolgár Ludogorec szerződtette, Dárdai Palkó visszatért a Hertha BSC-hez

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán Artem Sabanov hazájában futballozik tovább (a jónevű Polisszja Zsitomirhoz írt alá), a másik ukrán, Jevhen Makarenko a kazah Ordabaszi játékosa lett, korábbi válogatott kapus, Kovácsik Ádám valamint a védő, Kojnok Zsolt a Mezőkövesdet választotta, míg a brazil Alefről és a román Claudiu Bumbáról a klub mondott le. 

Az érkezési oldalon eddig csupán a saját nevelésű Zeke Márió, a már  a válogatott keretben is számításba vett Spandler Csaba, az osztrák RB Salzburg utánpótlásából érkező Berki Marcell, a Veszprémből érkező Pető Milán (a Vidi korábbi válogatott futballistája, Pető Tamás fia), valamint a honi futballközeg számára teljesen ismeretlen francia Franck Bambock szerepel.

Ahogy azt a tulajdonos, Garancsi István, valamint Juhász Roland sportigazgató is elmondta,

 a korábbi koncepciótól teljesen eltérve a következő bajnokságban magyar játékosokra épül majd a csapat.

Jelentős hátrány, hogy a válogatott Fiola Attilára és a balhátvéd Hangya Szilveszterre – mindketten súlyos sérülés után lábadoznak – az őszi idény első fordulóiban még nem számíthat a svéd-lengyel Bartosz Grzelak nevével fémjelzett szakvezetés. 

A fehérvári szurkolók jobb csapatot érdemelnének Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az együttes az Újpest elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdi a szezont, és bár az alapcsapat (Kovács D. - Csongvai (Bese), Spandler, Larsen (Szerafimov), Zeke -  Flores, Rúben Pinto (Bambock) - Schön, Houri, Kastrati (Pető M.) - Kodro) nem tűnik gyengének, 15-16 játékossal lehetetlen végigfutballozni egy szezont.

S ha az elmúlt bajnokságból indulunk ki, biztosra vehető, hogy ez a szezon sem lesz sétagalopp a „Vidi” számára, és talán azoknak van igazuk, akik azt mondják: ebben a kiélezett helyzetben egy jóval karakteresebb, igazán kemény kezű szakvezetőre lenne szükség. A tavasz második felében megismert Bartosz Grzelak szimpatikus fiatalember, de rá semmiképpen nem jellemző, hogy ha a helyzet úgy hozná, még az öltöző falait is szétütné az eredményesség érdekében... 

Nyitókép: Schön Szabolcs és Kenan Kodro maradt – rajtuk sok múlik majd a következő szezonban!, MTI/Kovács Tamás   

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 26. 07:14
Hát, a feröeri ligába nem férnek be...
DE JÓ
2023. július 25. 22:32
Remélem, kiválasztódnak, ahogy a teljesítményük megkövetelné. Lehet, hogy a tengernyi eszükkel azt gondolták, hogy a milliárdok örökké tartanak, és bármit megengedhetnek magunknak? Élükön a klubbvezetéssel. Az a baj, hogy még így is a sokszorosát fogják keresni, mint bárki, aki dolgozik. 20-30 évvel ez előtt az volt a duma, hogy kevés a pénz, azért nincs foci. Most úgy tűnik, azért nincs, mert túl sok a pénz. "Langyos a sör, de nekünk így is jó...".
rugbista
2023. július 25. 20:44
A mi klubunkban 60 utánpótláskorú játékos van, egy kanyi állami vagy önkormányzati támogatást sem kaptunk tavaly és idén sem, mégis megvagyunk, játszunk a magunk és a gyerekek örömére. Próbálják meg Fehérváron is ugyanezt! Igaz, nem vagyunk focisok.
FredShine
2023. július 25. 20:32
Nem ment nekik a játék, de nagyon akarták és a legkisebb sikereknek is úgy örültek mintha bajnokságot nyertek volna. Talán csapatot kovácsol belőlük a sok közösen átélt nehézség, a vérfrissítés, és a korábban más csapatokkal bravúrokat elérő edző. Hajrá Vidi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!