Visszalépett a bajnokságtól a müncheni focicsapat

2022. április 06. 16:22

Január elején jelentett csődőt, majd március végén visszalépett a bajnokságtól a 47 éve alapított csapat. A német labdarúgó-szövetség illetékesei értetlenül állnak a fejlemények előtt. Nem gyakori eset ez a német profi futball történetében. Ám a tényeken nem lehet változtatni: valószínűleg örökre eltűnt a labdarúgás világából a Türkgücü München.

2022. április 06. 16:22
null
Edvi László

Nem hallották még a Türkgücü München nevét?

Valószínűleg az ezredforduló környékén a Hoffenheimét sem. Az RB Leipzigét meg nem is hallhatták, hisz’ azt a gárdát csak 2009-ben alapították. Akkor a Türkgücü már 34 éve létezett. És az elmúlt években komoly célokat fogalmazott meg.

Szurkolói a Hoffenheimhez és a Leipzighez hasonlóan Bajnokok Ligája részvételt vizionáltak.

Kik (voltak) ők, és milyen múltjuk van?

1975-ben, amikor még két, egymástól fallal és műszaki zárral elválasztott Németország létezett, néhány török vendégmunkás alapította az SV Türk Gücü Münchent. Abban az évben amikor a Bayern München zsinórban másodszor nyerte meg Bajnokok Ligája elődjét a BEK-et.

Amikor az Európa-bajnoki, és a világbajnoki címet is az NSZK birtokolta.

A vendégmunkások focicsapata a legalacsonyabb ligában kezdte, de hamarosan kinőtte azt. Egyre feljebb került, miközben egyre népszerűbbé vált. Előfordult, hogy 12.000. néző előtt játszotta hazai mérkőzését. Az ötödosztályban. Itt kezdte németországi pályafutását az a Cacau, aki később, Joachim Löw kapitánysága idején 23-szor szerepelt a National11-ben.

Ám a klub az ezredforduló elején csődbe ment. Beolvadt egy másik török vendégmunkásokat tömörítő kompániába, az Ataspor Münchenbe. Az új csapat, az SV Türkgücü Ataspor 2013-ban érte el a hatodosztályt. Majd 2016-ban érkezett egy dúsgazdag vállalkozó, Hasan Kivran, és

elkezdett ömleni a pénz a csapathoz

, amihez sikerek is társultak. Évente emelkedtek egy osztályt. 2018-ban megnyerték a hatodosztályt, 2019-ben pedig a 14 csoportos ötödosztály Dél-Bajor régióját.

Hasan Kivran a Törökországban született, befektetési tanácsadó céget vezető üzletember a ’80-as években játszott a csapat jogelődjében. Aztán—mint már szóba került -- 2016 óta tulajdonosa. Négy év alatt több mint egymillió eurot költött rá a saját vagyonából.

Azt csinálta kicsiben, amit Dietmar Hopp nagyban a Hoffenheim csapatánál.

 A 2019-20-as bajnokságot már Türkgücü München néven kezdték az ötcsoportos Regionalliga bajor térségében. És beköltöztek az önkormányzat tulajdonában lévő Stadion an der Grünwalder-be. A hazai mérkőzéseiket ebben a 15.000-es stadionban játszva őszi bajnokok lettek. És március elején, amikor a koronavírus-járvány megjelenése miatt felfüggesztették a pontvadászatot toronymagasan az élen álltak. Mivel az amatőrök bajnokságát nem fejezték be, de a profi harmadosztályt igen, és onnan lettek kiesők, a Türkgücü egyikük helyére lépve

a 2020-21-es évadot a Bundesliga3-ban kezdhette.

Vagyis Németország legjobb 56 csapata közé került, hiszen mind az első-, mind a másodosztályban 18-18 csapat van, a harmadik vonalban pedig 20. Ezek mind olyan focistákat alkalmaznak, akik nem munka mellett sportolnak, hanem ezért kapják (sokan igen komoly) fizetésüket.

Ez okozta a müncheni gárda vesztét, de ne szaladjunk ennyire előre!

A Türkgücü néhány mérkőzését a 63.000 néző befogadására alkalmas müncheni Olimpiai Stadionban rendezte. MTI FOTÓ/ EPA/ DPA/MATTHIAS SCHRADER
A Türkgücü néhány mérkőzését a 63.000 néző befogadására alkalmas müncheni Olimpiai Stadionban rendezte. MTI FOTÓ/ EPA/ DPA/MATTHIAS SCHRADER

A név egyébként török hatalmat jelent.

A jelmondatuk pedig: hagyományőrzés a kultúrák összefonódásával.

Ezt vallották a focistáik is.

„Müncheni vagyok, de török. 100%-osan azonosulni tudok a klub identitásával, és ez számomra ideális állapot” – mondta a csapat egyik ikonja, Ünal Tosun.

Szurkolói szerint olyan volt ez a csapat, mint egy török válogatott Németországban. Azért a sikerekhez kellett néhány máshonnan származó focista is. A Bundesligában való bemutatkozáskor volt koreai, montenegrói, horvát, bosnyák, osztrák, holland, amerikai focistája is.

Erről Roman Plesche, a sportigazgató a sikerek idején ezt mondta:

„Igyekszünk mindig török klub maradni.  Erre figyelünk a keret összeállításakor, de a sikeresség is nagyon fontos. Vagyis igazolunk más felmenőkkel rendelkező játékosokat is. Ám ha két azonos képességű játékos közül kell választani, akkor a török ősökkel rendelkezőt részesítjük előnybe.”

A Türkgücü München szenzációsan mutatkozott be a profi futballban.

Elég rendesen berúgta az ajtót. A nyitófordulóban döntetlent játszott a bajnok Bayern „Campus”-szal. A nagy Bayern amatőr csapatában játszott azon a találkozón a friss BL-győztes Hoffmann, Richards, Musiala, Zirkzee és Dajaku. Majd a Türkgücü a második játéknapon 3-0-ra kiütötte a kétszeres bajnok, Bundesliga alapító Kaiserslauternt. 11 forduló után a 5 győzelemmel, 4 döntetlennel és 2 vereséggel

egy pontra volt a feljutást érő második helytől.

Másokon kívül megelőzte a városi riválist, az 1860 Münchent, a korábban a Bundesligában bajnoki címet szerzett Kaiserslauternt, a Német Kupát elhódító Bayer Uerdingent, és az előző évi bajnokot, a Bayern München már említett amatőrcsapatát. A szezon végén a középmezőnyben végzett, az említett csapatok közül csak a „müncheni oroszlánokat” nem tudta maga mögött tartani.

Vagyis joggal mondhatták szurkolói, hogy 

a bajor főváros harmadikszámú csapata lett

, és még merészebb álmokat is szövögettek. A vezetők 2023-ra a Bundesliga2-be jutást tűzték ki célként.

Beköltözött München csodálatos stadionjába, melyet az 1972-es olimpiára építettek. Úgy tűnt fényes jövő vár rá.

Ám az idei év elején robbant a bomba: a Türkgücü bajnokság közben csődöt jelentett.

Türkgücü nevű csapat játékosa a közeljövőben nem húz cipőt. Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader
Türkgücü nevű csapat játékosa a közeljövőben nem húz cipőt. Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader

Kivrannak pénzügyi gondjai adódtak, mindenféle homályos részvényügyletekkel próbálta menteni a menthetőt, de utólag sokan úgy vélik, hogy össze-vissza beszélt.

Az ilyen dolgokat nem szeretik Németországban. 

Kilenc büntetőponttal sújtották a csapatot.

Majd kicsit később további kettővel. Reménytelen helyzetbe sodródott.

A világbajnoki mérkőzések miatti szünet alatt a klub a következő közleményt hozta nyilvánosságra:

"A Türkgücü München Fußball GmbH & Co. KGaA-nak

2022. március végén be kell fejeznie a harmadosztályban a szereplését.

Ezt a klub vezetése közölte a csapattal és a klub alkalmazottaival."

Max Kothny ügyvezető igazgató ezt nyilatkozta a végzetes kommüniké után:

"A szezon végéig várható bevétel messze nem fedezi az üzemeltetési költségeket. Sajnos az elmúlt hetek intenzív erőfeszítései ellenére nem sikerült új befektetőt találni."

Szomorú nap a harmadosztály számára – mondja Manuel Hartmann, a Bundesliga3 versenyigazgatója. -- Természetesen a Türkgücü München és érintett munkatársai szenvedik el a legnagyobb károk. Ugyanakkor az egész bajnokságra nézve negatívum, ha egy klub szezon közben kiesik. Arra kell törekedni, hogy ez egyedi eset legyen, soha más csapattal ilyen ne fordulhasson elő.

A Türkgüci München az elmúlt héten már nem lépett pályára. Eddigi eredményeit törölték, az utolsó helyre sorolták, a bajnokságot 19 csapattal fejezik be.

Valószínűleg a Türkgücü München története ezzel örökre véget ért.

 

 

A nyitóképen: Münchenben csak két profi focicsapat maradt. Az 1860 München jelenleg is a Bundesliga3-ban szenved, de a képen látható Bayern évek-évtizedek óta a világ egyik legjobbja.

MTI/EPA/Pool/Makszim Szemetov

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Káj-Ármin
2022. április 10. 00:23
Mekkora szaaaaarrr, edvi-csupakisbetű-szardíner-lacuska... Egy komoly, magára valamit is adó polgári (hehe) napilapban ilyesmi egyszerűen nem jelenhetne meg. Persze nem olvastam el a cikket, mert a cím alapján egyből tudtam miről lesz benne szó, mivel ez a sztori kb. 3-4 héttel ezelőtt már lefutott Németországban... Jó reggelt! DE ilyen címmel, ráadásul bayernes fotóval megjelentetni a Türkgücsü-ügyet, az annyira színvonaltalan, hogy hihetetlen. Talán ezért sem kell a kutyának sem mandíner, még ingyen sem a mol limokból... Apám, hogy már ilyen ártalmatlan ügyben sem tudtok korrektek lenni, ez a durva! Gyorsan le is screenshotoltam, legyen mit mutogatni...
fideszes2022
2022. április 10. 00:22
Nem kéne a Bayern képét használni, ez így elég szakmaiatlan
Fideszes gentleman
2022. április 10. 00:22
Jó, de mi ez a cím és borítókép? Ennyire nem kellene clickbait cikkeket írni.
Hair is on Ford
2022. április 10. 00:22
Menj már a picsába bazdmeg,ki a........ érdekel egy ilyen csapat?Kommenteket nem tudtok időrendbe rakni baszki.Ukránokat ajnározó beszari vagy rg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!