A visegrádi győztes van der Poel vezeti a Girót a budapesti időfutam után is, Fetter Erik nyerte a magyar házi csatát

2022. május 07. 19:21

A brit Simon Yates nyerte a Giro d'Italia második szakaszát, a budapesti időfutamot. A mai napon második Mathieu van der Poel megőrizte első helyét az összetett versenyben, így rajta maradt a rózsaszín trikó. A magyarok közül a legjobb a szám országos bajnoka, Vetter Erik volt.

2022. május 07. 19:21
null
Balázs Boldizsár

Mathieu van der Poel visegrádi győzelme után egy budapesti időfutammal folytatódott az a három nap, amit a világ egyik legfontosabb kerékpárversenye, a három hetes Giro d'Italia Magyarországon tölt. Ma egy kicsit több mint 9 kilométeres táv várt a mezőnyre. A Hősök terétől indulva alapvetően lapos volt a szintrajz, míg a Budai Várhegy tövében, a Ponty utcánál fel nem fordultak a meredek utolsó szűk 2 kilométerre.

Az egyenkénti időfutam azt jelenti, hogy a versenyzők egy perc különbséggel indulnak egymás után. Nincs szélárnyék, különleges kialakítású bicikliket (és bukósisakot) használnak ilyenkor, amiknek elsődleges tervezési szempontja az aerodinamika. Az áramvonalasságért cserébe viszont a profinak szerény kis dombocskának tűnő Várhegy is megmászandó akadály ezeken a bringákon.

A verseny két fő téttel bírt. Egyrészt, Mathieu van der Poel meg tudja-e tartani az összetett vezető helyét, ezzel viselheti-e holnap Kaposvártól Balatonfüredig is a mitikus rózsaszín mezt. Másrészt az időkülönbségek számítottak még fontosnak az összetettre is esélyes versenyezők között – ők azok, akik a túl izmos van der Poelnál sokkal jobban fogják majd bírni a (csonka-)magyarországi várakhoz tartozóknál pár ezer méterrel magasabb olasz hegyeket.

Van der Poel ellen szólt, hogy a visgrádi fellegvárban aratott tegnapi győzelme elég sokat kivett belőle. Mellette az, hogy a budapesti egy rövid pálya volt, 12 perc körüli győztes idővel, ami alatt már 10 másodpercet is nehéz adni a legjobbak között, míg van der Poel előnye például az olimpiai ezüstérmes időfutammenő Tom Dumoulinhez és a mezőny javához képest 14 másodpercre rúgott.

Mathieu van der Poel a visegrádi hegyibefutó után kimerülve az országút szélén. Fotó: Fabio Ferrari / AFP
Mathieu van der Poel a visegrádi hegyibefutó után kimerülve az országút szélén. Fotó: Fabio Ferrari / AFP

A holland sztár végül nagyot menve második helyen végzett, megelőzte a specialista Dumoulint a mai napon, és megtartotta a rózsaszín trikót.

Mindössze három másodperccel előzte meg van der Poelt a brit Simon Yates, aki mai teljesítményével feljött az összetett második helyére. Yates összetett esélyes is: nem csak a rózsaszín trikó ideiglenes hordásában érdekelt, hanem abban is, hogy a három hét végén is rajta legyen a mitikus mez. Ehhez egyszer volt már kétségbeejtően közel: 2018-ban, mikor az első két hetet leuralva, tizenhárom napon át vezetve, három hegyi szakaszt megnyerve vezetett az utolsó előtti szakaszig. Ahol is a teljes összezuhanás következett. Egyetlen hegyi napon elveszített negyven percet és természetesen a versenyt is. Azóta neki van egy befejezetlen ügye a Giróval.

Az összetett fő esélyesei közül a 2019-es győztes, a mezőnyverseny olimpiai bajnoka az ecuadori, Richard Carapaz sokat, 28 másodpercet kapott az időfutamon. Lépéskényszerben lesz majd a következő három hét olasz szakaszain.

Ami a magyarokat illeti: a szám magyar bajnokaként nemzeti színekben tekerő Fetter Erik hozta a legjobb időt, egy másodpercet verve Peák Barnabásra. Fetter 38 másodperc különbséggel a a 45. lett ma. Peák az 51. helyen végzett. 

Valter Attila a mai napon biztonsági ráhagyással fékezett a kanyarokban, és az egyenesekben is némileg meghagyta magának, hogy kiélvezze az egyszeri élményt, hogy saját városában tekerhet a világ egyik legfontosabb kerékpárversenyén. Percen belül volt így is a győzteshez képest. Ma kiderült, előrébbvaló neki, hogy a három hét során nyerjen egy szakaszt, mint egy nagyon erős összetett helyezés a legvégére.

A biztatásra, amit a magyarok és nagyjából a többiek is kaptak, nincsenek szavak. A legnagyobb hangulat talán a Ponty utcában, a kritikus mászás elején volt. Hanggal érdemes nézni:

A szűk utca, a tömött sorok, a hangerő – tényleg az a szint, amit az évszázados bringakultúrájú Olaszországban, Franciaországban vagy Belgiumban is megirigyelnek. Gyorsan tanulunk sportőrületben!

A Giro d'Italia magyarországi része holnap zárul. A harmadik szakasz Kaposvárról rajtol, megmutatjuk a világnak a Somogyi-dombságot, a Kis-Balatont, a Káli-medencét, Balatonfüredet. Nem panaszkodhat kétszáz ország százmillió körüli TV-nézője.

Az eseményt, ahogy minden évben, világszerte, az Eurosport 1 közvetíti teljes egészében. A magyarországi szakaszokat az M4Sporton is figyelemmel lehet követni.

Nyitókép: a trikót végül megtartó Mathieu van der Poel a Halászbástya előtt a Giro d'Italia budapesti időfutamán. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2022. november 21. 12:08
Szép volt fiúk, de kicsit jobb eredményt vártam a magyaroktól.
pemete jakab
2022. május 12. 18:59
Érdemes lenne megmutatni a versenyzőknek Felcsútot: disznóólak, istállók mellett egy hipermodern stadion, sportcsarnok, edzőkomplexum. Igazi Hungarikum!
Párhuzamos különvélemény
2022. május 12. 18:59
Egyfajta megelégedés látni azt, hogy ezen a sok kis pitiáner szemétkezdésen kívül, amivel összeszennyezitek itt a kommentoldalakat már évek óta, semmi más nincs a "kezetekben" (az agyatok helyén) a 4. 2/3 után sem. Ugyanezt folytatjátok, mert ilyen korlátoltan csak ennyire vagytok képesek. Hajrá Fidesz 2026!
kizökkentidő
2022. május 12. 18:59
Csak ezt a rózsaszín pólót tudnám feledni. Nem kicsit olyan, mintha a buzifelvonulásra lenne érzékenyítés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!