A vívó-világbajnokság legértékesebb negyedik helye a magyar férfi párbajtőrcsapaté

2022. július 22. 20:54

A Siklósi Gergő, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összetételű magyar férfi párbajtőrcsapat negyedik helyet szerzett a kairói vívó-világbajnokságon. Bár érem nem jár érte, a jövőre nézve ez a legértékesebb helyünk az idei vébén.

2022. július 22. 20:54
null
Balázs Boldizsár

A párbajtőr az a fegyvernem, ahol a tusokat a fizikai valóságban picit is tájékozott laikus legalább a felszínen rögtön megérti. Nincsenek szabályok a támadásra való jogot illetően, mint a kardban és a tőrben; a feladat legalább elvileg egyszerű.

Szúrd meg a másikat, és ő ne szúrjon meg téged.

A minden további nélkül működő egyetlen lényeges szabálynak köszönhetően ez a legelterjedtebb vívó fegyvernem. Ha egy gyerek gyors reflexszel és pontos térérzékkel és sima idegrendszerrel és jó stratégia-szimattal (és-és-és...) születik ma már bárhol a világon, világklasszis párbajtőröző lehet belőle. Bizonyítékként álljon mondjuk Rubén Limardo, London olimpiai bajnoka és az idei budapesti Grand Prix lenyűgöző győztese. Venezuelai.

Rubén Limardo védi Nagy Dávid támadását az idei budapesti egyéni Grand Prix döntőjében, márciusban. <br> Fotó: Illyés Tibor / MTI
Rubén Limardo védi Nagy Dávid támadását az idei budapesti egyéni Grand Prix döntőjében, márciusban.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ennek megfelelően a mindenkori párbajtőr mezőny a legtömöttebb. A világranglista első két csapata már nem is európai. A négy hete egymással még Európa-bajnoki elődöntőt vívó Izrael és Dánia az éppen zajló kairói vívóvilágbajnokság csapatversenyén még a legjobb 16 közé sem jutottak.

Ellenben a Siklósi Gergő, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összetételű magyar csapattal, amely a mai napon negyedik helyet szerzett – a negyeddöntőben az Imre Géza kárára egyéni olimpiai bajnok Parkkal felálló Koreát legyőzve, majd a világbajnoki címét végül megvédő Franciaországtól és az uralkodó olimpiai bajnok Japántól kikapva az elődöntőben illetve a bronzmeccsen.

Az olimpiai bajnok japánok jobbak voltak a mai bronzmeccsen. Fotó: Augusto Bizzi / FIE
Az olimpiai bajnok japánok jobbak voltak a mai bronzmeccsen. Fotó: Augusto Bizzi / FIE
A példátlanul fiatal, 23 év átlagéletkorú csapat üveges tekintettel vonult le az év fő versenyének helyszínéről, a kairói Olimpia Komplexumból. Ez jó. Amíg többre vágynak, egy olimpiai bajnoki címre is van esélyük.

Párizsba viszont előbb ki kell jutni, és ehhez egy nagyon szilárd kiindulási alap a mai vébé-negyedik hely. Miután az előző olimpáról lemaradtak csapatban, nagyon hátulról kezdték meg a ma lezáruló idényt a világranglistán. Általában már a legjobb nyolcért is kiélezett asszót kellett vívni. A Tokióban kiesett pontok jelentette nagy hátrányt a csapat a mai világbajnoki negyedik helyével behozta; egyenesbe jöttek a jövő tavasszal kezdődő kvalifikációs sorozat előtt.

Aki be akar előzni egy olimpiai helyre, arra most már nem nagyon lesz módja anélkül, hogy meg kelljen vernie a magyarokat.

A tokiói olimpia minden egyes férfi párbajtőr-csapatmeccsét a papíron alacsonyabban jegyzett fél nyerte. A negyeddöntőtől az aranymeccsen át az összes helyosztóig. A végén a házigazdaként harci tűzben izzó Japán története első vívó aranyát szerezte meg. A tanulság: ott kell lenni az olimpián, majd mindenkinél jobban akarni.

Az elsőhöz fontos lépést tett ma a magyar csapat a negyeddöntőben. Az éremmeccsek utáni arcaik láttán pedig megnyugodhattunk: az akarással sem lesz baj.

Nyitókép: Andrásfi Tibor találata az elvesztett villágbajnoki elődöntőben az ellen a franciák ellen, akiket az olimpiai címhez vélhetőleg meg kell majd verni Párizsban. Fotó: Augusto Bizzi / FIE

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. július 30. 19:25
Senki Alfonz: nincs! Ahogy a másik konvenciális szakágban a tőrben sem.
bölcsuhú
2023. július 30. 19:22
A szerző mit nézett? A férfi párbajtőrcsapat 5-ik a VB-n. Itt a hivatalos táblázat: https://www.fencingworldwide.com/en/2986-2022/results/
Senki Alfonz
2022. július 23. 15:37
A kardban is van együttes találat!!! A párbajtőrben is, ha egy kis időkülönbségen belül van a két találat!
bölcsbagoly
2022. július 23. 14:56
Na van egy újabb éremesély (vagy csak negyedik hely?!) a női kardcsapat esetében. megvertük az olaszokat 45-43-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!