Rendkívüli: megvan az első vezéráldozat, aki belebukik a műkorcsolya-belháborúba

2023. május 04. 08:00

A szerdán megtartott elnökségi ülésen döntés született: a külföldiek honosításában kiemelt szerepet játszó műkorcsolya szakági sportigazgatót, Vardanjan Gurgent felmentette a MOKSZ. Ezzel megvan a műkorcsolya belháború első vezéráldozata a mostanában számos vitával és konfliktussal terhelt sportágban.

2023. május 04. 08:00
null

Megelégelték a szövetségben a balhékat? 

Ahogy arról hetek óta részletesen és minden érintett szereplőt megkérdezve beszámoltunk róla, több fronton is vita alakult ki a hazai műkorcsolya szakágon belül. Az edző-szülő és edző-edző konfliktus a közelmúltban már egészen méltatlan szintre süllyedt. Az ügyben egy minapi edzéshelyszínen zajló pro és kontra atrocitás kapcsán már rendőrségi feljelentések is születtek, erről itt írtunk részletesen.

 

 

Arról se feledkezzünk el, hogy az elmúlt hetekben amellett sem mehettek el a szakág jövőjéért aggódók, hogy a folyamatos, elsősorban orosz származású sportolók honosítása – lett légyen az gyorsított eljárásban zajló módja, vagy akár honosítás nélküli, magyar színekben történő indítása – nagyon sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen például az idei junior világbajnokságra egyetlen Magyarországon született versenyző sem fért be a magyar válogatottba. A felnőtt vb-re is csak Láng Júlia utazhatott egyedül a karrierjüket idehaza kezdők közül. 

Sokan azt gondolták, hogy a minapi Sebestyén Júlia – Galambos Rita konfliktus is alapvetően a magyar versenyzők kiszorulása miatti edzői frusztrációk okán erősödhetett fel, ami megint felvethette a műkorcsolya ágazati sportigazgató, Vardanjan Gurgen felelősségét. 

Vardanjan Gurgen, a most felmentett szakági vezető (Kép: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség)
Vardanjan Gurgen, a most felmentett szakági vezető (Kép: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség)

A szakág irányításával megbízott szakember a szezonban felbukkanó problémák ellenére is úgy vélte e HUNSKATE weboldalán vele olvasható értékelésében, hogy „sikeres idényt zártak”. A számszerű eredményekben, kvalifikációs szempontból ez talán igaz is lehet, ugyanakkor eközben sokan tették fel a kérdést, hogy vajon ezekben a sikerekben mekkora része lehetett a hazai nevelésű versenyzőknek, ha be sem fértek a válogatottba. 

A szövetségben szerdán megtartott elnökségi ülésen döntés született:

a külföldiek honosításában kiemelt szerepet játszó műkorcsolya ágazati sportigazgatót, Vardanjan Gurgent felmentette a MOKSZ.

Ezzel megvan a műkorcsolya belháború első vezéráldozata a mostanában számos vitával és konfliktussal terhelt sportágban.

A nyitóképen: Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospár a 2022-es tallinni műkorcsolya Eb-n. Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2023. május 07. 14:15
Miért ne lehetne honosítani orosz meg akár ukrán, akár más már befutott sportolókat? Bár én a lenépszerűbb sportágakon túl nem mennék...
minona
2023. május 04. 17:04
Vardanjan nélkül se fog hirtelen fellendülni a magyar műkorcsolya és jégtánc.
I.N.R.I.
2023. május 04. 11:50
Késő. Árulókra nem lehet építkezni.
lazio154
2023. május 04. 11:24
Le vagyok maradva, eddig úgy tudtam a honosításhoz minimum 3 év, de akár 8 év itt lakás szükséges! Aztán a gránit Alaptörvényből is kell valamicskét magyarul beszélni. Vannak más feltételek is, de azt vegyük teljesítettnek. Erkölcsi fertőben szenved ez az ország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!