Könyv jelent meg Szekeres Pál paralimpiai bajnokról: „Nem az érmek megnyerése volt bravúr, hanem hogy visszatértem az életbe!”

2022. június 01. 12:48

Nem akármilyen életút nem akármilyen könyvbemutatójára került sor a napokban. A kötet főszereplője a honi sportélet egyik legszínesebb alakja, az első sportember a világon, aki az épek, majd egy kis híján végzetes tragédia után a paralimpikonok között is ötkarikás érmet nyert.

2022. június 01. 12:48
null
Vámos Tamás

Szekeres Pál vívóról írt kötetet Antal-Ferencz Ildikó újságíró. Az először az épek, majd a paralimpikonok közt is kiválóan teljesítő, háromgyermekes sportemberről készült kötetet kedden mutatták be.

Az eseményt a magyar sportélet számos legendája megtisztelte. A Nemzet Sportolói közül jelen volt Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő és Schmitt Pál, valamint a Szekeres Pállal az 1988-as, szöüli olimpián bronzérmet nyerő tőrcsapat tagjai (Érsek Zsolt, Szelei István, Busai István, Gátai Róbert), Szabó Bence és Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívók, Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó, Veres Amarilla paralimpai bajnok vívó, Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüstérmes vívó, a házigazda szerepét pedig Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke töltötte be.

Más az öngyilkosságra gondolt volna, ám ő a tragédiája után szárnyakat kapott

Elsőként a korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál méltatta Szekeres Pált.

„Palival, pontosabban a családjával több, mint 40 évre nyúlik vissza a kapcsolat, már az édesapját is ismertem, akivel az egyik szállodában, egy vizsga kapcsán találkoztam. Először azt hittem, valamilyen orvos, hiszen fehér köpenyben szaladgált hihetetlen sebességgel közöttünk, aztán kiderült, ő a cukrász!

Súlyos baleste után más az öngyilkosságra gondolt volna, ám ő a tragédiája után szárnyakat kapott, diplomát szerzett, sportvezető, szövetségi kapitány, majd államtitkár-helyettes is lett, egyszerűen nem hagyta, hogy a tehetsége szétfolyjon, Szekeres Pál egész élete követendő példa az egészséges és fogyatékos emberek számára egyaránt”

Legendák egymás között: Kamuti Jenő, Szekeres Pál, Rejtő Ildikó Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook
Legendák egymás között: Kamuti Jenő, Szekeres Pál, Rejtő Ildikó Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook

Mindannyiunk példaképe lett!

A könyvbemutatón természetesen jelen volt Szekeres Pál nevelőedzője, Beliczay Sándor is, akivel több, mint 45 évre nyúlik vissza a munkakapcsolat és az ismeretség.

„Óriási öröm, hogy itt lehetek, mint ahogy az is, hogy Palival 1976-tól 2012-ig tartott a mester - tanítvány kapcsolatunk. Amikor 46 éve elkezdtük a közös munkát, egyikőnk sem gondolta volna, hogy jó pár évtized után, számos sikert követően, egy róla szóló könyv bemutatóján méltathatom majd őt és a pályafutását. A világbajnoki és a szöuli csapatbronz után jött az a szörnyű közúti baleset, amely az előzetes álmainkat ugyan kettétörte, de Pali nem hagyta magát, és már talán a kórházban el kezdte tervezgetni az új életét.

Sőt, azt tapasztaltuk, hogy a német nővérek e pár nap alatt megtanultak folyékonyan magyarul káromkodni. Tehát Pali már ekkor sem töltötte tétlenül az idejét, mint ahogy a gyógyulását követően sem. Nyugodtan kijelenthető: a balesete után eseménydúsabbak lettek a napjai! Kerekesszékben nyert paralimpiát, világ- és Európa-bajnokságot, diplomát szerzett, politikus és ami a legfontosabb: mindannyiunk példaképe lett!”

Számos olyan dologra is megtanított minket, amellyel biztos nem találkozunk, ha nem vagyunk élsportolók

Ezt követően a tanítvány, Krajnyák Zsuzsanna méltatta mesterét.

„Egyértelműen Palinak köszönhetem a pályafutásomat, és külön köszönet, hogy számos olyan dologra is megtanított minket az életben, amellyel nem találkozunk, ha nem vagyunk élsportolók.

hanem az élet egyéb területein felmerülő problémáinkra is mindig próbált megoldást találni. Jóindulatát és empátiáját az is jelzi, hogy amikor egy világverseny utolsó előtti napján, a döntők előtt volt a bankett, és mi a megbeszélt, este tízórai takarodót nem tartottuk be, akkor is rendkívül kedvesen, de határozottan utasított minket a pihenőre…”

Egy igazi példakép teljes élete Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook
Egy igazi példakép teljes élete Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook

Amire egészséges sportolóként vágytam, azt kerekesszékes vívóként kaptam meg!

A „Kilőve a Holdra” című könyv főszereplője, Szekeres Pál érthetően meghatottan idézte fel élete döntő mozzanatait.

„Amikor a németországi autópályán történt baleset után a bonni kórházban feküdtem, azt vettem észre magamon, hogy addigi életemnek egyfajta külső szemlélője lettem. Fogalmam sem volt, hogyan tovább és mi lesz velem? Mi lesz a családdal, az edzésekkel, a hétvégi bulikkal a Fortuna diszkóban, amelynek szervezésében élen járt az itt is jelenlévő Szabó Bence… Egy szóval súlytalannak, reménytelennek és esélytelennek éreztem magam, ám mégis abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nem csak gyermekként, hanem felnőtt férfiként is egy csodálatos család vett körül. A szüleimtől rengeteg szeretetet kaptam, Anikó egy csodálatos feleség, aki mindig vigyázott rám, és ennek a szeretetteljes környezetnek a manifesztációja lettek a gyermekeink.

Nyugodt szívvel kijelenthetem: amire egészséges sportolóként vágytam, azt kerekesszékes vívóként kaptam meg. Nem akarom magam túlmisztifikálni, hiszen én csak tettem a dolgom, maradtam az az egyszerű zuglói srác,aki voltam, de igazából a balesetem után, kerekesszékes sportolóként kerültem reflektorfénybe. Ez egyben hatalmas felelősség is volt, az első Orbán kormány idején például én vázoltam föl az illetékeseknek, mi is az a parasport. A vívók egyébként egy remek család, mindenkinek azt tanácsolom, próbálja ki a sportágat, nem bánja meg, hiszen a világ legjobb dolga vívni. S ebben a közegben igazán értékes emberré is válhatsz: nem véletlen, hogy közülünk nem csak sportvezetők kerültek ki, hanem – többek között - köztársasági elnök és kórházigazgató is. Egyébként nem véletlenül szoktam mondani: a karrierem során nem az érmek megnyerése, a különböző pozíciók betöltése volt bravúr, hanem hogy visszatértem az életbe. Azt szokták mondani, hogy az ember addig él, ameddig céljai vannak. Nekem pedig még nagyon sok célom van…”

Nyitókép A Nemzet Sportolója, Schmitt Pál is méltatta Szekeres Pált Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. június 01. 19:52
Valóban példakép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!