Egy szempontból véget ért a Szilágyi Liliána-ügy – itt tartunk most

2023. február 22. 13:36

Nincs mit kitenni a a kirakatba a Szilágyi Liliána-ügy kapcsán. Ha csak azt nem, hogy a Magyar Úszó Szövetség egy családon belül indult konfiktusnál az edzés és klubéletbe is átszivárgó problémák miatti érintettsége okán tisztán akart látni és eseti vizsgálóbizottságot hívott életre, amelynek munkája végén a MÚSZ eseményein nem kívánatos személlyé nyilvánította Szilágyi Zoltánt. Most annak is pont került a végére, hogy ezt jogszerűen tették.

2023. február 22. 13:36
null
Csisztu Zsuzsa

Ahogy erről a Mandineren beszámoltunk, a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Liliána esetének kivizsgálására létrehozott eseti vizsgálóbizottsága szemszögéből lezárult az ügy, a bizottság nem csupán fontos tényfeltáró munkát végzett el és hozta meg határozatát, de tette azt jogszerűen, sőt  ahogy a Fővárosi Törvényszék tegnapi jogerős döntése értelmében kiderült, Szilágyi Zoltán személyhez fűződő jogait sem sértve. 

De hogy jutottunk idáig, hogy egy családon belüli erőszakra utaló és családon belüli belső ügyeket sejtető magánügyből valójában miként lett a MÚSZ által is tárgyalt közügy?

Idézzük fel röviden a magyar úszósport egyik legmegrázóbb szülő-gyerek, edző-tanítvány esetét, amely erőteljesen tematizálta a sportág eredményeken kívüli megítélését az elmúlt bő egy évben!

A családon belüli magánügyböl közügy

Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Szilágyi Liliána 2021 decemberében, az Elviszlek magammal című műsorban beszélt először azokról a testi és lelki borzalmakról, amelyek - elmondása szerint - őt, édesanyját és húgát érték a korábbi olimpikon úszó édesapja, Szilágyi Zoltán részéről.

A Magyar Úszó Szövetség akkor és azért érezte szükségét, hogy belépjen a képbe, mert Szilágyi Zoltán korábban lánya edzőjeként és klubvezetőként is része volt a magyar úszósportéletnek,

s a bántalmazó viszony, úgy tűnt, túlterjeszkedett a magánélet területein és bekúszott az uszoda világába. 

Ezért hívott életre a MÚSZ egy eseti vizsgálóbizottságot, amely kifejezetten szakértőkből, büntetőjogászokból, gyermekvédelmi szakemberekből, pszichológusokból álló grémiumként állt neki egy korábbi bírósági ítéletet alapul véve vizsgálódni és tanukat meghallgatni, amely végül arra a döntésre jutott, hogy a MÚSZ versenyein és eseményein Szilágyi Zoltánt nem kívánatos személlyé nyilvánította. 

Ezt itt foglaltuk korábban össze a Mandiner olvasóinak: 

 

 

Szilágyi Zoltán úgy döntött, visszavág

Szilágyi Zoltán már a botrány kezdetekor jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet.

A felek között még június elején lett volna egy békéltető tárgyalás, ám itt nem jutottak dűlőre, Szilágyi Liliána kijelentette, nem akar és nem is fog békülni, így a peres eljárás elkerülhetetlen volt. 

Az egyébként ügyvédként dolgozó édesapa becsületsértés miatt fogta perbe lányát. A tavaly nyári bírósági szünetet követően szeptemberben a Budapesti II. és III. kerületi bíróság épületében meg is kezdődött a tárgyalás a két főszereplő meghallgatásával. Az apa zárt tárgyalást szeretett volna, ezt a bíróság azonban nem rendelte el, így a sajtó nyilvános tárgyaláson a korábbi úszónő további részleteket árult el  szülő-gyerek kapcsolat nem hétköznapi mélységeiről. Meglepő fordulat jött itt, hiszen a rágalmazási pert  tárgyaló bíró, azt a tárgyalást felfüggesztette, és hivatalból feljelentést tett, így a volt úszónő apja ellen nyomozást indítottak. Ez az ügy tehát még most is tart. 

Szilágyi Zoltán a MÚSZ bizottsági tagokat is perbe fogta - volna

Szilágyi Zoltán nem csupán saját lánya ellen indított rágalmazási és becsületsértési magánvádas eljárást, de ugyanígy szerette volna számonkérni a MÚSZ által felállított eseti vizsgálóbizottság tagjait is,

na, ennek az ügynek tett a végére pontot most a Fővárosi Törvényszék (FT).  Utóbbi ugyanis jogerős döntése értelmében a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által felállított eseti bizottság tevékenységét jogszerűnek találta, így elutasította Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentését a Szilágyi Liliána ügyével foglalkozó testület tagjai ellen az őt elmarasztaló megállapításaik nyilvánosságra hozatala miatt.

A MÚSZ keddi közleményéből ugyanis kiderül, hogy a végzés indoklásában a FT egyértelműen kimondja, hogy a bizonyos ügyekben eljáró testületek adott esetekben kénytelenek olyan megállapításokat megfogalmazni, amely ugyan sértheti az eljárás alá vont személy jó hírnévhez fűződő jogait, ám

nagyobb érdek fűződik ahhoz, hogy ezeket a tényeket megosszák a közvéleménnyel.

A múlt héten született FT-végzés helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, azaz jogerősen kimondta, hogy a Papp Gábor vezette testület semmilyen formában nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést, azaz az eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg a törvényszék. Természetesen a jogi hierarchiát ismerve létezik még felülvizsgálati eljárás a Kúria keretei között, de ettől függetlenül ez a döntés már most jogerős. 

Az eset tanulságairól a Mandineren Wladár Sándor MÚSZ-elnök is elmondja majd véleményét, a Mandiner folytatja tehát a témát. 

A nyitóképen: Szikágyi Liliána. Fotó: MTI//Illyés Tibor

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2023. március 14. 05:08
Kössz a bókot. :)
Lord Vader
2023. március 14. 05:07
Mégis a férfit fogják meghurcolni. A sztálinista kirakatperekhez kezd hasonlítani...vagy legalábbis a Depp vs. ágybaszaró ügyhöz. Itt már bizonyítékok hiányában, pusztán szóbeli vallomással bárki elítélhető? Vagy csak a szokásos, hogy minden férfi potenciális erőszaktevő, mert pénisszel születik.
Lord Vader
2023. március 14. 05:05
Lelkileg, pszichikailag annyira megviselte szegényt, hogy a félmeztelen picsájáról készült fotókat posztolgatta az Instaszaron. Aki ellen erőszakot követnek el nem így viselkedik. Nem csodálkoznék ha kiderülne az egész csak színjáték. Ha nincsenek eredmények jó lesz a hírverés is.
Pandaka pygmaea
2023. március 14. 01:17
Aztán nehogy az legyen a vége, mint a J. Depp vs Amber Heard ügynek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!